Warm gerookte visfilet met

een frisse saus

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR  4 personen

INFO: Voor de bezitters van een kleine rookoven is dit een echte aanrader!  Het loont om de frisse saus en de vis allebei te maken, het is de combinatie die bijzonder lekker is.

LET OP:  Links hiernaast wordt de maat van de rookoven  opgegeven. Als er voor het roken een kleinere rookoven of een rookpan gebruikt wordt passen de visfilets er niet naast elkaar in. Rook ze in dat geval in twee porties (opstapelen werkt namelijk niet).

SERVEERTIP:

Serveer deze gerookte visfilet bij voorkeur warm:


VOORBEREIDINGSTIJD: circa 15 minuten - ontdooien van de vis niet meegerekend!

BEREIDINGSTIJD: circa 30 minuten


VOORBEREIDEN:

Pak een droge plasticzak (een grote waar de vis in past, bijvoorbeeld een lege broodzak) en doe er het volgende in:

Het gepelde en zeer fijn gesneden teentje knoflook.

2 afgestreken eetlepels fijn geraspte citroenschil, alleen het gele deel (het wit dat eronder zit is bitter).

4 zeer volle eetlepels - gewassen, drooggedepte en zeer fijngesneden tuinkruiden (Let op: Houdt de bieslook voor de saus apart).
 

Het zout en de (cayenne-)peper.

En als laatste: 4 eetlepels olijfolie. Tip: Gebruik niet minder dan 4 eetlepels, de rooksmaak pakt niet goed en de vis droogt uit.

Meng de inhoud van de plastic zak door elkaar

Dep de visfilets droog.

Doe de visfilets in de zak met het kruidenmengsel en verdeel dat over de visfilets. Tip dat gaat het makkelijkst met en hand zorg dat beide zijden van de visfilets egaal met het kruiden mengsel bedekt zijn.

Leg de zak met de vis een half uur tot een uur in de koelkast.

BEREIDEN:

Doe alle benodigdheden voor de saus in een kleine kom of bewaardoos en meng ze door elkaar. Dek de saus af en zet hem tot gebruik in de koelkast.

Pak de rookoven en haal het rooster en de bodemplaat er uit.

Strooi 1 volle en een afgestreken eetlepel houtsnippers / houtmot op de bodem van de rookoven en leg de bodemplaat er bovenop. Tip: Aluminiumfolie gebruiken om de bodemplaat schoon te houden kan, maar zorg wel dat de rook er rondom nog langs kan.

Leg het rooster in de rookoven.

Leg de visfilets - naast elkaar - op het rooster van de rookoven. Tip: Het maakt niet uit hoe ze liggen of met welke kant boven als ze elkaar maar niet overlappen,

Zet de rookoven - met de deksel op een kier - op een hoge hittebron.

Wacht tot er rook uit de rookoven komt en sluit dan de deksel.

Laat de hittebron tussen matig en hoog staan en rook de visfilet 15 minuten.

Zet de hittebron laag en open de hete !!!! oven om controleren of de vis gaar is. Zo niet: Sluit de oven, zet de hittebron hoog en controleer na 5 minuten nog eens. Tip: De vis is gaar als er geen kleurverschil is tussen de randen en het midden (egaal wit met een licht bruin rooklaagje). Hij lijkt misschien nog wat rauw omdat hij meer glanst dan wanneer de vis gestoomd of gebakken is, maar dat is bij roken gebruikelijk.

 

Serveer de visfilets warm met de saus.

 

Let op: Gooi restanten rookmot nooit direct na het roken vanuit de rookoven in de afvalbak, ze kunnen brand veroorzaken. Maak ze onschadelijk met ruim water.

  

BENODIGDHEDEN:

BENODIGDHEDEN:

EEN PLATTE ROOKOVEN (circa 30 x 40 centimeter groot) (die op een bijpassende brander, het gasfornuis of de barbecue verwarmd kan worden) zie: Info

 

EEN EETLEPEL ROOKMOT of HOUTSNIPPERS, soort Els (Alder), zie:Tip

 

 

4 pangasius visfilets, elk circa 125 gram. (een zak diepvries pangafilets, inhoud 600 gram, uitlekgewicht 530 gram)
1 teen knoflook
1 citroen
4 zeer volle eetlepels verse tuinkruiden bijvoorbeeld een mengsel van dragon of kervel, bieslook, basilicum en peterselie)
1/4 - 1/2 theelepel (cayenne-) peper
3 afgestreken theelepels zout
4 eetlepels olie

voor de frisse saus:
75 gram mayonaise (of halvanaise)
50 gram yoghurt
2 volle theelepels fijne mosterd
2 eetlepels citroensap (pers dat uit de geraspte citroen die eerder gebruikt is)
1 afgestreken theelepel suiker

 

Info:

Dit recept is uitgetest op een fornuis in de grote variant ( 38 x 28 x 8,5 centimeter) van de platte Camerons rookoven (omdat daar de visfilet naast elkaar in past en in 1 x gerookt kan worden)

 

Er zijn ook andere merken die dit type kleine platte rookovens verkopen (sommige hebben  een eigen brander). Ze zijn te vinden bij goed gesorteerde kookwinkels en hengelsportzaken, ook op internet.

 

 


 

Tip:

Andere houtsoorten die voor het roken  gebruikt kunnen worden zijn eik,beuk en diverse fruitsoorten. Gebruik liever geen hickory / walnoot, daar kan de vis een bittere nasmaak van krijgen.

Ongeschikt is geverfd of gelijmd hout (plaatmateriaal), vers hout (bijvoorbeeld snoeihout jonger dan 2 maanden) en hout van naaldbomen (omdat die hars bevatten).

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'