Schuimkoekjes (meringues)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR

circa 20 - 25 stuks

INFO:  Schuimkoekjes kunnen slechts kort bewaard worden omdat ze zeer snel vocht aantrekken. Bewaar ze in een dichte trommel of bewaardoos. Tip:  Ze kunnen juist heel goed ingevroren worden. Ontdooid wel snel gebruiken.

Dit recept gebruikt alleen de eiwitten, gebruik de eierdooiers voor een ander doel, bijvoorbeeld voor deze leuke Traumstücke (droomstukjes) (Duitse mini-koekjes) of Staafmixer mayonaise (Klik daarvoor hier)


BEREIDINGSTIJD: circa 30 - 40 minuten.

OVENTIJD: circa 1-1/2 tot 2 uur.


Even vooraf: Om schuimkoekjes te maken is zeer stijf geklopt eiwit nodig. Dit lukt alleen als er geen vet (van de eierdooier) in het eiwit terecht komt. Splits de eieren daarom één voor één in een kommetje en controleer goed of er geen eigeel in zit. Ook de mengkom en ander gebruikt keukengerei moeten goed vetvrij zijn. Meer informatie hierover is te lezen bij Eieren splitsen - eiwit stijfkloppen (klik daarvoor hier).
 

BEREIDEN:
Doe de eiwitten in een (vetvrije) kom of de mengkom van de keukenmachine.

Zet de keukenmachine / mixer op de laagste stand en klop de eieren circa 1/2 minuut totdat ze schuimig zijn.

Voeg het zout toe en zet de keukenmachine op de hoogste stand. Klop tot het eiwit stijf is. Tip: Het eiwit moet vorm houden en niet meer inzakken maar hoeft nog geen stijve pieken te krijgen.

 

Schakel terug maar de middelste stand van de keukenmachine / mixer en voeg - al kloppend, lepel voor lepel - de kristal- of basterdsuiker toe.
 

Zet de machine weer op de hoogste stand en blijf kloppen. Schakel de machine uit als het eiwit stijve pieken trekt en glanzend is.

 

Meng de maïzena door de poedersuiker.

Werk de poedersuiker met een spatel voorzichtig door het stijve eiwit. Dit moet rustig gebeuren anders zakt het eiwit in. (Tip: Echte durfals doen dit met de mixer/ keukenmachine op de laagste stand.  Zorg er in ieder geval voor dat alles goed gemengd is anders wordt het baksel vlekkerig.)
 

Zet de oven aan:

Een gewone elektrische oven op 100 graden Celsius, een heteluchtoven / combimagnetron op 95 graden Celsius, een gasoven op stand 1/2.

 

Schep - met behulp van twee lepels - 20 - 25 bergjes schuim op de bakplaat (circa 3 - 4 centimeter, ongeveer zo groot als kleine soesjes).

Schuif de bakplaat net onder het midden in de oven en laat de schuimpjes er net zolang in staan tot ze helemaal droog zijn. Tip: De grootte / dikte van de schuimpjes bepaalt de baktijd. Reken voor de opgegeven 20 - 25 stuks op 1-1/2 tot 2 uur. Laat ze niet verder kleuren dan ivoorwit.
 

Laat de schuimpjes, zodra ze klaar zijn, in de oven afkoelen met de ovendeur op een kier (Tip, Steek er een houten lepel of een wasknijper tussen).

BENODIGDHEDEN:

EEN KEUKENMACHINE of EEN MIXER met een dunne garde

EEN OVEN

EEN BAKPLAAT

bakpapier of een siliconenbakmat, zie: Tip

 

3 eiwitten

mespunt zout

75 gram suiker (kristalsuiker of witte basterdsuiker)

75 gram poedersuiker

3/4 afgestreken eetlepel maïzena

 

Tip: Geen bakpapier of  siliconenbakmat? Vet het bakblik dan dun in en bestuif het met bloem.

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'