Druivenketchup

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR

INFO:

Gebruik deze ketchup net zo als tomatenketchup, bijvoorbeeld op vlees (zoals karbonade, hot dog, hamburger, kip (filet), schnitzels) of patat frites.

De ketchup kan meteen na afkoelen gebruikt worden. Tip: Giet ketchup die langer bewaard moet worden heet in schone flessen of jampotten met een vacuŁm deksel, zie daarvoor: Potten voorbereiden (klik hier)

 

LET OP: Druivensap kan vlekken veroorzaken die uit sommige kleding en kunststof werkbladen niet te verwijderen zijn.


BEREIDINGSTIJD: Circa 2 tot 3 uur (te verdelen in circa 45 minuten actief werk en 1 tot 2 uur koken en wachten)

 

WEETJE: De kooktijd kan sterk verschillen omdat het oppervlakte van de vloeistof in de pan bepalend is voor de hoeveelheid vocht die er verdampen kan. Naarmate er een kleinere pan gebuikt wordt duurt het koken langer.  Tip: Als er meer ketchup gemaakt wordt dan in dit recept opgegeven (en de hoeveelheden ingrediŽnten daarvoor in verhouding vergroot zijn) kan de kooktijd zelfs langer dan 2 uur zijn.


BEREIDEN:

Spoel de druiventrossen onder de koude kraan af.

Haal de druiven van de trossen en doe ze in een pan.

Doe een heel klein beetje water bij de druiven en breng ze aan de kook.

Laat ze zonder deksel circa 15 minuten koken tot alle druiven zacht zijn. Roer af en toe en let goed op dat ze niet overkoken.

Intussen:
Pak een grote wijde pan en doe daar de rest van de ingrediŽnten in.

Leg er een gewone zeef op. (Tip: Een fijnmazige zeef raakt verstopt - kies er ťťn waar de druivenpitten net niet door passen.)

Werk de gekookte druivenmassa met behulp van een lepel door de zeef - let op; ook de pulp moet er door, alleen de vellen en pitten mogen in de zeef achterblijven.

 

Schraap - als alles door de zeef is - de pulp van de onderkant van de zeef af en doe die ook in de pan.

 

Markeer de hoogte van de inhoud van de pan (Tip: Dit kan bijvoorbeeld door er de steel van een houten lepel in te steken en daar een (potlood)streepje op te zetten.)

Breng de inhoud van de pan aan de kook en laat de ketchup in wording - zonder deksel  - circa 1 tot 2 uur heel zachtjes koken (net borrelen).

 

Controleer na een uur koken de stand van zaken af en toe en roer om: De ketchup is goed als hij stroperig geworden is en zo'n beetje tot de helft is ingedampt. ( Let op: Hij is dus nog niet dik geworden, dat gebeurt pas tijdens het afkoelen).

 

Tip: Blijkt de ketchup na afkoelen te dik verdun hem dan tot de gewenste dikte met een beetje gekookt water ( gewoon kraanwater mag ook maar dan is er wel een kans dat de ketchup sneller bederft)

BENODIGDHEDEN:

 

1 kilogram blauwe druiven (zonder steeltjes)
 

350 gram licht bruine basterdsuiker
 

azijn:

2 deciliter (= 200 gram) voor zoete druiven

of

1/8 liter (= 125 gram) als de druiven zelf al iets zuurs in zich hebben (bijvoorbeeld als ze uit eigen tuin komen)
 

1 afgestreken theelepel zout

 

kruiden: (Tip: Neem afgestreken theelepels voor milde, volle theelepels voor pikante ketchup)

2 theelepels kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel peper
1/2 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel  kruidnagelpoeder

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'