Salade van sinaasappel en rucola

met feta

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR  2 personen

INFO:

Deze salade kan dienen als voorgerecht, maar ook op tafel gezet worden als onderdeel van een warme maaltijd (in plaats van groente).

Tip: De salade past goed bij biefstuk of een tartaartje en  Patat frites (klik hier voor het recept) of Gebakken aardappelen  (klik hier voor het recept)

LET OP:  

Gebruik voor deze salade geen zure sinaasappelen. Proef ze voor gebruik. Maak deze salade alleen met lekker zoete sinaasappelen.  Tip: Zijn die er niet en wel op zoek naar een salade met fruit? Probeer dan deze is: Salade van radicchio, witlof en fruit (klik hier voor het recept)

 LET OP!  In de salade wordt honing gebruikt. Het Nederlandse Ministerie van volksgezondheid geeft het dringende advies om zuigelingen jonger dan één jaar geen honing te geven. (Honing kan besmet zijn met een bacterie die botulisme veroorzaakt. Bij oudere kinderen en volwassenen groeit de bacterie niet in de darm, maar bij baby's kan dit wel omdat hun darmflora nog niet volledig ontwikkeld is.


BEREIDINGSTIJD: circa 15 - 20 minuten

Tip: Soms is er wat extra tijd (en oefening) nodig om handig te worden in het snijden van de sinaasappelpartjes. Doe dat (ruim) van te voren, zeker als er grote hoeveelheden (voor meer dan 2 personen) gesneden moeten worden. Bewaar ze tot - circa een half uur voor gebruik - (goed afgedekt met plasticfolie om vitamine verlies te voorkomen) in de koelkast.


Was de rucola en maak hem droog. Tip: gebruik een slacentrifuge of doe hem in een zeef, wikkel er een schone theedoek om en schud er mee tot de rucola droog is.

Doe de rucola in een schaal of verdeel de rucola over twee borden.

Schil de sinaasappelen dik tot op het vruchtvlees en leg ze op een diep bord.

Snijd de partjes sinaasappel - boven het diepe bord (dat het uitlopende sap opvangt) - tussen de vliezen uit en leg ze op de rucola.

Knijp - na het snijden, ook boven het diepe bord - het resterende sap  uit de vliezen (en gooi de vliezen weg).

Meng de rucola en sinaasappelpartjes losjes door elkaar.

Verbrokkel de feta kaas en strooi die over de salade.

Pak een kommetje en doe daar een eetlepel sinaasappelsap in (de rest word niet gebruikt).

Doe de balsamicoazijn, de olijfolie en de honing bij het sinaasappelsap en klop de dressing door elkaar tot hij goed gemengd is. Let op: Zout toevoegen is geen goed idee, dat zit al genoeg in de feta

AFWERKEN (vlak voor het serveren):
 

Sprenkel de dressing over de salade.

 

Maal - met de pepermolen - (dun) peper over de salade

BENODIGDHEDEN:

2 (hand) sinaasappelen, zie: Tip (hieronder) en LET OP (rechts hiernaast)
35 gram rucola
25 gram feta kaas
witte peper (liefst verse, iets grof gemalen)

voor de dressing
1 eetlepel sinaasappelsap
1 eetlepel Balsamico azijn
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel vloeibare honing
 

Tip:

Kies- zo mogelijk - liefst gewone handsinaasappelen,  navelsinaasappelen zijn lastig tussen de vliezen uit te snijden.

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'