Kruidnoten-ijstaart

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR

1 taart (8 porties) (zie: SERVEERTIP rechts hiernaast)

INFO: Deze ijstaart is niet moeilijk om te maken. Tip: Gaat er toch wat mis?  Hij is even lekker als hij niet perfect uitziet!

SERVEERTIP: Deze ijstaart in de vorm van een grote kruidnoot is een leuke traktatie voor Sinterklaasavond.  Snijd de taart (met een smal mes) in 8 punten. Tip: Deze ijstaart is niet duur, maak wat extra als de vriesruimte het toelaat want er zijn vast wel 'grote' kinderen die wel een tweede portie lusten (als de kookpiet dat goed vindt natuurlijk).

 

LET OP: De ronde vorm is erg leuk maar hij neemt wel veel ruimte in de diepvriezer in. De ijstaart kan net zo goed gemaakt worden in een rechthoekige vorm zoals bijvoorbeeld een cakevorm of een diepvriesdoos (kies er één met een inhoud van 1-1/4 tot 1-1/2 liter (= 1250 - 1500 gram water)). Die past niet alleen makkelijker in de diepvriezer maar is ook nog eens veel handiger te verpakken en te vervoeren als hij meegenomen moet worden naar een ander adres.

 

TIP: Voor degenen die geen taart, maar alleen kruidnotenijs willen maken: Gebruik 175 gram kruidnotenkruimels per liter (= 500 gram) vanille-ijs (of 450 gram kruidnotenkruimels voor een voordeelverpakking vanille-ijs met 2-1/2 liter (= 1250 gram) inhoud).


BEREIDINGSTIJDEN:

VOORBEREIDEN (de kruidnoten verkruimelen): 15 minuten tot 1 uur (afhankelijk van de werkwijze en de uitvoering).

KRUIDNOTENIJS MAKEN: circa 20 minuten (10 minuten wachten + 10 minuten mengen).

IJSTAART BEREIDEN:  (1) De vorm bekleden: circa 10 minuten - (2) de vorm vullen: circa 5 minuten - (3) wachten: circa 1/2 uur (of langer) - (4) (de bodem): circa 10 minuten (5) afwerken: circa 5 - 10 minuten. Tip: Reken in totaal op circa 1 uur (het maken van de kruimels niet meegerekend)


VOORBEREIDEN (de kruidnoten verkruimelen):

Verkruimel de kruidnoten (zoals hieronder bij* volgt) tot zo veel mogelijk kruimels die één of twee keer zo groot zijn als rijstkorrels. Daarbij ontstaat ook fijner kruim en poeder. Dat is niet erg maar het is niet de bedoeling dat alles fijn gemaakt wordt.

 

*Doe de kruidnoten in een stevige plastik zak (bijvoorbeeld een grote diepvrieszak of een broodzak) en gebruik een deegroller om de kruidnoten te vermorzelen. Tip: Meteen de hele berg tot puin rollen lukt alleen echte krachtpatsers, vooral als de kruidnoten erg vers zijn. Stoer doen en er een hamer bij halen is meestal geen goed idee omdat de plastik zak en het werkblad er niet tegen kunnen. Minder stevige figuren kunnen beter eerst met de deegroller hard op één of enkele kruidnoten drukken tot die breken en zo doorgaan tot allemaal gebroken zijn. Pas dan kan er verder gerold worden.

of

verkruimel de kruidnoten met een blender of een keukenmachine (met een mengkom en hakmes). Schakel de machine steeds even kort in of gebruik de pulsknop anders wordt het mengsel te fijn. Tip: De ene machine doet dit werkje beter dan de andere, het is vaak een goed idee om af en toe het al fijn geworden deel er een uit te halen en daarna de grote stukken verder te malen.

 

Verdeel de kruidnoot-kruimels in twee gelijke porties:

 

175 gram voor het ijs met zoveel mogelijk grote kruimels

en

175 gram  (de rest van de kruimels en het poeder) voor de taartbodem en de bekleding van de vorm van de ijstaart


Het kruidnotenijs:

 

BEREIDEN:

Haal het vanille-ijs uit de diepvriezer en laat het (in de verpakking - op kamertemperatuur) langzaam wat zachter worden. Tip: Bekleed in die tijd de vorm voor de ijstaart (zie BEREIDEN (1) hieronder).

