Ingemaakte citroenen

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 1 pot

INFO:

Ingemaakte citroenen worden van origine gebruikt in heel Noord Afrika, maar vooral in Marokko zijn ze erg geliefd.

 

Ze heten daar Hamad Muraqqad en worden op veel manieren toegepast: Vaak wordt de schil van de citroen - in stukken gesneden - in gerechten mee gestoofd.

 

Maar ook de hele citroen, alleen het vruchtvlees of het sap van een uitgeknepen citroen wordt gebruikt (het vocht uit de pot doorgaans niet).

 


BEREIDINGSTIJD: circa 30 minuten

WACHTEN TOT GEBRUIK: circa 1 maand


BEREIDEN:
Schep 2 eetlepels zout in een schone pot.

Boen de citroenen goed schoon onder de koude kraan.

Snijd de citroenen - één voor één - van boven naar beneden kruislings in tot 3/4 van de hoogte, laat het onderste deel aan elkaar (alsof ze in vier parten gesneden worden, maar niet helemaal
doorsnijden).


Vouw de citroenen open, bestrooi ze royaal met zout en doe ze in de pot. Druk de citroenen steeds stevig aan, liefst zo hard dat er sap vrij komt. Strooi er - indien gewenst - af en toe kruiden tussen.

Schep - als de pot vol is -  2 eetlepels zout op de citroenen.

 

Pers citroenen uit en vul de pot af met citroensap tot een centimeter onder de rand, de citroenen in de pot moeten onder het sap komen te staan.

Sluit de pot af.

Laat de pot met citroenen 4 - 5 dagen staan bij kamertemperatuur en draai hem elke dag een keer om.

Zet de citroenen daarna 3 weken in de koelkast tot de schil zacht geworden is. Draai in die tijd de pot af en toe een keer om.
 


GEBRUIK:

Haal zoveel citroenen als nodig is uit de pot. Spoel ze goed af onder de koude kraan om aanhangend zout te verwijderen. Haal de pitten er uit en gooi ze weg.

 

Tip: De citroenen blijven lang (zeker 6 maanden) goed als ze met een schone vork uit de pot gehaald worden en de resterende citroenen niet boven het vocht in de pot uit steken.

BENODIGDHEDEN:

EEN SCHONE POT / POTTEN inhoud circa 3/4 liter -  met goed sluitende vacuüm deksel (bijvoorbeeld van augurken of groenten)

EEN CITROENPERS

 

circa 1 kilogram citroenen, zie: Info
circa 100 gram zout

eventueel:

kruiden (naar keuze bijvoorbeeld enkele van onderstaande of alles)
1 pijpkaneel
2 laurierbladeren
8 pimentbessen
6 korianderzaden

 

Info: Hoeveel citroenen nodig zijn is niet precies te zeggen, het hangt af van de grootte van de pot en de hoeveelheid sap die uit de citroenen komt.

 

Koop zo mogelijk biologische citroenen, op gewone citroenen kunnen restanten van bestrijdingsmiddelen zitten.

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'