Lavendelkoekjes

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR  15 - 20 koekjes

INFO: Deze koekjes zijn vers gebakken het lekkerst, de lavendel geur en smaak gaat door bewaren achteruit. Snel opeten dus! Tip: Het deeg kan wel ruim van te voren gemaakt worden.

 

LET OP: Niet alle  lavendel die verkocht wordt is geschikt voor consumptie (de meeste lavendel wordt puur voor de geur gekweekt).  Gebruik geen  bloemen van lavendelplanten die net bij een tuincentrum of de bloemenafdeling van een supermarkt gekocht zijn, die kunnen door de kweker behandeld zijn met giftige bestrijdingsmiddelen.

 


BEREIDINGSTIJD DEEG: circa 20 minuten. 

DEEG UITROLLEN, KOEKJES UITSTEKEN EN BAKKEN: circa 40 - 50 minuten


BEREIDEN DEEG:
Doe de boter en de suiker in een steelpan en zet die op een matige hittebron.

Roer in de pan tot de boter gesmolten is en de suiker opgelost is, zet daarna de hittebron uit.

Laat het mengsel in de steelpan afkoelen en doe - als het lauw geworden is - de bloem, het zout en de lavendelbloemen er bij.

Meng de inhoud van de steelpan met een vork tot de bloem de boter opgenomen heeft. Kneed daarna met de handen verder tot er een egaal deeg ontstaan is

Verpak het deeg tot gebruik in plasticfolie en leg het tot gebruik in de koelkast of ga meteen verder met:
 


DEEG UITROLLEN, KOEKJES UITSTEKEN EN BAKKEN:
Haal het ovenrooster uit de oven en verwarm de oven voor: Een gewone elektrische oven op 180 graden, een heteluchtoven op 160 graden en een gasoven op stand 4.

Vet een bakplaat in met olie (gebruik een  stukje keukenpapier om die uit te smeren).

Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg - met behulp van een deegroller - uit tot het circa 1/3 centimeter dik is. (Tip: Allen de dikte van de deeglap is belangrijk, de vorm maak niet uit)

Steek - met behulp van een (circa 7 centimeter groot) uitsteekrondje of een dik glas - koekjes uit het deeg en leg die - met enkele centimeters afstand van elkaar op de bakplaat.

Kneed de overgebleven deegresten weer tot een egaal deeg. Rol het deeg opnieuw uit en steek er ook koekjes uit.

Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koekjes goudbruin.  Dit duurt circa 15 - 20 minuten.
 

Haal de koekjes na het bakken met een pannenkoekenmes van de bakplaat en laat ze (bij voorkeur) afkoelen op een rooster. Tip: Gebruik het ovenrooster.

BENODIGDHEDEN:

 

EEN OVEN
EEN BAKPLAAT
EEN DEEGROLLER
 

50 gram suiker
100 gram boter of margarine
150 gram tarwebloem
1 mespunt zout
2 volle eetlepels (verse) lavendelbloemen

 

circa 1/2 eetlepel olie (voor de bakplaat)
circa 2 eetlepels bloem (voor het werkblad)

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'