Bloemkoolgratin - Franse

(Chou fleur au gratin)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR

3 - 4 personen

INFO: Dit is een recept voor een snelle bloemkool gratin, gemaakt met behulp van een ovengrill, met 'beetgare' bloemkoolroosjes.


BEREIDINGSTIJD: circa 35 minuten. Tip: Koks die nog nooit een saus gemaakt hebben doen er misschien wat langer over.....


BEREIDEN:

Rasp de kaas grof en zet hem even opzij.

 

Vul - voor het koken van de bloemkoolroosjes - een grote kookpan (halfvol) met water.

 

Doe een eetlepel zout bij het water en breng het aan de kook.
 

Verdeel de bloemkool in circa 5 centimeter grote roosjes (gooi de dikke stronk weg of gebruik hem voor ander doel).

 

Pak een grote lage ovenschaal waar de bloemkoolroosjes naast elkaar in passen, maar doe ze er nog niet in.

 

Zet de ovenschaal op het ovenrooster en schuif  dat zo in de oven dat de bovenkant van de ovenschaal circa 5 - 10 centimeter onder de ovengrill zit.

 

Verwarm de oven voor:

Een gewone elektrische oven op 200 graden Celsius, een heteluchtoven / combimagnetron op 180 graden Celsius, een gasoven op stand 4.

 

Maak nu de kaassaus - zoals hieronder volgt - en houd hem warm tot gebruik. Tip: Pas op voor aanbranden tijdens het warmhouden, roer er af en toe in.

De kaassaus:

Tip vooraf: Neem de pan tijdens de bereiding van de saus steeds even van de hittebron af als het mengsel te snel dik wordt of dreigt aan te branden.

Smelt de boter in een steelpan en roer de bloem er door, laat de bloem niet bruin worden.

 

Roer er - op laag tot matig vuur - beetje bij beetje steeds een scheutje melk door en roer het mengsel steeds eerst glad met een garde voordat er nieuwe melk toegevoegd wordt.

 

Kook, als circa 2/3 deel van de melk op is, de saus even al roerend zachtjes door.  Tip: Als de saus nu niet egaal glad is en vol klonten zit ga dan niet verder, hij wordt later ook niet meer glad. begin opnieuw (een beetje bloem en melk zijn niet duur, de kaas wel).

 

Voeg de rest van de melk en de kaas toe en kook de saus - weer roerend - nog even kort door tot de saus gemengd en de kaas opgelost is.

 

Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

 

Intussen of na het maken van de kaassaus (als het water kookt):

Doe de bloemkoolroosjes in het kokende water en kook ze in 5 tot 10 minuten net niet beetgaar (ze worden nog verder gaar in de oven).

 

Giet het kookwater van de bloemkoolroosjes goed af of laat ze kort in een vergiet uitlekken.

 

Schakel de oven grill aan en haal de ovenschaal uit de oven (pas op heet!).

 

Vet de rand van de ovenschaal in. Tip: Leg er een klontje boter in (dat smelt) en gebruik een kwastje of draai het geopende pakje boter langs de rand.

 

Schep de bloemkoolroosjes in de ovenschaal (met de bolle kant van de roosjes naar boven is het mooist).

 

Giet de kaassaus over de bloemkool.

 

Zet de ovenschotel onder de inmiddels hete grill en wacht tot de bovenkant mooi goudgeel met goudbruine vlekjes geworden is.

BENODIGDHEDEN:

EEN GROVE RASP

EEN OVEN MET EEN OVENGRILL
EEN LAGE OVENSCHAAL zie: Info

650 - 750 gram circa 5 centimeter grote bloemkoolroosjes (1 middelgrote bloemkool)

voor de saus:
25 gram boter
40 gram bloem
3 deciliter melk

100 gram Gruyère kaas,  zie: Tip
boter of olie (voor het invetten van de ovenschaal)
nootmuskaat, peper en zout
 

Info:

Kies bij voorkeur een ovenschaal die circa 5 centimeter hoog bijvoorbeeld een quichevorm of een kleine braadslee (met een inhoud van circa 1-1/2 liter).

 

Tip:

Er kunnen ook andere harde en half harde kaassoorten voor de gratin gebruikt worden (zoals bijvoorbeeld Parmezaanse  kaas, Goudse kaas, komijnekaas, harde Hollandse geitenkaas, Emmentaler, enzovoorts).

Over het algemeen geldt hoe harder de kaas is hoe fijner hij geraspt moet worden en hoe minder er van nodig is. In gedeelten toevoegen en de saus even proeven dus.

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'