Notentaart

(uit Engadin - Zwitserland)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR

 12 personen

LET OP: Dit is geen taart die even tussen andere bezigheden door gemaakt kan worden. Er moet karamel gemaakt worden en die is verschrikkelijk heet. Let op de juiste maat van de pan (anders bruist de karamel er overheen) en zorg dat allerlei risicogroepen zoals huisdieren, kleine kinderen en andere niet nader te noemen personages uit de buurt zijn.........

En dan dit nog: Deze taart zit vol vet en suiker en het is aan te bevelen om hem niet te vaak te eten of om voor of na het nuttigen even flink te bewegen anders vliegen de kilootjes er aan. (Skiërs en  Zwitsers die dagelijks een berg beklimmen hebben daar natuurlijk geen last van).


BEREIDINGSTIJD: circa 45 minuten  (eventueel na circa 15 minuten onderbreken om het deeg te laten rusten, niet echt nodig)

OVENTIJD: 40 minuten


BEREIDEN:

Maak eerst het deeg (met de hand of met een keukenmachine met de deeghaak):
 

Pak een kom of de mengkom van de keukenmachine en meng daarin de bloem, de suiker en het zout voor het deeg door elkaar.

Verdeel de zachte boter in blokjes en doe ze bij het boter en bloemmengsel.

Breek het ei, laat het in een kommetje glijden en controleer of er geen scherven van de eischaal in zitten. Tip: Die kunnen er makkelijk met behulp van de eischaal uitgewipt worden (Let op: In andere gevallen dit liever niet doen in verband met eventuele salmonellabesmetting als het ei later niet verhit wordt).

 

Kluts het ei (met een garde of vork) en giet het bij bij de bloem en boter.

Kneed de blokjes boter en het ei (met de deeghaak of de handen) door het bloemmengsel tot er een soepel deeg ontstaan is.
 

Vorm een bal van het deeg en laat het verpakt in plasticfolie circa 2 uur (of een dag) rusten of ga verder met:

 

Verwarm de oven voor:

Een gewone elektrische oven op 175 graden Celsius, een heteluchtoven / combimagnetron op 160 graden Celsius, een gasoven op stand 3.

Kneed het deeg door en verdeel het in twee ongelijke porties:  Eén deel voor de bodem net iets minder dan 2/3 van het deeg, de rest voor de deksel op de bovenkant van de taart.

 

Rol het deeg voor de deksel - op een met bloem bestoven werkblad of een siliconenbakmat - uit tot een 1/2 centimeter dikke ronde lap. Tip: Bestrooi de deegbal tijdens het uitrollen steeds even met bloem en keer het deeg af en toe om, dan plakt het niet vast aan de deegroller of het werkblad.

 

Pak de springvorm en haal de bodem er uit en gebruik die als mal voor de deegdeksel.

 

Leg de bodem op het uitgerolde deeg en snijd de deegdeksel er rondom uit.  (Tip: Gebruik de botte kant van een mes, dan beschadigt de mat of het werkblad niet)

 

Leg de deegdeksel op een met boem bestoven bord of plasticfolie en zet hem even opzij. Bewaar restjes deeg voor eventuele versiering.

 

Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm en zet hem in elkaar. Vet de rand in met boter (even smelten en een kwastje gebruiken of het geopende pakje boter er langs strijken en de boter met een vinger verdelen).

 

Rol het deeg voor de bodem uit tot een 1/2 centimeter dikke, (ruim) 30 centimeter grote ronde lap.

 

Bekleed de bodem en de opstaande rand van de springvorm tot 3 centimeter hoog met deeg. Let op: Dus niet helemaal tot bovenaan.

Tips:

  • Rol het - dun met bloem bestrooide - deeg om de deegroller om het naar de vorm te verplaatsen.

  • Breekt het deeg toch tijdens het verplaatsen? Repareer het liever door de stukken in de in de vorm aan elkaar te plakken dan het opnieuw uit te rollen want daar wordt de korst erg hard door.

  • Snijd de rafelige opstaande kant van het deeg (met de botte kant van een mes) netjes op hoogte bij.

