Struffoli

 

RECEPT VOOR circa 150 stuks

(6 – 8 personen)

INFO:

Struffoli is in Italië net zo met de Kerst verbonden als in Nederland de oliebollen met de jaarwisseling. Het zijn kleine (zie de lucifers op de foto) gefrituurde bolletjes met honing. 

Het is een lekkere traktatie die vaak snel verdwenen is en eigenlijk is dat maar goed ook – de honingballetjes zijn op de dag dat ze gemaakt zijn het lekkerst.

Stuffoli word traditioneel op een grote platte schaal als een (puntige) berg opgestapeld maar het is ook een leuk idee om kleine ‘bergjes’ op schoteltjes te maken.

Vroeger werden er (als men zich de luxe kon veroorloven) hier en daar gesuikerde amandelen en  marasquinkersen tussen de struffoli gestapeld en werd ‘de berg’ bestrooid met gehakte noten.

Tegenwoordig wordt de struffoli meestal bestrooid met decoratie hagel (en ziet er dan voor kinderen veel feestelijker uit). 


VOORBEREIDEN (deeg maken)circa 15 minuten (ten miste een half uur tot maximaal een dag van te voren).

BEREIDINGSTIJD( bereiden, frituren en afwerken)circa 1-1/2 tot 3 uur (is afhankelijk van allerlei factoren, onder andere de vaardigheden en de aan- of afwezigheid van eventuele hulpkoks) 


VOORBEREIDEN:

Doe 300 gram zelfrijzend bakmeel in een schaal met het zout en de suiker.

Boen de citroen goed schoon, droog hem af en rasp alleen het gele deel van de schil er af boven de schaal met bakmeel.

Meng het bakmeel, zout suiker en de citroenrasp door elkaar.

Pak een ruime (kook)pan – zo groot dat het bakmeel en de eieren er makkelijk in verwerkt kunnen worden – en smelt de boter er in (op een lage hittebron, de boter mag niet bruin worden).

Haal de pan van de hittebron (zet ‘m uit) en doe het bakmeel-mengsel bij de boter in de pan.

Bewerk de inhoud van de pan – met een vork en een lepel – tot alles goed gemengd is (en het mengsel er rul uitziet).

Maak een kuil in het bakmeel-mengsel en breek de eieren er boven.

Voeg 2 eetlepels citroensap toe (er ligt nog ergens een gehavende citroen).

Meng de inhoud van de pan (met een vork en lepel) tot er een samenhangende klomp deeg ontstaat.

Strooi wat bakmeel over het deeg, wrijf de handen in met bakmeel en kneed het deeg met de handen tot het soepel en niet meer kleverig is, gebruik zo nodig wat extra bakmeel.

Laat het deeg – als het klaar is – ten minste een half uur met rust. Langer mag (ook tot de volgende dag) maar niet korter want dan is het deeg net elastiek en niet te verwerken.


BEREIDEN:
Strooi een paar eetlepels bakmeel op het werkblad, wrijf de handen in met bakmeel en 
gebruik tijdens de volgende handelingen steeds wat bakmeel om plakkerige handen te voorkomen.

Trek een stuk van het deeg af (grote handen zoveel als een pingpongbal, kleine handjes de helft).

Rol het stukje deeg door het bakmeel, kneed er een balletje van en rol het daarna tussen twee handpalmen heen en weer tot het een dun worstje is geworden (zo’n 1-1/4 centimeter dik, zo dik als een pink (vinger))

Snijd het deegworstje in stukjes (zo’n beetje net zo lang als dik) strooi er wat meel over en rol de stukjes tussen de handpalmen tot ze mooi rond zijn.

Leg de deegballetjes – als ze klaar zijn – op een met bakmeel bestoven werkblad of bord. Stapel niet meer dan 2 lagen en strooi er wat bakmeel tussen om plakken te voorkomen (Tip: Zet – als er ruimte (en personeel) voor is – vast een frituurploeg aan het werk!)

Verwerk op deze manier al het deeg.  (Tip: Laat jeugdige hulpjes die tijdens deze klus ‘te’ plakkerig worden de handen wassen en goed afdrogen, anders wordt het van kwaad tot erger).


FRITUREN:

Giet een laag olie – minimaal 5 centimeter – in een (diepe) pan. Doe de pan niet te vol: Zorg dat er een flinke afstand zit tussen de olie en de rand van de pan – de olie kan tijdens het frituren gaan schuimen.

