Zelf pasta maken

Info:

Een uitleg van de blauw gekleurde termen in de tekst is te vinden bij: Graan – Algemene informatie: Klik hier

Om goede pasta te maken moet de gebruikte bloem (of het meel) veel gluten bevatten. De (kilo) pakken patent- en tarwebloem die supermarkten verkopen bevatten die gluten meestal niet en zijn niet geschikt voor pasta! 

Pasta maken is een bewerkelijk klusje en kost tijd. Tip: Bezint eer gij begint en lees eerst de informatie over Meel en bloem voor pasta (klik hier).


Benodigdheden (voor circa 750 gram pasta):

DEEGROLLER

500 gram tarwebloem (geschikt voor pasta):

+ circa 50 – 100 gram bloem (er is misschien iets extra nodig en er is bloem nodig om de pasta uit te rollen)

1 theelepel zout

4 grote eieren

2 eetlepels olijfolie

Tip: De meeste keukenmachines zijn maximaal berekend op brooddeeg, pastadeeg is net nog een tikje stugger, waarschijnlijk ‘trekt’ de machine het niet of rolt het deeg voor de deeghaken uit.  ( Toch proberen? Houd de volgorde van het recept aan en ga zo nodig met de hand verder als het niet lukt).


Deeg maken (handwerk):

Meng de bloem en het zout.

Maak van de bloem een ‘bergje’ op het werkblad. 

Maak een kuil in het midden van het bergje bloem – laat daarbij voldoende bloem op de bodem.

Breek de eieren en laat ze voorzichtig in de kuil glijden. 

Doe de olijfolie bij de eieren.

Werk, met een vork, beetje bij beetje bloem – vanaf de binnenkant van de kuil  – door de eieren en olijfolie, pas op dat rand niet doorbreekt ! 

Ga door tot de bloem al het ei heeft opgenomen en er een ‘werkbaar’ deeg ontstaat.

Kneed verder met de handen tot een samenhangend deeg. Opmerking: Voeg – alleen als het echt niet lukt om een samenhangend deeg te maken – een klein beetje water toe.

Kneed het deeg 8 – 10 minuten (of zo nodig nog langer) stevig doorwerk er – als het deeg tijdens het kneden plakkerig wordt – (steeds) wat bloem door.

Het eerst stijve en witte, poederige deeg, verandert tijdens het kneden langzaam van uiterlijk, het eindresultaat moet u een glimmende, lichtelijk doorschijnende, elastische deegbal zijn. Opmerking: Maak echt werk van het kneden, als het deeg niet stevig en lang genoeg gekneed is zal de pasta die er van gemaakt wordt tijdens het koken uit elkaar vallen.


Rusten:

Wikkel het deeg strak in plasticfolie en laat het minstens een half uur rusten. 

Opmerking: Dit is nodig om de gluten (die voor de elasticiteit van het deeg zorgen) tot rust te laten komen. Direct na het kneden is het deeg te elastisch en zal zich – als het uitgerold wordt – als een elastiekje gedragen (en steeds grotendeels weer terug trekken naar zijn oude vorm).


Pasta uitrollen:

Er is geen bijzonder gereedschap nodig voor het uitrollen van pasta, een gewone deegroller voldoet (Italianen gebruiken een speciale dunnere pastaroller ). Let op: Op deze manier kunnen alleen platte soorten pasta gemaakt worden  zoals bijvoorbeeld lasagne en tagliatelle maar ook farfalle (strikjes) en ravioli (helaas dus geen ronde soorten zoals spaghetti en macaroni, daarvoor is speciale apparatuur nodig, bijvoorbeeld een pastamachine met een daarvoor geschikt hulpstuk !)

Smeer de deegroller eerst in met een beetje olie en wrijf ‘m in met bloem. Bestuif het werkblad met bloem. Verdeel het deeg in porties (niet groter als een tennisbal). 

Rol het eerste portie deeg uit tot een rechthoekig vel deeg, draai het vel tijdens dit werk steeds een kwartslag. 

Ga door met rollen tot de gewenste dikte bereikt is. Opmerking: snijd de lap deeg in stukken wanneer de lap te groot voor het werkblad wordt, houd er daarbij rekening mee met wat er van gemaakt moet worden. Maak de vellen deeg dun genoeg, te dikke pasta wordt snel kleverig (en is dan niet lekker).

Bestuif de vellen deeg die klaar zijn met bloem, (vouw en) stapel ze losjes op en dek ze af met een doek.

Bewerk de andere porties deeg op dezelfde manier. 


En dan:

Snijd de vellen in de gewenste vorm: 

Voor lasagne, ravioli en vlindertjes de deegvellen ‘gewoon’ één voor één  in stukken snijden en verder verwerken.

Voor alle lintvormige pasta: Een vel oprollen (moet kunnen zonder breken ! ), daarna de rol dwars in ‘plakken’ van de voor de pasta gewenste breedte snijden. De ‘plakken’ vervolgens uitrollen tot linten.

Tip: Hang lange pasta op een bezemsteel die tussen twee stoelen is bevestigd.


Klaar ! …….  meteen koken – of eerst drogen?

Drogen (enkele uren – 1 dag) heeft als voordeel dat de pasta een wat langere kooktijd heeft en minder snel te gaar wordt.

De kooktijd van niet gedroogde verse pasta is circa 1/2 tot 1 minuut

De kooktijd van gedroogde, verse pasta (zelf gemaakt) kan variëren van 2 tot 5 minuten, afhankelijk van de dikte en droogtijd.


Bewaren:

Gedroogde zelfgemaakte pasta (lang) bewaren is niet wenselijk, er zitten rauwe eieren in en de olie wordt ranzig.

Ongekookte verse pasta kan maximaal 4 dagen in de koelkast bewaard worden. 

Pastadeeg kan ook ingevroren worden, verwerk het daarvoor eerst tot handzame velletjes (ontdooit sneller).


De smaak te pakken?

Dan zijn er speciale pastamachines te koop die het snijden van de pasta makkelijker maken, sommige machines hebben zelfs voorzetstukjes zodat ook holle pastavormen gemaakt kunnen worden (volg de gebruiksaanwijzing of experimenteer en vergeet niet het deeg voor elke handeling met bloem te bestuiven).

Of:

Als de gewone zelfgemaakte pasta gaat vervelen en de lol van het pasta maken nog niet over is, dan is het tijd voor: Gekleurde pasta.