Griekse courgetteschijfjes

(Kolokythokeftedes)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR circa  12 - 15 stuks

(4 - 6 personen)

INFO:

Deze courgetteschijfjes zijn krokant van buiten en boterzacht van binnen. Ze worden warm gegeten en kunnen geserveerd worden als snack, als voor- en als bijgerecht.

Weetje: Oorspronkelijk waren het balletjes (die in ruim olie gefrituurd werden), daaraan herinnert de naam ook nog: Kolokythakia is het Griekse woord voor courgette, keftedes betekent balletjes.


VOORBEREIDEN: circa 20 minuten  

WACHTEN: circa 1 uur

BEREIDINGSTIJD: Circa 30 minuten


VOORBEREIDEN:
Maak de groente schoon: Was de courgette, boen de wortels schoon of schil ze met een dunschiller, schil en pit de aardappel en pel de ui.

Leg een grove rasp op een gewone kookpan en rasp de schoongemaakte groente (inclusief de ui) er doorheen.

Doe de geraspte groente in een zeef en zet die op de gebruikte kookpan.

Knijp en druk - met de handen -  vocht uit de geraspte groente in de zeef en vang dat in de pan op.

Kijk of er voldoende vocht uit de geraspte groente gekomen is, giet het vocht daarvoor in een theekopje, er moet zo'n 1/2 - 3/4 kopje vol zijn. Tip: Lukt het niet om voldoende vocht uit de geraspte groente te knijpen, leg die dan midden op een (oude - schone) theedoek. Pak de punten van de doek bij elkaar, til hem op en draai de 'bal' met groenten onderin de doek rond tot er vocht uit drupt (meer is niet nodig, het meeste vocht gaat in dit geval in de doek zitten).

Gooi het vocht weg en doe de geraspte groente in de pan.

Voeg de rest van de ingrediŽnten toe en kneed alles met de hand flink door elkaar tot de inhoud van de pan een lekker egaal gemengde smurrie geworden is.

Was de handen........

Doe een deksel op de pan met het courgettemengsel en zet hem tot gebruik (ten minste een uur) in de koelkast.
 


BAKKEN:
 
Tip vooraf: Laat de olie tijdens het bakken niet te heet worden want dan worden de courgetteschijfjes te snel bruin en niet heet en gaar van binnen.

Haal de pan met het courgettemengsel uit de koelkast en kijk of er vocht op het courgettemengsel staat, giet dat er af als het er is.

Roer de inhoud van de pan om.

Verhit een flinke laag olie (ruim een centimeter) in een koekenpan met een hoge rand (Tip: Een hapjespan is ideaal voor dit doel).

Pak twee eetlepels. Schep er ťťn zo vol mogelijk met courgettemengsel en duw dat er met de andere eetlepel af en laat het in de koekenpan met de hete olie glijden.

Duw het bergje courgettemengsel in de olie met de bolle kant van een eetlepel plat en vorm er een zo'n 2 centimeter dik rond schijfje van.

Maak nog zoveel courgetteschijfjes als er makkelijk in de koekenpan passen en keer tegelijkertijd courgetteschijfjes die aan de onderkant mooi bruin en krokant geworden zijn.

Haal courgetteschijfjes die aan beide zijden bruin en krokant zijn uit de pan en laat ze op keukenpapier uit lekken. Serveer ze warm of houd ze warm (bijvoorbeeld in de oven of een 'droge' koekenpan met anti-aanbaklaag).

Begin - als de koekenpan leeg is - op dezelfde wijze aan een volgende portie courgetteschijfjes en ga door met bakken tot het courgette mengsel op is.  Let op: Vul tussen de porties door de olie aan als de courgetteschijfjes niet meer tot de halve hoogte in de olie liggen (anders worden ze niet goed gaar van binnen).

BENODIGDHEDEN:

 

EEN GROVE RASP

EEN ZEEF
 

500 gram courgettes

50 gram wortel / peen (2 - 3 worteltjes of 1/2 winterwortel)
100 gram aardappel (1 middelgrote)
50 gram ui (1/2 of een kleine)
20 gram (wit)broodkruim (1/2 boterham)
100 gram tarwebloem (6 volle eetlepels)
1 ei
75 gram Feta kaas
15 gram fijn gesneden peterselie (5 volle eetlepels)
1/4 theelepel peper
2 theelepels zout

eventueel:

1/4 theelepel cayennepeper (voor een beetje extra pit)

circa 1/3  liter olie (om de courgetteschijfjes in te bakken)

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'