Summerpudding

(Engelse zomerpudding)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR

4 personen

TIP: Er gaat veel fruit in deze pudding, maak 'm daarom 's zomers (vandaar ook de naam) als er goedkoop fruit voorhanden is.

SERVEERTIP: Deze pudding kan  gegeten worden zoals hij is, maar smaakt extra lekker met een bolletje vanille- ijs of vla of zure room er bij (de laatste is een goede keuze als de pudding erg zoet uitvalt).


BEREIDINGSTIJD: circa 30 - 45 minuten.

WACHTEN: 3 uur - 1 dag.

AFWERKEN: 5 minuten.


BEREIDEN:
Was al het fruit, laat het in een zeef uitlekken en maak het schoon. (Ontpit kersen. Verwijder kroontjes van de aardbeien en snijd ze doormidden of in vieren. Ris bessen met een vork van de steeltjes. Haal de kroontjes uit frambozen).


Houd eventueel wat mooi fruit apart voor de garnering.

 

Doe de rest van het fruit in een pan en voeg 1 deciliter (= 100 gram) water toe.

Voeg 100 gram* suiker toe en breng het fruit aan de kook. *Tip: Dit kan te veel zijn als al het fruit erg rijp en zoet is voeg in dat geval 75 gram toe.

Roer om als het fruit kookt.

 

Laat het fruit op matig vuur 3 - 5 minuten rustig verder koken tot het zacht is en in het sap drijft dat vrijgekomen is. Zet daarna de hittebron uit en laat het mengsel afkoelen.


Intussen:
Snijd 4 broodcirkels - zonder broodkorst- die zo groot zijn als de bovenkant van de puddingvormpjes uit de boterhammen en leg ze opzij voor later gebruik. Tip: Gebruik één van de vormpjes als mal, zet het op z'n kop op het brood en snijd er omheen.
 

Maak nu op dezelfde manier 4 kleine broodcirkels voor de onderkant van de vormpjes.

Spoel de kopjes om met water en bekleed de binnenkant met plastic huishoudfolie. Tip: Gebruik een vierkant vel zo groot als de rol breed is en laat de overtollige folie over de rand hangen.

Leg in elk vormpje een kleine broodcirkel op de bodem en druk ze even aan.

Snijd de rest van het brood in stukken (zonder korst) en bekleed er de zijkanten van de vormpjes mee tot circa 1 centimeter onder de rand (dus niet helemaal tot bovenaan). Tip: De vorm van de stukken brood die hiervoor gebruikt worden is onbelangrijk, probeer wel de naden zo veel mogelijk gesloten te houden. Wil het brood niet tegen de kant blijven staan, dip het dan even in het afkoelende vruchtensap en 'plak' het vast.

 

Proef het vruchtenmengsel en breng het zo nodig nog op smaak met suiker.

Schep in elk kopje een paar eetlepels vruchtensap en vul ze daarna met fruit (schep dat uit het sap en probeer de verschillende soorten fruit een beetje gelijkmatig over de glazen/ kopjes  te verdelen).

 

Druk het fruit met de bolle kant van een lepel aan zodat het niet boven de zijkanten van de 'broodvorm' in de vormpjes uit komt. Tip: Een beetje bol staan mag, maar is er echt te veel fruit schep dat dan in een kommetje en zet het opzij voor een ander doel.

Verdeel het vruchtensap over de vormpjes, het sap mag boven het brood uitkomen.

Leg de bewaarde broodcirkels in de vormpjes en druk ze aan.

Vouw de plasticfolie over het brood heen dicht.

 

Let op: Als alles klopt zal het sap straks in het brood trekken en in de vormpjes blijven. Loopt het toch over de rand kan het vervelende vlekken geven. Zet de vormpjes bij twijfel ergens op (bijvoorbeeld een platte schaal of dienblad dat er tegen kan)

Zet de vormpjes op een koele plek (liefst in de koelkast als er plaats is).

 

Leg of zet op elk vormpje een gewicht dat er in past en naar beneden kan zakken (bijvoorbeeld een kopje of een glas dat voor de helft gevuld is met water).
 

Laat de summerpudding ten miste 3 uur (maar liever nog tot de volgende dag) zo staan.

AFWERKEN:
Vouw de plasticfolie open en trek de summerpudding met plasticfolie en al uit de vormpjes.

Haal de plasticfolie van de puddinkjes af en zet ze met de brede kant naar beneden op bordjes of schoteltjes.

Garneer de puddinkjes eventueel nog met het bewaarde fruit en muntblaadjes of eetbare bloemetjes.

BENODIGDHEDEN:

4 PUDDINGVORMPJES ( of koffiekopjes) elk 2 deciliter inhoud  (= 200 gram water tot aan de rand gevuld)

4 x een gewicht (bijvoorbeeld een kopje of een glas dat in de gebruikte vormpjes kan zakken)
 

500 gram gemengd (goed rijp) rood / paars / blauw fruit, zie: Info
circa 75 - 125 gram suiker, zie: Info
6 - 8 oude witte boterhammen (circa 1/2 gesneden witbrood), zie: Tip


eventueel voor de garnering:
munt- of aardbeienblaadjes

 

eventueel:

vanille- ijs of vla

of zure room


Info: Traditioneel worden altijd meerdere soorten fruit gebruikt en let op de kleur, die is belangrijk, geschikte vruchten zijn bijvoorbeeld kersen, aardbeien, frambozen, bramen, rode en zwarte bessen, vlierbessen en bosbessen.

 

Het fruit mag beschadigd en / of een beetje overrijp zijn (natuurlijk niet beschimmeld of rot).

 

De benodigde hoeveelheid suiker is afhankelijk van hoe zoet het fruit is.

 

Tip: Verzamel van te voren overgebleven witte boterhammen voor dit doel (leg ze verpakt in een plastik zak, in de vriezer ).

of

koop een 1/2 brood en maak de boterhammen oud door ze uit te spreiden en circa 4 - 8 uur te laten drogen. Tip: Dek ze (indien nodig) af met keukenpapier of een theedoek tegen stof en/ of vliegen.

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'