 

Verder (na circa 10 minuten wachten)

Schep het vanille-ijs in een grote schaal of kom en verdeel het grofweg in stukken.

 

Doe de 175 gram grote kruidnootkruimels er bij en meng ze met behulp van en lepel en vork door het ijs. Tip: Lukt dit niet omdat het ijs nog te hard is, wacht dan even tot het wel lukt.


De ijstaart:

 

BEREIDEN: Even vooraf: De ijstaart wordt onderste boven in de vorm gemaakt, de bodem van de taart als laatste bovenop.

 

(1) De vorm bekleden:

Pak de vorm en bekleed hem met plasticfolie. Let op: De vorm moet droog zijn, dan laat de ijstaart straks makkelijker los uit de vorm.


Giet een eetlepel olie op de plasticfolie in de vorm en vet hem daarmee in. Tip: Gebruik een kwastje of een stukje keukenpapier en werk van binnen naar buiten. Druk daarbij de plooien aan en werk zoveel mogelijk lucht onder de folie uit.

 

Zet een zeef op de vorm en doe daar de de portie fijne kruidnoot-kruimels en het kruidnootpoeder (voor de taartbodem en de bekleding van de vorm) in.

 

Schud met de zeef tot het poeder in de vorm ligt en leg de zeef met de kruimels daarna opzij op een bord.

 

Schud en draai met de vorm tot hij rondom met poeder bedekt is.

 

Schep circa 2 volle lepels poeder uit de vorm in een kopje (of iets dergelijks) en bewaar dat voor later gebruik. Tip: Is er te weinig poeder bewaar dan wat kruimels uit de zeef.

 

Schud het nog resterende poeder uit de vorm bij de kruimels in de zeef.

 

(2) De vorm vullen:

Schep het kruidnotenijs in de voorbereide vorm en druk het stevig aan tot het vlak is.

 

Dek de vorm af met plasticfolie en zet hem  in de diepvriezer

 

(3) wachten tot de bovenkant van het ijs stevig is. Tip: Dit duurt circa 1/2 uur.

 

(4) De taartbodem  (begin hiermee  als de bovenkant van het ijs stevig is):

Smelt de boter in een steelpan.

 

Zet de hittebron uit en meng de verkruimelde kruidnoten uit de zeef, de vanillesuiker en twee eetlepels water door de gesmolten boter.

 

Haal de ijstaart uit de diepvries.

 

Verwijder de plasticfolie van de bovenkant en verdeel het kruimelmengsel over de ijstaart.

 

Druk het kruimelmengsel aan met een vork.

 

Dek de ijstaart weer af met plasticfolie en zet hem terug in de vriezer.

 

(5) Afwerken:

Zet het kopje met het bewaarde kruidnotenpoeder klaar.

 

Haal de ijstaart uit de diepvriezer en verwijder het bovenste plastic van de ijstaart.

 

Pak een groot bord of een platte schaal waar de ijstaart op past en leg dat op de kop op de vorm met de ijstaart.

 

Keer ze samen om en trek de ijstaart met de plasticfolie uit de vorm. Tip: Dit lukt vaak niet ! Houd de vorm dan (ondersteboven) onder de warme kraan tot het wel lukt.

 

Verwijder het plastic. Repareer kale plekken met het bewaarde kruidnotenpoeder.

 

Serveer de ijstaart meteen

of

bekleed de vorm opnieuw met schone plasticfolie en doe de ijstaart terug in de vorm. Dek 'm weer af en vries hem in tot hij nodig is.

BENODIGDHEDEN:

 

EEN DIEPVRIEZER

EEN VORM (1-1/4 liter), zie: Tip

EEN KWASTJE (of een stuk keukenpapier)

EEN ZEEF

EEN DEEGROLLER  of EEN BLENDER  of  EEN KEUKENMACHINE (met mengkom en hakmes)

 

plasticfolie

1 eetlepel (zonnebloem)olie

 

350 gram kruidnoten

1 liter (= 500 gram) vanille-ijs

 

verder (voor de taartbodem):

25 gram roomboter (of harde margarine uit een pakje)

een zakje vanillesuiker

2 eetlepels water

Tip: Voor de taart op de foto is een ronde schaal met 1-1/4 liter inhoud gebruikt ( = 1250 gram water tot aan de rand). Het kan ook anders, zie daarvoor de INFO rechts boven aan deze pagina.

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'