Verwarm de olie en zet ondertussen een schaal (of een paar borden) klaar met vellen keukenpapier er op.

Laat – als de olie warm genoeg lijkt – met vork een deegballetje in de olie glijden om te kijken of de olie heet genoeg is, als het bolletje snel (binnen 3 tellen) omhoog komt kan het frituren beginnen.

Leg een stuk of 10 deegballetjes op een schuimspaan, laat ze van de schuimspaan af in de hete olie zakken, wacht tot de bolletjes mooi lichtbruin zijn en schep ze uit de olie op de schaal met keukenpapier.

Frituur de rest van de deegballetjes op dezelfde manier, vul tussendoor de olie bij als dat nodig is.


AFWERKEN:
Verwarm de helft van de pot honing in een steelpan, roer er voortdurend in – tot de honing zo’n beetje zo dun is als water -en zet daarna de hittebron uit.

Doe een paar handen vol gefrituurde balletjes in de honing – tot de steelpan zo’n beetje half vol is – en schep de balletjes met een lepel door elkaar tot ze rondom met honing bedekt zijn.

Wacht even – de honing moet wat afkoelen en iets dikker worden – de balletjes zijn meestal precies goed als ze met de hand (net) vastgepakt kunnen worden.

Stapel de struffoli (met een lepel of de hand) op een schaal of schoteltjes en vergeet niet om er bijtijds decoratiehagel op te strooien (of er een traditionele garnering tussen te verwerken)

Maak de honing weer warm (en vul de honing aan als er te weinig in de pan zit) en herhaal vanaf * tot alle gefrituurde balletjes op zijn.


WACHTEN:
Het is de bedoeling dat de creatie een paar uur op kan stijven totdat de honing zo stijf is dat balletjes er afgebroken kunnen worden. (Tip: Dieven die er stiekem van snoepen zijn makkelijk op te sporen, ze staan ergens in een hoekje de vingers af te likken………)

BENODIGDHEDEN:

 

EEN FIJNE RASP
EEN SCHUIMSPAAN

voor het deeg:
300 gram zelfrijzend bakmeel + circa 75 gram extra voor het kneden en uit rollen
een mespunt zout
1 volle eetlepel suiker
1 kleine citroen (onbespoten)
25 gram boter
3 grote eieren
2 eetlepels citroensap

voor het frituren:
2/3 – 1 liter olie of een frituurpan met olie, zie: Info (hieronder)

verder:
1 pot (500 gram) vloeibare honing, ongeveer de helft tot 2/3 wordt gebruikt (niet voor baby’s, zie: LET OP! (hieronder)

voor de garnering:
modern: 
decoratiehagel (Baukje bakproducten)
of
traditioneel:

gesuikerde amandelen, marasquinkersen (worden ook wel gekonfijte, taart- of cocktailkersen genoemd, afdeling bakproducten) en gehakte walnoten.

 


Info:

De struffoli wordt in dit recept in een gewone (kook) pan gefrituurd (Tip: Bewaar de lege oliefles, dan kan na afloop de (afgekoelde) olie er weer in).

De struffoli  kan ook in een ‘gewone’ frituurpan op  175 graden Celsius gefrituurd worden (de olie is na afloop licht zoet en niet overal meer voor te gebruiken).

Een frituurpan met een ‘koude zone’ kan niet gebruikt worden, de balletjes komen onder in de koude zone terecht, kunnen dan door de kou niet meer opstijgen en blijven op de bodem liggen.


LET OP! 

Geef een baby geen struffoli….

Het Nederlandse Ministerie van volksgezondheid geeft het dringende advies om zuigelingen jonger dan één jaar geen honing te geven.


Honing kan besmet zijn met een bacterie die botulisme veroorzaakt. 

Bij oudere kinderen en volwassenen groeit de bacterie niet in de darm, maar bij baby’s kan dit wel omdat hun darmflora nog niet volledig ontwikkeld is. 

De ziekte die baby’s kunnen krijgen heet ‘infantiel botulisme’ en kan (in het ergste geval) leiden tot verlamming en zelfs tot de dood.


LEUK:

Het is natuurlijk heel gezellig als er kinderen helpen en er is ook genoeg te doen, maar let er wel op dat het frituurwerk en de hete honing in handen blijven van (bijna) volwassenen.