Broccolisalade met mango-kerrie dressing

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 3 - 4 personen

( of snack voor circa 8 personen)

 

TIP: Omdat de broccoliroosjes voor de salade af moeten koelen en uit moeten lekken is het handig om de salade enkele uren (of een dag) van te voren te maken.

 

SERVEERTIPS:

Deze salade kan dienst doen als de groente van een 'warme' maaltijd (met bijvoorbeeld vlees of vis en gebakken aardappelen).

 

Hij is ook lekker bij een barbecue (en is een complete maaltijd samen met broodjes met grillworst en Curry gewurz saus (kruidige ketchup)).

 

Probeer hem ook eens als snack: Leg de broccoliroosjes op een mooie schaal en serveer de dressing er apart bij om de roosjes in te dippen. (Tip: Overgebleven dressing smaakt lekker op een boterham met een hardgekookt ei.)

 


BEREIDINGSTIJD: circa 20 minuten

KOELEN EN UITLEKKEN: circa 1 uur

AFWERKEN: circa 5 minuten


BEREIDEN:
Maak eerst de dressing:

Pak een kleine kom of een bewaardoos en roer daar de mangochutney in, snijd eventuele grove stukken in de mangochutney klein.

 

Doe de mayonaise, de yoghurt, de kerrie en de (cayenne-) peper bij de mangochutney en roer alles door elkaar.

Breng de dressing op smaak met citroensap. Tip: Hoeveel er in moet is afhankelijk van hoe zuur de yoghurt is en daarom moeilijk op te geven. Gewoon even proeven of de dressing lekker zoetzuur is.

Dek de dressing af en zet hem tot gebruik in de koelkast.

De broccoli wordt gekookt in ruim water, pak daarvoor een grote kookpan en vul die voor 2/3 met water.

Doe een eetlepel zout in het water en breng het aan de kook

Snijd de broccoli in circa 5 centimeter lange, smalle roosjes.  Tip: Snijd grote roosjes met dikke stelen daarvoor zo nodig 1 of 2 keer in de lengte doormidden. Gooi het onderste deel van de broccoli (de dikke stronk) weg of gebruik 'm voor een ander doel.

Vul een bak met ruim koud water om de broccoliroosjes na het koken snel af te koelen. (Tip: Als er ijsblokjes zijn, gooi er dan een handvol in)

Verder (als het water kookt):
Doe de broccoliroosjes in het kokende water en kook ze in circa 3 - 5 minuten net beetgaar. Laat ze daarna meteen afkoelen in het koude water. Tip: Voor een salade mogen de roosjes best een beetje
aan de knapperige kant zijn.


Laat de broccoliroosjes - als ze koud zijn - in een vergiet of zeef goed uitlekken.  Verpak de broccoliroosjes - als de salade niet meteen gegeten wordt - en bewaar ze tot gebruik in de koelkast ( Let op: Meng ze niet met de dressing, dat beÔnvloedt de smaak).

AFWERKEN (voor gebruik als groente)

Dat kan op twee manieren:

 

1: Meng een hoeveelheid* dressing naar smaak door de broccoliroosjes. *Tip: Begin met de helft en proef dan even, waarschijnlijk is niet alle dressing nodig.

2: Leg een laag broccoliroosjes in een schaal (of op borden) en schep er hier en daar kloddertjes dressing op. Leg daarop weer een laag broccoliroosjes met kloddertjes dressing en ga zo door tot alle roosjes op zijn. Tip: Gebruik ongeveer de helft van de dressing en serveer de andere helft apart voor liefhebbers van meer dressing.

BENODIGDHEDEN:

750 gram broccoli (+ circa 600 gram broccoliroosjes)

voor de dressing:
50 gram mangochutney ( 1 zeer volle eetlepel)
100 gram mayonaise (of halvanaise)
50 gram (liefst dikke) yoghurt (bijvoorbeeld Griekse)
1 volle theelepel kerriepoeder
een mespunt (cayenne) peper
circa 1 - 2 eetlepels citroensap, zie:
Tip:

 

Tip:  Citroensap is te koop in de supermarkt in kleine gele plastic flesjes (zoek ze buiten de koeling - bij de bakartikelen). Na opening het flesje wel in de koelkast bewaren !

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'