Fluweelpootje – Enoki-take

Fluweelpootje  (Enoki-take )       Flammulina velutipes
Fluweelpootje (Enoki)

Op de voedingsbodem

Zo zien ze er ( in natuurlijke omgeving ) volgroeid uit.

Beschrijving & naamgeving:

Het fluweelpootje is een in Nederland en België voorkomende kleine paddestoel die in bosjes bij elkaar op boomstronken groeit (onderste foto links). Als eetbare soort werd hij tot voor kort totaal verwaarloosd, maar in Japan is het een zeer populaire paddestoel.  Ze worden daar op grote schaal in het donker gekweekt op een voedingsbodem (zie de middelste foto links) en heten daar Enoki-take.

Ze worden in een jong stadium geoogst en in trosjes verkocht. De nog kleien paddestoeltjes zijn dan bleek (wit of iets gelig) van kleur en hebben erg lange stelen.


Verkrijgbaarheid & Seizoen: 

Niet algemeen / het hele jaar:  In Nederland / Belgie wordt de Enoki tegenwoordig ook (op kleine schaal) geteeld. Zoek ze in  goed gesorteerde supermarkten, speciaalzaken en op sommige grote markten.

Let op: Ze zijn  in de koelkast (ook als ze in krimpvrij materiaal verpakt zijn) meestal maar kort, hooguit enkele dagen houdbaar.


Schoonmaken en bewaren zie.

Extra tips: Laat de Enoki’s tot gebruik in de verpakking om uitdroging te voorkomen.

Vaak bevindt zich onder aan het trosje nog een stukje van de voedingsbodem dat er – met het onderste, soms wat taaie stuk van de steeltjes – voor gebruik af gesneden moet worden.   


Smaak & Bereiding

De Enoki is knapperig en smaakt iets fruitig.  De paddestoeltjes worden meestal rauw gegeten (bijvoorbeeld toegepast in salades en op sandwiches), maar ook wel op het laatst aan warme gerechten toegevoegd (zoals bijvoorbeeld soepen).


Toepassing:

Enoki’s zijn een succes in allerlei Oosterse gerechten en salades.

Eventuele vervanging: In reepjes gesneden champignon of oesterzwam.