Beenham

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 4 - 6 personen

INFO:

Hieronder is de bereidingswijze beschreven voor de kleine beenhammetje zoals die in de supermarkt verkocht worden (echte beenham is het natuurlijk niet, die zijn veel groter en hebben een bot).

 

Voor beginnende koks lijkt dit al een groot stuk vlees met een ingewikkelde bereiding maar met dit soort beenham kan er eigenlijk niet veel mis gaan. Het vlees hoeft niet gekruid te worden (omdat de beenham al gepekeld is) en de oven doet al het werk.

 

Alleen deze punten verdienen even aandacht:

  • De aluminiumfolie en het rusten zijn echt nodig (anders loopt er tijdens het snijden allemaal sap uit de beenham en wordt het vlees heel droog).

  • Begin op tijd (Tip: Een dag van te voren is een goed idee als de beenham toch koud gegeten wordt).

 

SERVEERTIP:

Beenham kan zowel warm als koud gegeten worden en wordt vrijwel altijd in plakken gesneden. Bijvoorbeeld 1 centimeter dikke plakken of dunne, net zo als rollade meestal gesneden wordt (2 - 3 millimeter).

 


VOORBEREIDINGSTIJD: 2  minuten  (1/2 uur voor aanvang van de bereiding)

BEREIDINGSTIJD (oventijd en rusten meegerekend): 1-1/2 uur.  

Tip: Dit lijkt erg lang maar de meeste tijd bestaat uit wachten - de echte werktijd is circa 15 - 20 minuten (de beenham even aanbraden, in de oven zetten, later er weer uithalen en inpakken met aluminiumfolie).


VOORBEREIDEN:  2 uur voordat de beenham klaar moet zijn.

Haal de beenham uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen.

BEREIDEN (begin hiermee 1/2 uur nadat de beenham uit de koelkast is gehaald, dus 1-1/2 uur voordat de beenham klaar moet zijn om aan te snijden):

Verwarm de oven voor:

Een elektrische oven op 190 graden Celsius (onder en bovenwarmte), een gasoven op stand 5.   Gebruik alleen een heteluchtoven of combimagnetron als er niks anders is (door de hete luchtstroom wordt de beenham er droger in).  Zet die op 180 graden Celsius.
 

Haal de beenham uit de verpakking (alles, dus ook de dicht gesealde).

 

Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en bak de beenham daar - op een hoge hittebron - snel rondom in aan tot hij dichtgeschroeid is. Maak 'm niet bruin, dat gebeurt in de oven. Tip: Bak van een beenham met een laagje kruiden / mosterd en dergelijke alleen de onder- en zijkanten.

Leg de beenham in een braadslee.

 

Als de oven de vereiste temperatuur bereikt heeft kan een beenham die ruim van te voren bereid wordt meteen in het midden van de oven gezet worden.

 

Wacht met een beenham na de bereiding warm gegeten wordt op het juiste moment: Zet die pas in de oven een uur voordat de beenham klaar moet zijn om aan te snijden.
 

Zet een keukenwekker op 40 minuten (of houd de klok in de gaten).

Haal de beenham uit de oven als de baktijd om is en pak hem meteen in met aluminiumfolie.

Laat de beenham - buiten de oven - 15 - 20 minuten rusten.

Daarna kan de beenham - als hij warm gegeten wordt - gesneden worden. 

Wordt de beenham later koud gegeten?  Laat 'm dan zonder de folie verder volledig afkoelen en snijd hem pas kort voor gebruik.

BENODIGDHEDEN:


EEN OVEN
EEN BRAADSLEE (of een wijde ovenschaal of de bakplaat van de oven)

ALUMINIUMFOLIE

een beenham met een gewicht van circa 550 - 650 gram,  zie: Info:

 

Info: De baktijd is berekend voor het hierboven opgegeven gewicht.

 

Tip: Als er meer dan 650 gram beenham nodig is neem dan geen grotere maar kies er dan twee of drie van het opgegeven gewicht.

 

Leg ze met ten minste 10 centimeter onderlinge afstand in de oven.

 

Dit bespaart energie want de oventijd blijft zo hetzelfde.

 

 


 

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'