Tzatziki (light)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 4  personen

INFO: Deze tzatziki is een 'light' versie van de veel vette Griekse tzatziki. Hij wordt bereid met gewone magere yoghurt die in elke supermarkt te koop is.

WEETJE: Vaak wordt gedacht dat Tzatziki een saus die net zo dun is als tomatenketchup. Maar de originele Tzatziki 'hoort' vrij dik te zijn en loopt niet uit . Er is een Turkse versie die cacık heet, die kan - afhankelijk van het gebruik - zowel dik als dun zijn )


VOORBEREIDINGSTIJDEN:

De yoghurt indikken: 2 x 5 minuten + 6 - 8 uur wachten (kan een dag van te voren)

De komkommer raspen (ten minste 1/2 uur voor de bereiding):  Circa 10 minuten

Let op: Er is voor beide bereidingen een zeef nodig. Begin ruim van te voren met het indikken van de yoghyurt als er maar één aanwezig is.

VOORBEREIDEN:


VOORBEREIDEN:

De yoghurt indikken:
Pak een zeef en een pan waar de zeef in past.

Leg de doek in de zeef - laat de punten over de rand hangen - en giet de yoghurt er in.

Vouw de doek dicht boven op de yoghurt (zorg dat alle doek binnen de rand van de pan komt, anders gaat het lekken)

Laat de yoghurt - als het kan in de koelkast - uitlekken tot er ten minste 1/4 liter vocht uit gekomen is (wat meer is niet erg). Tip: Dit duurt circa 6 - 8 uur.

Na het uitlekken:
Bewaar het uitlekvocht (dat is misschien nog nodig om de Tzatziki op de juiste dikte te brengen) en doe de ingedikte yoghurt in een bewaardoos, zet 'm tot gebruik in de koelkast. Tip: Gebruik een pannenlikker of de botte kant van een mes om de laatste yoghurt van de doek te schrapen.

De komkommer:
Was de komkommer en droog hem af.

Gebruik de komkommer met schil als die er goed uitziet of schil de komkommer  (met een dunschiller of de kaasschaaf). 

Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder het natte deel met de zaden (dat gaat handig met een lepel).

Rasp de komkommer grof.

Doe 150 gram geraspte komkommer in een zeef en strooi er dun zout over (circa 1/2 eetlepel is voldoende).

Meng het zout en de komkommer en zet de zeef (1/2 tot 1 uur) ergens op zodat de komkommer uit kan lekken (het vocht dat er uit komt wordt niet gebruikt).

BEREIDEN:
Spoel de geraspte komkommer af met koud water.

Knijp de komkommer met de hand uit tot er geen vocht meer uitkomt (of doe hem in een doek en wring die uit) en doe hem daarna bij de dikke yoghurt.

Snijd de dille of peterselie fijn.

Pel de knoflook en hak hem zeer fijn.

Doe de dille of peterselie, de knoflook en de olijfolie bij de yoghurt en komkommer en meng de tzatziki.

Als alles goed is, dan is de tzatziki nu zo'n beetje zo dik als tandpasta. Roer - alleen als de tzatziki te dik is - een beetje uitlekvocht door de tzatziki.

Proef en breng de tzatziki - als het nodig is - nog op smaak met zout en / of citroensap. (Tip: Tzatziki hoort licht zuur te zijn, als de gebruikte yoghurt heel erg vers is dan wordt de tzatziki soms niet zuur genoeg)

BENODIGDHEDEN:

 

EEN ZEEF
EEN SCHONE KAASDOEK (of een andere fijnmazige doek ) zie: Tip

1/2 liter verse, magere yoghurt ( 0 % vet), zie: Info
1/2 komkommer (voor 150 gram geraspte komkommer zonder zaad)
1/2 eetlepel zeer fijn gesneden dille of peterselie
1/2 - 1 eetlepel olijfolie
1/4 - 1/2 teentje knoflook (Tip: Er hoort knoflook in Tzatziki, maar gebruik niet te veel, de smaak mag niet overheersen. Soms is rauwe knoflook helemaal niet gewenst, laat hem dan gewoon weg)

Tip:
Er kan ook een (oude) theedoek of een grote zakdoek gebruikt worden, maar let op het volgende: De doek moet goed schoon zijn en mag geen zeepresten van een wasbeurt bevatten. ( Kook de doek bij twijfel even enkele minuten in een pan met water - giet het water af, wring de doek uit (wacht even ... heet!) en laat hem voor gebruik afkoelen.)
 

Info:

Yoghurt wordt zuurder naarmate hij ouder wordt. Koop voor tzatziki geen 'oude' yoghurt die volgens de THT nog maar 1 of 2 dagen houdbaar is ( die kan door het indikken te zuur worden).

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'