Reuben-soep

RECEPT VOOR:

4 personen (als voorgerecht)

 2 personen (als maaltijdsoep)

INFO:

Deze soep dankt zijn naam aan de vele ingrediënten die overeenkomen met die van de de Reuben sandwich (die heden ten dage bestaat uit (licht) roggebrood met daar tussen cornedbeef, Zwitserse kaas, zuurkool of koolsalade en een Russische dressing). 

TIP: Wordt deze soep als maaltijdsoep gegeten serveer er dan donker roggebrood bij.


Weetje: Wie de Reuben sandwich uitgevonden heeft en naar welke ‘Reuben’ hij genoemd is, daarover zijn de meningen verdeeld.  

Het oudste verhaal er over luidt als volgt: Annette Seelos (een beroemd actrice, ze was één van de tegenspeelsters van Charlie Chaplin) stapte in 1914 in New York het ‘van Reuben’s Restaurant and Delicatessen’ binnen.

Ze vroeg om een flink belegde sandwich omdat ze enorm veel honger had. Arnold Reuben senior (1883-1970), de eigenaar van het restaurant, creëerde ter plekke een sandwich met wat er zoal voorhanden was.

De actrice vond hem erg lekker en suggereerde dat hij de sandwich ter ere van haar maar een ‘Anette Seelos Special’ moest noemen.

Waarop Arnold Reuben volgens zijn dochter antwoordde ‘Like hell I will, I’ll call it a Reuben’s Special.’ (vrij vertaald – om de sodemieter niet, ik noem het een ‘Reuben’s Special’.)

Volgens anderen zou de sandwich in 1927 of 1928 voor het eerst gemaakt zijn door één van de koks in dienst van Arnold Reuben (dezelfde als hierboven) voor Arnold Reuben junior (zijn zoon) omdat die veel te veel hamburgers at.

Ook van Reuben Kulakofsky (1873-1960) – een grootgrutter uit Omaha wordt beweerd dat hij de sandwich uitvond. Hij bracht hem in 1925 mee naar zijn pokerclub en hij was daar meteen een groot succes. Eén van de andere leden van de club, Charles Schimmel, de eigenaar van het Blackstone Hotel in Omaha, zette hem daarom meteen als Reuben Sandwich op het menu.

25 jaar later was de sandwich weer actueel :

In 1950 werd hij uitgevonden door William Hamerly, een New Yorkse accountant en kok. Hij vernoemde hem naar Arnold Reuben (ja die eerste weer, Arnold senior, de oprichter van het ‘van Reuben’s  Restaurant’). Weliswaar niet vanwege diens kookkunst, maar als eerbetoon aan hem voor het vele liefdadigheidswerk dat hij verricht had.

In 1956 is Fern Snider, chefkok van het Rose Bowl Restaurant in Omaha met ‘zijn’ Reuben sandwich één van de winnars van de ‘1956 National sandwich idea contest’ (een wedstrijd gesponsord door de Amerikaanse ‘National Restaurant Association’).

Hoe het zit zal misschien wel nooit bekend worden, maar tot op heden is de Reuben sandwich in New York en vrijwel alle grote steden van Noord Amerika nog steeds erg populair.


BEREIDINGSTIJD: Circa 30 minuten.


BEREIDEN:
Pel de ui en snipper de ui zeer fijn.

Verhit de (olijf) olie in een grote kookpan en fruit de uiensnippers er – af en toe roerend – glazig in.

Giet de bouillon bij de uiensnippers en breng hem aan de kook.

Intussen:
Knijp het vocht – met de hand – uit de zuurkool en vang het ergens in op.

Weeg 125 gram (uitgeknepen) zuurkool af en snijd die klein.

Kook de kleingesneden zuurkool – circa 5 – 10 minuten – in de bouillon tot hij zacht is. Tip: Dit duurt soms wat langer als de zuurkool erg hard en grof is.

Intussen:
Snijd de cornedbeef in stukjes, ongeveer zo groot als een erwt. (Tip: Hoeft niet precies, gewoon grofweg doen,  plakjes broodbeleg eerst even op elkaar stapelen.)

Rasp de kaas grof. (Tip: Als de kaas te plakkerig is om te raspen, snijd hem dan in kleine blokjes.)

Doe de bloem in een kommetje en giet er een klein deel van de melk bij ( circa 4 eetlepels). Roer de bloem en melk door elkaar tot er een glad papje ontstaan is.

Was de selderij en snijd het blad in smalle reepjes.

Als de zuurkool gaar is:
De resterende melk, de selderij, de kaas en de cornedbeef in de pan met de bouillon doen.

De soep aan de kook brengen.

Als de soep kookt voortdurend in de soep roeren en het bloempapje – langzaam, met een dun straaltje – in de pan gieten.

Blijf in de soep roeren en laat de soep nog circa 3 minuten zachtjes koken tot de bloem ‘gaar’ en de soep gebonden is.

Breng de soep op smaak met peper, zout en zuurkoolvocht. Tip: De soep moet net licht zuur zijn, voeg daarvoor – alleen indien nodig – een deel van het opgevangen vocht van de zuurkool toe.

BENODIGDHEDEN:

1 kleine of een halve ui (50 gram)
1 eetlepel (olijf)olie
1/2 liter vleesbouillon (of water met bouillonblokjes)
125 gram uitgeknepen zuurkool (= circa 1/3 zakje vacuüm verpakte zuurkool)
100 gram cornedbeef (uit een blik of plakjes broodbeleg)
50 gram (geraspte) jong belegen Goudse kaas
1/4 liter volle melk, zie: Info
25 gram bloem ( een zeer volle eetlepel, zoveel als er op kan)
2 volle eetlepels klein gesneden bladselderij

eventueel:
donker roggebrood (Pompernikkel)

 

Info: Gebruik voor deze soep geen halfvolle of magere melk, de soep wordt daar een beetje waterig van en smaakt dan niet zo lekker.

 

Tip:

Voor een nog romigere smaak kan alle melk of een deel van de melk vervangen worden door:

halfvolle koffiemelk (die is met 4 % vet niet veel vetter dan de volle melk)

of

room (die is natuurlijk wel veel vetter)