Gegrild Fries suikerbrood (Sûkerbôle) met boerenjongensijs

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR

(dessert voor) 8 (of 4) personen

INFO: Dit dessert is een echte aanrader voor 's zomers op de barbecue. Even de slag te pakken krijgen en het blijft een succesnummer dat voor herhaling vatbaar is. Gebruik bij slecht weer binnenshuis een grilplaat.

Voor een 'normaal' dessert is één plakje suikerbrood met een bolletje ijs genoeg, maar als de kans zich voordoet lusten veel personen wel een dubbele portie.

.LET OP: Het ijs bevat alcohol en is daarom niet geschikt voor (kleine) kinderen en andere personen die dat product niet kunnen of  willen eten.  Tip: Maak daarvoor ijs met rozijnen (zie: Tip (onderaan bij de benodigdheden) of geef ze gewoon vanille-ijs.

LET OP: Maak het ijs ten minste 5 uur voordat het gebruikt moet worden.

SERVEERTIP:   Eet het gegrilde suikerbrood warm!

Tip: Dit lukt het best met een assistent die helpt bij het serveren. Zet de benodigde bordjes klaar bij de barbecue of grillplaat en geef alle eters een mes en een vork.  Zorg dat ze er klaar voor zijn om hun dessert op te halen.

De 'grillmaster' legt de gegrilde plakken suikerbrood meteen op de bordjes. De assistent doet er een bolletje ijs op en deelt het dessert meteen uit.

Geef het volgende advies aan de eters: Dit is niet het moment om beleefd zijn en op de rest van het gezelschap te wachten: Val meteen aan voordat het suikerbrood koud en het ijs gesmolten is.....


BEREIDINGSTIJD (zonder het boerenjongensijs, dat al klaar moet zijn): circa 20 - 30 minuten, afhankelijk van de grootte van de grillplaat of barbecue - voorverwarmen niet meegerekend!

VOORBEREIDEN (boerenjongensijs maken (Let op doe dit ten minste 5 uur of enkele dagen van te voren) ): Circa 20 minuten (5 minuten + 10 minuten wachten + 5 minuten) - later nog circa 10 minuten voor het maken van de bolletjes.


VOORBEREIDEN:

Boerenjongensijs:

Doe een 1/2 liter vanille-ijs in een diepvriesdoos.

 

Laat het ijs buiten de diepvriezer staan zodat het licht ontdooit en zacht wordt. Let op: Het ijs het mag niet helemaal ontdooien!

 

Verder (als het ijs zover ontdooid is dat er met wat moeite in geroerd kan worden):

 

Doe de rozijnen bij het ijs en meng ze er door. Tip: Gebruik een vork en doe het zo snel mogelijk, anders ontdooit het ijs toch nog.

 

Zet het ijs - ten minste 4 uur - in de diepvriezer tot het weer helemaal bevroren is.

 

Verder (als het ijs weer goed bevroren is):

Haal het ijs uit de diepvriezer en maak er (met behulp van een ijslepel of 2 lepels) 8 gelijke bollen van. Leg ze in een diepvriesdoos en bewaar ze tot gebruik in de diepvriezer.

 

BEREIDEN:

Zorg voor een matig hete* barbecue of grillplaat. *Tip: Het brood bevat suiker en wordt snel bruin, hoe heter hoe sneller er straks gewerkt moet worden. Gril  bij twijfel eerst één plakje als test.

 

Smelt de boter in een steelpannetje op een matige hittebron, roer af en toe en let er op dat hij niet bruin wordt.

 

Gebruik een kwastje en smeer de plakken suikerbrood aan beide zijden in met gesmolten boter

 

Leg de plakken suikerbrood op de warme barbecue of grillplaat.  Tip: Leg ze niet her en der zo maar ergens neer maar leg ze in een vaste volgorde en keer ze straks ook in dezelfde volgorde  (begin bijvoorbeeld met een rij van linksboven naar rechtsboven en maak daarna op dezelfde manier rijen er onder tot de grillplaat / het rooster vol is). Passen de plakken er niet allemaal op? Grill ze dan in meerdere porties.

 

Wacht tot de plakken suikerbrood mooie bruine (let op: geen zwarte!) grillstrepen hebben en keer ze daarna om (onderste boven).

 

Wacht weer op grillstrepen en keer de plakken suikerbrood daarna nog een keer onderste boven. Leg ze nu een kwartslag gedraaid neer met de grillstrepen dwars op de ribbels van de grillplaat of het barbecuerooster.

 

Wacht tot dat er gegrilde vierkantjes ontstaan zijn en keer de  plakken suikerbrood daarna voor de derde en laatste keer onderste boven. Leg ze weer dwars op de grillstrepen neer.

 

De plakken suikerbrood zijn klaar als deze kant ook mooi gegrild is.

 

Serveer ze warm met een bolletje ijs er op.

BENODIGDHEDEN:

EEN KWASTJE

EEN BARBECUE of EEN GROTE GRILPLAAT (met ribbels), zie: Tip

EEN IJSLEPEL of 2 gewone eetlepels

 

voor het boerenjongensijs:

1/2 liter (125 gram) vanille-ijs

100 gram (4 volle eetlepels) boerenjongens, alleen de rozijnen (=drank te koop bij slijter / sommige supermarkten), zie: Tip

 

voor het gegilde suikerbrood:

8 circa 1-1/2 centimeter dikke plakken  (= circa 1/2 Fries suikerbrood, zie: Info

75 gram roomboter, zie: Info

 

Tip: In plaats van de barbecue of grillplaat kan eventueel ook een gewone grillpan gebruikt worden.

 

Tip: Geen alcohol gewenst? De boerenjongens kunnen vervangen worden door 75 gram rozijnen die geweld zijn in ruim appel- of sinaasappelsap (een dag of nacht afgedekt laten staan of circa 1/2 uur tegen de kook aan houden).

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'