Goudsbloem

Goudsbloem  Calendula Officinales

Gebruikte delen:Blad, bloemblaadjes, bloemen


Verkrijgbaar:

Bloemen en blad:

(Voor zover bekend) niet.

In tuincentra etc: 

Zaad (om zelf goudsbloemen te kweken).

Let op: Een boeket goudsbloemen uit een bloemenwinkel is niet eetbaar, het kan bespoten zijn.

Tip: De gedroogde goudsbloemblaadjes die in  natuurvoedingswinkels te koop zijn worden meestal gebruikt voor medicinale toepassingen of kruidenthee en hebben als keukenkruid weinig of geen waarde.


Toepassing (in, op of met):

Wereldwijd:

Bloemblaadjes:

Dressing – bouillon – soep  –  roerei – sla en (fruit) salades – aardappelpuree  – rijst – melkproducten (yoghurt, verse kaas, melk voor vla en pudding).

Blad: 

Salades – stoofpotten.

Bloemen:

(Eetbare) decoratie.


Specialiteiten:

Engeland: Pudding.

Info:

De goudsbloem heeft zijn plaats onder de keukenkruiden niet te danken aan zijn uitgesproken smaak. Het jonge blad van de plant is weliswaar eetbaar, maar het blad en ook andere delen van de goudsbloemenplant hebben niet voldoende smaak om gerechten mee te kruiden. 

De goudsbloem is hier voornamelijk te vinden omdat de bloemblaadjes – als een soort eetbare, geel / oranje confetti (strooisel) – gebruikt kunnen worden. Ze kunnen kleur geven aan saaie, koude gerechten en salades maar – misschien nog wel leuker – ze zijn ook in warme gerechten kleurvast.  


Smaak: 

Vers blad en verse bloemblaadjes zijn – mits goed gekauwd – mild kruidig (licht scherp en een vleugje bitter).


Gebruik: Als keukenkruid alleen vers.

Bloemen: (Zo nodig) wassen en droog deppen. Als garnering gebruiken of – voor verdere verwerking – de blaadjes er uit trekken. Tip: De blaadjes voor salades heel laten, voor andere doeleinden fijngesneden gebruiken.

Blad: Wassen, eventuele steeltjes er af snijden.


Weetje:

Volgens sommigen kunnen de jonge bloemknoppen van de goudbloem kappertjes vervangen (de vorm komt wel aardig overeen, maar wat betreft de smaak is er wel enige fantasie nodig).


Plant:

Een sterk geurende eenjarige plant, die 30 tot 40 centimeter hoog wordt. Goudbloemen bloeien de tweede helft van de zomer tot in het late najaar, ze zijn er met enkele en dubbele bloemen, die goudgeel of oranje zijn.

Goudsbloemen zijn makkelijk en vrijwel overal te telen, ze doen het op elke grondsoort. Uitgevallen zaad komt het volgende jaar vaak vanzelf weer op en als de planten aan hun lot overgelaten worden kunnen ze tot een ware plaag uitgroeien. (Tip: Ruk na deze waarschuwing niet alle planten bijtijds de grond uit, laat er één staan en oogst voor de zekerheid wat zaad voor het volgende jaar).

Groeit in:

Gematigde streken, Europa, Noord Afrika, West Azië. 

Vermeerderen: Zaad. 

Oogst: Bloemen en blad voor vers gebruik.