Amaretto-boter

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR circa 125 gram

INFO: Het is niet mogelijk om amaretto en honing door roomboter te mengen die op kamertemperatuur is, de boter stoot de amaretto meteen weer af.  Met een trucje lukt het wel: In dit recept wordt daarvoor een magnetronoven gebruikt. 

 

SERVEERTIP: Deze boter is erg lekker op krentenbrood, witte bolletjes en beschuit met jam.

 

LET OP! Omdat er honing in  deze boter zit is hij niet geschikt voor baby's. Het Nederlandse Ministerie van volksgezondheid geeft het dringende advies om zuigelingen jonger dan één jaar geen honing te geven. (Honing kan besmet zijn met een bacterie die botulisme veroorzaakt. Bij oudere kinderen en volwassenen groeit de bacterie niet in de darm, maar bij baby's kan dit wel omdat hun darmflora nog niet volledig ontwikkeld is. De ziekte die baby's kunnen krijgen heet 'infantiel botulisme' en kan (in het ergste geval) leiden tot verlamming en zelfs tot de dood.)

 


BEREIDINGSTIJD: circa 15 minuten


BEREIDEN:

Let op: In een magnetronoven is de hoeveelheid die bereid wordt gekoppeld aan de tijd die nodig is om iets te verwarmen. Pas de tijden in dit recept - als volgt - aan als er een andere hoeveelheid boter gemaakt wordt dan hiernaast opgegeven is: Have hoeveelheid, have tijd - dubbele hoeveelheid, dubbele tijd

Snijd de roomboter in blokjes (zo groot als dobbelstenen)

Pak een kom die geschikt is voor de magnetron en doe de boter er in.

De boter wordt nu in de magnetron zo warm en zacht gemaakt dat de amaretto en honing er door geklopt kan worden.

Zet de kom met boter in de magnetron en schakel die 10 seconden in (op hoog vermogen).

Roer de boter om met een vork en zet hem nog een aantal keren 10 seconden in de magnetron tot de boter zacht is. Roer tussentijd steeds om.  Let op: Haal de vork er uit en laat de boter niet helemaal smelten.

Klop de boter - als hij zo'n beetje zo dik is als yoghurt - met een garde door elkaar.

Voeg de amaretto en de honing toe en klop ze door de boter.  Tip: Als er heftig geklopt is en de amaretto toch steeds weer door de boter afgescheiden wordt dan is de boter nog net iets te koud. Nog 5 seconden in de magnetron helpt.

Doe de amaretto-boter in een botervloot of bewaardoos en laat hem afkoelen. Tip: Bewaar de boter - als hij niet binnen een dag gebruikt wordt - in de koelkast, maar laat hem voor gebruik wel op kamertemperatuur komen (anders is hij te hard om te smeren).

BENODIGDHEDEN:

 

EEN MAGNETRONOVEN

EEN GARDE

 

125 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)

2 eetlepels vloeibare honing

2 eetlepels amaretto (= amandellikeur, te koop bij slijters en (eind van het jaar / soms in de aanbieding ) in de supermarkt).

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'