Abrikozen-hapjes

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 24 stuks

INFO: Deze abrikozen-hapjes - happen erg makkelijk weg - reken op 3 - 6 stuks per persoon.


VOORBEREIDINGSTIJD (1) (een dag voor de bereiding) ): Circa 5 minuten en een paar keer circa 1 minuut (de abrikozen weken).

VOORBEREIDINGSTIJD (2) (de volgende dag): Circa 5 - 15 minuten (de abrikozen controleren en - indien nodig - opkoken).

BEREIDINGSTIJD: Circa 15 - 25 minuten.

BAKKEN: Circa 10 minuten.


VOORBEREIDEN (1) (een dag voor de bereiding) :

Zet een dag voor de bereiding de abrikozen in de week in weinig water, buiten de koelkast (liefst op een plek met kamertemperatuur). Tip: Neem een pan waar ze - in één laag, naast elkaar - de bodem ongeveer voor 2/3 deel bedekken (ze zetten straks uit). Voeg water toe tot de abrikozen 3/4 onder water staan en dek de pan af met een deksel of plasticfolie.

Schud - in de loop van de dag en avond - de abrikozen af en toe om. Voeg - alleen als ze al het water opgenomen hebben - een klein beetje nieuw water toe.


VOORBEREIDEN (2) (de volgende dag, , wanneer het uitkomt, maar op z'n laatst circa 1 uur voor de bereiding):

Controleer of de abrikozen goed zijn. Proef daarvoor een abrikoos (daar zijn die 2 extra voor 'controle-doeleinden' voor).

  • Als de abrikozen zacht zijn dan zijn ze klaar om te verwerken. Tip: Zit er nog veel weekwater in de pan, maak de abrikozen dan even warm (op een hittebron, zonder deksel) en laat ze daarna afkoelen.  Zo nemen ze nog extra weekwater op en smaak, die anders verloren gaat.

  • Zijn de abrikozen nog stug?  Vul het weekwater in de pan dan - indien nodig - aan tot circa 1/2 centimeter. Maak de abrikozen warm, laat ze op een lage hittebron wellen tot ze zacht zijn en het weekwater op is. Laat ze vervolgens af koelen.


BEREIDEN:  

Dep de abrikozen droog met keukenpapier. Rol ze - eventueel samen met wat tijmblaadjes - in plakjes spek. Steek het spek vast met een cocktailprikker (zie de foto).

Leg de hapjes - als ze meteen gebakken worden - in een koekenpan met anti-aanbaklaag.

Zijn ze voor later, leg ze dan op een bord en dek ze - als ze klaar zijn - af met plasticfolie.  Bewaar ze in de koelkast.


BAKKEN:

Bak de abrikozen-hapjes - naast elkaar, in een koekenpan met anti-aanbaklaag - op een matige hittebron en keer ze regelmatig even om. Ze zijn klaar als het spek bruin en krokant is en de abrikozen warm zijn.

Bestrooi de hapjes met vers gemalen peper en serveer ze warm.

BENODIGDHEDEN:

 

EEN KOEKENPAN (liefst met anti-aanbaklaag)

keukenpapier (of een schone (thee)doek)

plasticfolie

 

24 houten cocktailprikkers

 

26 gedroogde abrikozen (24 + 2 extra voor 'controle-doeleinden')

 

24 dun gesneden, kleine, rechte plakjes ontbijtspek (= samen circa 150 gram), zie: Tip

 

(vers gemalen) peper

 

eventueel:

verse tijmblaadjes

 


Tip:

Dun gesneden, kleine, rechte plakjes ontbijtspek zijn het handigst, maar ook het wat dikker gesneden vacuüm verpakte ontbijtpek kan prima gebruikt worden.

150 gram van dat soort ontbijtspek bevat meestal wel 12 grote rechte of ronde  plakken (die door midden gesneden kunnen worden).

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'