Boeren-macaroni-salade

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 4 - 6 persoon

INFO:

Een pastasalade wordt vaak met warm weer gegeten als maaltijd of lunchgerecht. Deze salade bevat zoveel groente en fruit dat hij als volledige maaltijd dienst kan doen.

Tip: Voor de ingrediŽnten is geen koelkast nodig en dat maakt deze salade bijzonder geschikt als vakantie maaltijd (alleen de mayonaise en mosterd moeten na openen gekoeld bewaard worden).

 

TIP:

Als er verse ingrediŽnten gebruikt worden en er netjes 'schoon' gewerkt wordt  is het mogelijk om de salade (tot maximaal een dag) van te voren te maken en tot gebruik in de koelkast te bewaren.


BEREIDINGSTIJD: Circa 45 minuten


BEREIDEN:
Breng in een grote pan  water met een eetlepel zout aan de kook om de macaroni in te koken.

Doe de macaroni in het kokende water en roer af en toe tot het water weer kookt (anders plakt de macaroni aan elkaar).

Kook de macaroni net gaar in 6 minuten (of in de kortste, op de verpakking vermelde kooktijd).

Giet het kookwater van de macaroni na het koken af en spoel de macaroni goed met water om plakken tijdens het afkoelen te voorkomen. Tip: Dit kan op twee manieren: Doe de macaroni in een zeef of vergiet en spoel hem grondig af onder de koude kraan of vul de pan met macaroni een aantal malen met koud water en giet dat vervolgens af (tot er helder water af komt).

Laat de macaroni na het spoelen in een vergiet of zeef goed uitlekken en verder afkoelen, schud af en toe om.

Intussen:
Pak een grote schaal of bewaardoos (waar de salade straks in past) en roer daarin de mayonaise, de azijn, de mosterd en de suiker voor de saus door elkaar.

Schil de appels *, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de parten appel in kleine blokjes en roer die zo snel mogelijk door de saus. (* ťťn voor ťťn, om verkleuren te voorkomen).

Was en droog de stelen bleekselderij, verwijder eventuele draden en snijd de stelen in dunne plakjes.

Was en droog de komkommer. Halveer de komkommer in de lengte en haal het natte binnenste deel er met een lepel uit (dit wordt niet gebruikt). Snijd de halve komkommers in kleine blokjes. Tip: Doe dit met schil, tenzij die erg lelijk en stug is. Moet de schil er af dan is een kaasschaaf een handig hulpmiddel).

Snijd de boerenmetworst in blokjes.

Doe de komkommer, de bleekselderij, de boerenmetworst, de bieslook en de afgekoelde macaroni bij de appelblokjes en de saus.

Schep de salade om en breng hem op smaak met peper, zout en misschien nog iets azijn. Let op - Gebruik de lepel  na het proeven niet meer in de salade (om bederf tijdens het bewaren te voorkomen ! )

Eet de salade meteen of

dek de salade af en zet hem - tot een half uur voor gebruik - in de koelkast. Tip: Proef 'm kort voor het serveren nog een keer, het kan zijn dat de salade nog weer op smaak gebracht moet worden.

(Tip: Omdat dit type salade snel bederft is het niet aan te raden om restanten die een tijdje buiten de koelkast gestaan hebben te bewaren.
 

BENODIGDHEDEN:

 

EEN GROTE ZEEF OF VERGIET

voor de macaroni:
300 gram macaroni (ongekookt )
1 eetlepel zout

voor de saus:
250 gram mayonaise (1/2 pot =10 flink volle eetlepels)
10 eetlepels azijn
4 volle theelepels mosterd (gladde uit een potje / tube)
2 volle theelepels suiker

verder:
4 zoetzure appels
4 stelen bleekselderij
1 komkommer (300 gram)
1 vacuŁmverpakte boerenmetworst (= 400 gram), zie: Tip
een flinke hand vol fijn gesneden bieslook, zie: Tip
peper en zout
 


Tip: Zoek de vacuŁm verpakte boerenmetworst in de supermarkt buiten de koeling.

In plaats van boerenmetworst kan cervelaatworst of salami gebruikt worden.

De bieslook kan vervangen worden door een stuk of 6 kleingesneden stengeluitjes of een zeer fijngesnipperde ui.

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'