Rode biet en blauwe kaas taartjes

(snack)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 16 stuks

 

INFO: Voor deze taartjes hoef je geen liefhebber van rode bietjes te zijn. Laat bietenhaters maar raden wat er op zit. Ze zijn warm het lekkerst.

 

LET OP:  Bak - bijvoorbeeld als er gasten komen - deze taartjes niet al vast van te voren om ze later in de oven weer te opwarmen. Dat is niet mogelijk. Tijdens het bewaren wordt de kaas roze en de taartjes zien er dan zeer onsmakelijk uit.

TIP:  Enige voorbereiding (om later tijd te besparen is) wel mogelijk namelijk:

1: (enkele uren van te voren) Het bladerdeeg ontdooien en vast (in)snijden. Laat het daarna niet uitdrogen. Stapel het op en verpak het meteen in plastik huishoudfolie.

2: (kan tot een dag van te voren) De plakjes biet maken. Ook verpakken.

3: (enkele uren van te voren) Het ei klutsen. Afdekken met huishoudfolie.

Alles tot gebruik in de koelkast bewaren.

Vet ook de bakplaat vast in (indien nodig) of leg de siliconenbakmat er op (die niet invetten).


VOORBEREIDEN (het bladerdeeg ontdooien): 2 minuten + 10 minuten wachten

BEREIDINGSTIJD: circa 40 minuten (of circa 30 minuten voorbereiden (zie TIP hierboven) en later nog 15 minuten om de taartjes voor het bakken op de bakplaat af te maken)

OVENTIJD: 10 - 15 minuten (voorverwarmen van de oven niet meegerekend)


VOORBEREIDEN:
Haal de plakjes bladerdeeg uit de verpakking en leg ze - met de inlegvelletjes uit de verpakking er nog onder - op het werkblad om te ontdooien. (Dit duurt circa 10 minuten).


BEREIDEN:
Bevochtig de velletjes bladerdeeg met water. (Tip: Gebruik een plantenspuit - met schoon (!) water of een kwastje. Maak ze niet te nat.)

Snijd de plakjes bladerdeeg met een mes in vier gelijke vierkantjes, haal die nog niet van de inlegvelletjes af.

Maak met het uitsteekvormpje - precies in het midden van alle 16 kleine plakjes - een ondiep vierkant in het deeg. Let op: Duw de uitsteekvorm niet door de plakjes heen! (In het gemaakte vierkant komen de plakjes biet straks te liggen. De snee zorgt er voor dat tijdens het bakken alleen de randen van het taartje omhoog komen)

Breek het ei en doe het in een kommetje. Voeg een eetlepel water toe en kluts het ei los met een vork.

 

Leg een siliconenbakmat op de bakplaat of vet hem dun in. (Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een beetje olie en een stukje keukenpapier.)

 

Maak de plakjes bladerdeeg voorzichtig los van de inlegvelletjes en bestrijk de randen rondom het (ondiep) uitgestoken vierkant met het losgeklopte ei. Leg ze met met minimaal 3 centimeter afstand van elkaar op de bakplaat. Tip: Door het ei gaat het bladerdeeg na het bakken mooi glimmen. Het besmeren hoeft niet precies te gebeuren, het middelste vierkant mag best hier en daar geraakt worden.

 

Verwarm - als de taartjes direct gebakken worden - de oven vast voor (zie daarvoor BAKKEN, staat ergens hieronder)
 

Maak nu de plakjes biet voor de taartjes:

Pak een groenteschaaf (of - als die er niet is een kaasschaaf of een scherp (koks)mes).
 

Schaaf (of snijd)  16 keer een - circa 1 tot 2 millimeter dikke - plak van de gekookte rode bieten af die groter is dan het uitsteekvormpje. Leg ze op een snijplank.
 

Snijd met het uitsteekvormpje 16 vierkantjes uit de plakken biet. (Tip: Ruim de rest van de rode bieten op, die wordt niet gebruikt).

Dep de vierkante plakjes biet droog met keukenpapier en leg ze daarna op het midden van de plakjes bladerdeeg.

Leg midden op de plakjes biet kleine stukjes Danish Blue (per taartje 3 gram = ongeveer een theelepeltje vol).


BAKKEN:

Verwarm de oven voor: Een gewone elektrische oven (onder en bovenwarmte) op 200 graden Celsius, een heteluchtoven of combimagnetron op 180 graden Celsius, een gasoven op stand 5-1/2

 

Schuif de bakplaat met  de taartjes in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze in circa 10 - 15 minuten gaar en goudbruin. Let op: Kleine taartjes kunnen snel te bruin worden. Houd ze tijdens het bakken in de gaten. Niet iedere oven is hetzelfde, ook de opgegeven tijd kan anders zijn. Tip:  Kijken in een oven zonder ruit kan, de taartjes zakken er niet van in.

BENODIGDHEDEN:

 

EEN OVEN
EEN BAKPLAAT
EEN KWASTJE
EEN VIERKANT  4 x 4 centimeter groot UITSTEEKVORMPJE
KEUKENPAPIER

 

handig, maar niet echtnodig:

EEN GROENTESCHAAF

EEN SILICONENBAKMAT

4 plakjes diepvries bladerdeeg, met de inlegvelletjes uit de verpakking
1 ei
2 -3 grote gekookte rode bieten (ongeveer zo groot als een kleine appel), zie: Info:
50 gram Danish Blue

 

Info: Er zijn grote rode bieten nodig om de vierkante plakken te maken zoals in het recept beschreven wordt (en zoals ze op de foto te zien zijn)

 

Tip: Zijn die grote bieten er niet? Maak de taartjes dan met ronde plakken biet. Daarvoor kan een 'normale' maat rode bieten gebruikt worden.  Er is dan een - circa 4 centimeter grote - ronde uitsteekvorm (of een glas) nodig voor het uitsteken van de plakken biet.

Tip: Rauwe rode bieten gekocht en geen idee hoe die gekookt moeten worden?

Dat kan opgezocht worden bij: WARENKENNIS / GROENTE ga daarvoor terug naar

DE HOMEPAGE (beginpagina) Klik daarvoor hier 
 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'