  • Kneed restjes deeg even door, rol uit en maak er versieringen van (bijvoorbeeld blaadjes) die voor het bakken op de taart gelegd kunnen worden.

 

Verder met de vulling:

Snijd of hak de noten  (voorzichtig anders ontsnappen ze) grof in circa 2 tot 3 millimeter grote stukjes.

 

Weeg de slagroom af en zet hem in een kommetje binnen handbereik in de buurt van de hittebron.

 

Maak nu een karamel van de suiker en Amaretto (of water):

Doe daarvoor de Amaretto (of het water) in een grote steelpan (circa  22 centimeter groot, 12 centimeter hoog) Let op: Niet kleiner, gebruik een kookpan als die er niet is).

 

Doe de suiker er bij en schud en draai met de pan totdat het natte mengsel egaal over de bodem verdeeld is. Druk (droge) suiker die boven het mengsel aan de zijkant van de pan kleeft met een lepel naar beneden.

 

Zet de pan op een matig hoge hittebron (die onder de pan past, laat een gasvlam binnen de rand van de pan) en wacht. LET OP: ROER NIET (roeren en karamel maken gaan niet samen, er ontstaan harde suikerkristallen die later niet meer oplossen.

 

Roer dus ook niet:

  • Als de suiker opgelost is en de inhoud van de pan vloeibaar is geworden.

  • Als het mengsel begint te borrelen.

  • Als de borrels wel heel erg groot worden.

Let goed op en wacht tot de karamel net licht bruin begint te worden ( beginners zetten de hittebron dan wat zachter).

 

Nu gaat het vrij snel: Doe niks als de karamel egaal verdeeld over de pan bruin wordt: Wacht in dat geval gewoon tot hij klaar is.

Is de karamel (vaak aan de rand van de pan) ergens al veel bruiner dan de rest, haal de pan dan even van de hittebron. Meng de inhoud met een draaiende beweging door elkaar en zet de pan weer terug op de hittebron.

 

Wacht tot de karamel amberkleurig is (vrij donker bruin) en ga dan SNEL VERDER (anders verbrandt de karamel en wordt hij bitter).

 

Haal de pan van de hittebron en zet hem neer (naast de hittebron of snel op een andere veilige plek).

 

Kiep de slagroom in één keer bij de karamel (dus niet langzaam gieten! ). LET OP: Houd de handen uit de buurt: HET BRUIST GEWELDIG - ROER NOG NIET (is niet nodig en veel te heet).

 

Verder (als het bruisen opgehouden is):

Roer de honing, noten en 50 gram boter door de karamel.

 

Laat het notenmengsel voor de vulling afkoelen tot lauw of koud (dit gaat vlugger als de pan in koud water gezet wordt) en verdeel het daarna over de deegbodem.

 

Dek de taart af met de deegdeksel .

 

Druk de opstaande rand van de deegbodem en de deegdeksel op elkaar aan met een - af en toe natgemaakte - vork (zo komen de streepvormige figuurtjes er in) en prik hier en daar met de vork gaatjes in de deegdeksel.

 

Breng eventueel nog versiering aan van restjes deeg en schuif de taart daarna in het midden van de oven. Bak hem in circa 40 minuten goudbruin en gaar.

BENODIGDHEDEN:

voor het deeg:

250 gram tarwebloem

1/4 theelepel zout

175 gram roomboter (of harde margarine uit een pakje)

100 gram suiker

1 groot ei

 

voor de vulling:

200 gram gepelde walnoten, zie: Tip

3 eetlepels Amaretto (drank, slijter) of water

150 gram suiker

125 gram slagroom (30 % vet)

50 gram roomboter

3 eetlepels honing

 

verder

5 gram boter voor het invetten

2- 3 eetlepels bloem voor het uitrollen

Tip: De walnoten kunnen voor een 'low budget' taart vervangen worden door ongezouten gepelde pinda's. Goed hakken zodat ze onherkenbaar worden en voor een gelijke hoeveelheid vulling in plaats van 200 gram walnoten 250 gram pinda's gebruiken.

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'