Druivengelei met stukjes goudrenet

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR circa 4 potten

INFO: Deze gelei met stukjes goudrenet is zo al erg lekker, maar maak hem ook eens met met tijmblaadjes, dan is het echt iets bijzonders.

LET OP: Met geleisuiker gemaakte gelei is de na afkoelen pas echt dik - de 4 minuten kooktijd in dit recept klopt ! Kook niet langer, de gelei wordt dan niet meer stijf.


TIP: Lees eerst: Potten voorbereiden - Klik hier.


BEREIDINGSTIJD: Circa 1 uur.


BEREIDEN:

Was de druiven.

Haal ze van de trossen en doe ze in een pan.

Stamp ze kapot met een aardappelstamper (of gebruik de handen of een vork).

Breng de druiven aan de kook en laat ze 5 - 10 minuten zachtjes koken.

Zet een (groente- of een gewone) zeef op een kom of pan en werk het druivensap er door (de vellen en pitten moeten in de zeef achterblijven).

Meet (of weeg) het druivensap en vul het het - indien nodig - met water aan tot een halve liter (= 500 gram). Tip: Als er iets meer sap uit de druiven gekomen is dan een halve liter kan dat ook gebruikt worden, maar niet meer dan 6 deciliter (600 gram) want dan wordt de gelei niet meer stijf.

Doe het druivensap in een grote wijde kookpan.

Voeg het citroensap toe.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in parten.

Weeg 500 gram appelparten af en snijd die in kleine blokjes ( circa 1/2 - 1 cm groot.) Doe de blokjes steeds meteen na het snijden in de pan met het druivensap om verkleuren te voorkomen.

Voeg de geleisuiker toe en breng de inhoud van de pan - op een hoge hittebron, steeds even roerend - aan de kook.
 

Intussen:
Pluk - als ze gebruikt worden - de tijmblaadjes van de takjes af en doe ze in de pan.


De kooktijd begint als de inhoud van de pan flink borrelt. Zet de hittebron wat lager
en laat de gelei - al roerend - precies 4 minuten koken (de gelei moet goed blijven borrelen). Zet daarna de hittebron uit (de gelei hoeft nog niet dik te zijn, dat gebeurt pas tijdens het afkoelen).

Schep het schuim - indien aanwezig - met een schuimspaan van de gelei  af (op een bord  - later weggooien of door (bijvoorbeeld) yoghurt roeren).

Zet de jampotten één voor één op een (snij)plank of een dubbelgevouwen handdoek en vul ze - tot een halve centimeter onder de rand - met hete gelei . Tip: Dit gaat het best met een soepopscheplepel.

Sluit de potten gelei direct af met de deksels en zet ze op hun kop (Daardoor wordt de  gelei langer houdbaar: De lucht die in de pot zit gaat zo door de gloeiend hete gelei heen naar boven en wordt dan door de hitte van de gelei 'gesteriliseerd'.)

Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de gelei  afkoelen. Maak de potten - indien nodig - aan de buitenkant schoon. 


BEWAREN:

Goed afgesloten gelei  kan een jaar bewaard worden op een koele donkere plek (bijvoorbeeld in een kelder of de koelkast).

Tip: Vacuümpotten zitten alleen goed dicht als er na afkoeling een deukje in de deksel zit of de deksel hol getrokken is (de rest van de potten gelei gewoon snel opeten).

Bewaar een aangebroken pot gelei  in de koelkast.

BENODIGDHEDEN:


EEN GROTE KOOKPAN ( 3 - 4 liter inhoud)

4 schone JAMPOTTEN (met vacuümdeksel)

EEN HOUTEN LEPEL 

EEN SCHUIMSPAAN

750 gram blauwe druiven, zie: Tip
2 eetlepels citroensap
circa 750 gram stevige, rijpe goudrenetten (appels), zie: Info
1 kilo geleisuiker 1 : 1

eventueel ook nog:

4 takjes verse tijm ( 2 volle theelepels)


Tip: Als er Hollandse 'buitendruiven' gebruikt worden, proef ze dan eerst, als die van zichzelf al iets zuur bevatten laat dan het citroensap uit dit recept weg.

Info: Gebruik geen zachte overrijpe appels, die koken tijdens de bereiding van de gelei tot moes.

 


 

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'