Jeneverbes

Jeneverbes   (Juniperus communis L.)
Jeneverbessen aan een struik.

Gedroogde jeneverbessen  (de ware grootte varieert van 1/2 tot 3/4 centimeter).


Verkrijgbaar: 

In de meeste supermarken:

Gedroogde jeneverbessen. 


Toepassing (in, op of met):

(Lams)soep – kip voor kipsalade – marinades (wild, gevogelte, tam konijn) – (geroosterd) vlees (lam, varken, niertjes) –  paté  – groenten (kool, zuurkool).


Specialiteiten:

Italië: Geroosterde duif.

Info:

Omdat de smaak van jeneverbessen zich langzaam ontwikkelt komen ze het best tot hun recht in marinades en gerechten waar ze lang in meegekookt kunnen worden. 


Smaak & Gebruik:

Jeneverbessen worden bijna altijd gedroogd gebruikt. Kneus de bessen voor gebruik, dan komt de aromatische en ietwat zoete smaak beter vrij. 

Als de bessen bij het roosteren van vlees over de hittebron gestrooid worden zullen ze een heerlijke geur verspreiden (en verloochenen  ze niet dat ze van een conifeer afkomstig zijn).


Weetje: 

De bessen worden, zoals de naam als zegt, gebruikt bij de bereiding van jenever, maar ook voor gin. In Schotland wordt de bast van de boom gebruikt voor het roken van zalm.


Naam: Jeneverbessen worden ook wel damberen of deemberen genoemd.


Plant:

Onder gunstige omstandigheden kan de jeneverbes op kalkrijke grond uitgroeien tot een boom van 10 meter hoog. In bergachtige streken en op veengrond past de jeneverbes zich aan en blijft klein en struikvormig. 

Een jeneverbes kan door de kleine priemvormige blaadjes goed hitte en extreme kou verdagen. 

De jeneverbesstruik bloeit elk jaar met kleine witte katjes (bloemetjes) die worden gevolgd door groene bessen die er drie jaar over doen om rijp en paars te worden. Aan de jeneverbesstruik zitten daardoor tegelijkertijd onrijpe en rijpe bessen.

De geurige roodgekleurde bast is schilferig en valt soms vanzelf in stukken van de of struik boom af.

Groeit in:

Europa, Noordwest Afrika, Noord Amerika, Azië. 

Op sommige plaatsen komt de jeneverbes in Nederland in het wild voor (op heide en zandverstuivingen). Maar let op: De jeneverbes staat op de lijst van beschermde planten en ook de bessen mogen niet geplukt  worden!

Vermeerderen: Zaaien.

Oogst: Bessen.