Smulpita's

(met hazelnoot-chocoladepasta

en marshmallows)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 20 stuks

INFO:

De opgegeven hoeveelheden zijn voor 20 stuks, maar deze smulpita's moeten meteen na de bereiding (lauw-)warm gegeten worden, eenmaal koud worden ze snel taai. Maak er dus niet meer als nodig. (overgebleven pita's kunnen verpakt in plasticfolie / zak in de diepvriezer bewaard worden).

 

Ze zijn leuk voor een kinderfeestje maar houd er dan wel rekening mee dat het niet alleen een smulpartij maar ook een kliederboel zal worden, ze zijn ontzettend kleverig. (Tip: De meeste volwassenen vinden ze ook erg lekker en die lusten er - als ze de kans krijgen - vaak wel meer dan één).

 

BARBECUE (en alternatieven):

Hieronder wordt beschreven hoe de smulpita's met behulp van een oven gemaakt worden, maar het feest is haast nog groter als ze buiten op een barbecue met deksel gemaakt worden.

 

Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is (liefst 225 - 250 graden Celsius). Leg de pita's niet boven open vuur en gebruik een bakplaat of dubbelgevouwen vel aluminiumfolie om ze op te leggen. Sluit de deksel anders worden de marshmallows niet bruin. Let op: Ze zijn op een barbecue ook vaak al klaar na enkele minuten. Tip: Heeft de barbecue geen deksel? In dat geval kan een crème brulé- of hobbybrander gebruikt worden om ze bruin te maken. Als die er is kunnen de smulpita's zelfs zonder oven of barbecue in een koekenpan warm gemaakt worden.


VOORBEREIDING EN BEREIDINGSTIJD: afhankelijk van de te maken hoeveelheid en methode


VOORBEREIDEN

Snijd de pitabroodjes doormidden in elk twee ronde plakken.

 

Knip grote BBQ marshmallows met een schaar in circa 1 - 2 centimeter grote stukjes.

 

BEREIDEN (IN DE OVEN):

Beleg een bakplaat met aluminiumfolie of bakpapier of leg er een siliconenbakmat op. (Tip: Dit hoeft niet per sé, maar zo blijft de bakplaat wel schoon.)

 

Schuif de bakplaat in het midden van de oven  en verwarm hem voor: Een elektrische oven of combimagnetron op 225 graden Celsius, een gasoven op de hoogste stand.

 

Intussen:

Besmeer de broodkant van de halve pita's met een laagje hazelnoot-chocoladepasta (niet te dun, circa 10 - 15 gram per halve pita).

 

Beleg de besmeerde pita's met marshmallows, houd rondom een rand van circa 1 centimeter vrij, ze zakken nog iets uit als ze warm worden.

 

Verder (als de oven heet is):

Trek de bakplaat naar voren en leg de pita's er naast elkaar op. (zoveel als er op passen, er hoeft geen afstand tussen te zitten).

 

Schuif  de bakplaat terug in de oven, sluit de deur en bak de smulpita's tot de marshmallows net beginnen te smelten en mooi lichtbruin geworden zijn. Let op: Dit duurt heel kort, meestal circa 3 tot 5 minuten.

 

Haal de bakplaat uit de oven en verlies de smulpita's  niet uit het oog, ze zijn superheet. Laat ze afkoelen tot (lauw-)warm en serveer ze dan meteen.

 

SERVEERTIP:

Scheur vellen van een keukenrol af en serveer de smulpita's op deze 'kokservetten'. (Ook bruikbaar voor smoeltjes en handjes, maar een natte doek / washandje werkt beter). Dubbelgevouwen zijn ze het makkelijkst op te eten.

 

TIP (voor het feest na afloop ): Leg op hardnekkige aangekoekte marshmallowresten een doek met lauw water en afwasmiddel en laat ze even weken.

BENODIGDHEDEN:

 

EEN OVEN,  BARBECUE of... (lees even de INFO rechts hiernaast)

 

10 voorgebakken witte pitabroodjes (11 centimeter groot)

 

circa 200 gram hazelnoot-chocoladepasta (= de helft van een 400 gram pot nutella of een ander goedkoper merk)

 

circa 250 gram minimarshmallows (of 3 centimeter grote BBQ marshmallows). Tip: koop (een zak van) 300 gram, het kan zijn dat er tijdens de werkzaamheden wat verdwijnen)

  

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'