Kamper Steur

(eieren met mosterdsaus)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR

2  - 3 personen

( 2 - 3 halve eieren per persoon)

INFO: Dit gerecht wordt warm gegeten. Het is aan te raden (zeker als er grotere hoeveelheden gemaakt worden dan in dit recept beschreven) om een schaal voor te verwarmen ((Klik hier voor een tip)

SERVEERTIP: Eet Kamper steur als lunch met brood (en eventueel een salade) of in plaats van vlees bij een warme maaltijd.


BEREIDINGSTIJD: circa 20 minuten


WEETJE:

Rond 1400 zwommen er in de IJssel nog rijkelijk zalmen en steuren. De laatste is een zoetwatervis die meer dan 2 meter lang kan worden.

Het was in Kampen gebruikelijk dat als er grote steuren gevangen werden om ze te bewaren aan een touw in een speciale arm van de IJssel.

Ze waren bedoeld als luxe maaltijd voor de gegoede burgers die op kerkelijke vastendagen ( en dat waren er in die tijd veel) geen vlees en andere dierlijke producten mochten eten.

Boter en reuzel mochten dan natuurlijk ook niet en werden vervangen door raapolie, behalve als men compensatie had vanwege zwangerschap, het geven van borstvoeding of om 'algemene zwakte'.

Raapolie was natuurlijk minder lekker maar gelukkig was compensatie ook te koop, zodat de gegoede burgers niet zonder boter hoefden te zitten

Tot zover een stukje echte geschiedenis. De steur speelt ook een rol in een legende over Kampen.

Lang geleden werd daar een uitzonderlijk grote steur gevangen om een maaltijd te bereiden voor de bisschop, die de stad zou bezoeken. Deze moest zijn bezoek helaas uitstellen wegens ziekte.

De vis, die gelukkig nog net niet gedood was, werd teruggezet in de IJssel met een zilveren bel om zijn nek, zodat hij later gemakkelijk teruggevonden kon worden.

Toen de bisschop alsnog naar Kampen kwam, was de vis uiteraard verdwenen.

In plaats van de steur werden toen eieren klaargemaakt en opgediend met de bij de vis behorende mosterdsaus. Daarom worden eieren met mosterdsaus nu nog 'Kamper steur' genoemd.

En dan dit nog even: Kaviaar is gezouten kuit (en dat zijn de eieren) van de steur.


 

BEREIDEN:

De eieren:

Doe de eieren in een (steel-)pan en giet er water bij tot ze 1/2 centimeter onder staan. Tip: Er zijn speciale eierprikkers. Is die aanwezig prik daarmee dan een gaatje in de onderkant van de eieren voor ze in de pan gaan.

 

Voeg een eetlepel azijn toe (dan lopen ze niet leeg als ze toch nog barsten tijdens het koken) en breng het water met de eieren aan de kook.

 

Laat de eieren 8 minuten zachtjes koken.

 

Giet het kookwater weg en spoel de eieren met circa 1/2 minuut met koud water. (Ze 'schrikken' en zijn makkelijker te pellen)

 

Pel de eieren en halveer ze in de lengte. Serveer ze meteen met de saus of houd ze warm tot de saus klaar is.

 

Intussen:

De mosterdsaus:

Tip vooraf: Neem de pan tijdens de bereiding van de saus steeds even van de hittebron af als het mengsel te snel dik wordt of dreigt aan te branden.
 

Smelt de boter (of reuzel / harde margarine) in een steelpan en roer de bloem er door, laat de bloem niet bruin worden.

Roer er - op een lage tot matige hittebron, beetje bij beetje -  bouillon door.  Let op: Roer het mengsel steeds eerst glad met een garde voordat er nieuwe bouillon toegevoegd wordt.

Breng, als circa 2/3 deel van de bouillon op is, de saus aan de kook en laat de saus al roerend ceven zachtjes doorkoken. 

 

Roer nog zoveel bouillon als nodig is door de saus tot de gewenste dikte bereikt is. (Tip: Maar 'm zo'n beetje zo dik als yoghurt.)

 

Kook nog even kort door en breng de saus op smaak met mosterd en eventueel nog peper en zout.

 

Roer de peterselie door de saus.

 

Houd de saus tot gebruik warm, pas op voor aanbranden, roer er vaak in.

BENODIGDHEDEN:

3 eieren

 

voor de mostersaus:

30 gram boter (of reuzel of harde margarine uit een pakje)

30 gram (tarwe)bloem

1/4 liter koude vis-,  groente- of kippenbouillon, zie: Tip

1 - 2 afgestreken eetlepels gladde mosterd (kant en klare uit een potje)

1 eetlepel fijn gesneden peterselie (of verse kervel)

peper en zout

 

Tip:

In plaats van bouillon kan ook water en bouillonblokjes gebruikt worden. Verkruimel die en voeg ze tegelijk met de mosterd toe.

 

Kookwater van groenten zoals bijvoorbeeld worteltjes kan ook als alternatief voor de bouillon dienen. 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'