Rabarberjam met rozijnen

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 4 potten jam

(eigenlijk 3-1/2 - de laatste pot is niet vol)

INFO: Er wordt voor deze jam half gewone en half geleisuiker gebruikt omdat de jam met alleen geleisuiker zo stijf wordt dat hij niet meer smeerbaar is.

Let op: De 4 minuten kooktijd in het recept klopt ! Kook niet langer, in de geleisuiker zit pectine die daar niet tegen kan en de jam wordt dan niet meer dik.

TIP: Deze jam is erg lekker op  Pannenkoeken / flensjes (klik hier voor het recept)


BEREIDINGSTIJD: Circa 50 minuten (potten schoonmaken en afwassen niet meegerekend)


BEREIDEN:

Maak de rabarber schoon (Snijd het onderste roze deel en een stukje van de bovenkant van de stelen af. Was de stelen en droog ze af).

Snijd de rabarberstelen in kleine stukjes ( circa 1
centimeter).

Weeg 750 gram rabarber af (de rest wordt niet gebruikt) en doe die in een ruime, hoge kookpan.

Doe de rozijnen bij de rabarber en voeg 2 deciliter water toe.

Breng de inhoud van de pan aan de kook.

Laat het rabarbermengsel - zonder deksel, af en toe roerend met een houten lepel - zachtjes koken tot de rabarber gaar is (de rabarber is dan tot moes gekookt en de stukjes zijn volledig uit elkaar gevallen).

Doe de gewone suiker bij de rabarbermoes en roer in de pan tot die is opgelost.

Zet de hittebron hoog, voeg de geleisuiker toe en blijf roeren tot de rabarber weer kookt ( de inhoud van de pan borrelt dan overal flink)

De kooktijd begint nu.

Zet de hittebron wat lager en laat de jam - al roerend - precies 4 minuten koken (de jam moet goed blijven borrelen). Zet daarna de hittebron uit (de jam hoeft nog niet dik te zijn, dat gebeurt pas tijdens het afkoelen).

Schep het schuim - indien aanwezig - met een schuimspaan van de jam af (op een bord  - later weggooien of door (bijvoorbeeld) vla of yoghurt roeren).

Zet de jampotten - één voor één - op een (snij)plank of een dubbelgevouwen handdoek en vul ze - tot een halve centimeter onder de rand - met hete jam. Tip: Dit gaat het best met een soepopscheplepel (= in het noorden en oosten van Nederland heet dit een 'sleef 'of 'slief' ).

Sluit de potten jam direct af met de deksels en zet ze op hun kop (Daardoor wordt de jam langer houdbaar: De lucht die in de pot zit gaat zo door de gloeiend hete jam heen naar boven en wordt dan door de hitte als het ware 'gesteriliseerd'.)

Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de jam afkoelen. Maak de potten - indien nodig - aan de buitenkant schoon. 

 


BEWAREN:

Goed afgesloten jam kan een jaar bewaard worden op een koele donkere plek (bijvoorbeeld in een kelder of de koelkast).

Tip: Vacuümpotten zitten alleen goed dicht als er na afkoeling een deukje in de deksel zit of de deksel hol getrokken is (de rest van de potten gewoon snel opeten).

Bewaar een aangebroken pot in de koelkast. Gooi jam met schimmel er op altijd weg.

BENODIGDHEDEN:

 

EEN GROTE KOOKPAN ( 3 - 4 liter inhoud)

EEN HOUTEN LEPEL 

EEN SCHUIMSPAAN

 

4 schone JAMPOTTEN met vacuümdeksel (TIPLees zo nodig eerst: Potten voorbereiden - Klik daarvoor hier. )

 

circa 850 gram rabarber (schoongemaakt
750 gram)
225 gram rozijnen
2 deciliter (=200 gram) water
500 gram (gewone kristal) suiker
500 gram geleisuiker 1 : 1

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'