Wolken-eitjes met kaas en peterselie

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 2 personen

LET OP: Deze eieren zien er erg leuk uit, maar er zit enig risico aan de zachte (weinig verhitte dooier) voor erg jonge kinderen en personen met een zwakke gezondheid. Ook wordt er vanuit gegaan dat de methode voor het splitsen van eiwitten bekend is. Lees zo nodig even eerst: Eiwitten splitsen / stijfkloppen (klik hier). Tip: Bak in geval van twijfel de dooiers meteen van het begin af aan mee zodat ze ook gaar worden.

SERVEERTIP: Maak deze eieren met de Pasen voor ontbijt / brunch of lunch. Geef er wit brood, boter en eventueel nog zout en peper bij. Tip: Komt er publiek? Oefen even van te voren om de slag te pakken te krijgen en vast te stellen wat de beste oventemperatuur is.


BEREIDINGSTIJD: Circa 15 - minuten (voorverwarmen van de oven niet meegerekend)


BEREIDEN:

Haal de bakplaat uit de oven en leg er een siliconenbakmat (of bakpapier) op.

 

Verwarm de oven voor:

Een gewone elektrische oven op 200 graden Celsius, een heteluchtoven / combimagnetron op 180 graden Celsius, een gasoven op stand 4.
 

Splits de eieren* boven een kommetje en doe de eiwitten in een mengkom, houd de eierdooiers apart van elkaar en zet ze opzij. Tip: Laat de dooiers in de halve eierschalen zitten en gebruik de doos van de eieren als bewaarplaats of laat ze voorzichtig in een kopjes of kommetjes glijden, let er wel op dat ze heel blijven. * Eiwitten splitsen / stijfkloppen (klik hier).

 

Doe het zout bij de eiwitten en klop ze stijf. Tip: Het eiwit hoeft niet superstijf te zijn, het is goed als pieken eiwit die met de garde omhoog getrokken worden niet meer inzakken.

 

Meng de kaas en peterselie voorzichtig door het eiwit. Tip: Gebruik zo mogelijk een spatel en meng losjes en niet te lang om te voorkomen dat het eiwit inzakt.

 

Maak - op de bakplaat - twee circa 1 centimeter dikke cirkels eiwit, strijk ze niet glad.

 

Maak  een kuiltje in het midden van de cirkels (voor de dooiers).

 

Schuif de bakplaat - op de richel net onder het midden - in de voorverwarmde oven en bak de eiwitten circa 3 minuten tot de eerste lichtbruine vlekjes op het eiwit verschijnen. Tip: Duurt dit veel langer zet de oven temperatuur  in het vervolg dan wat hoger.

 

Haal de bakplaat de uit de oven en laat de dooiers in de holletjes glijden.

 

Schuif de bakplaat weer in de oven en bak de eieren nog circa 3 minuten verder tot het eiwit gaar en egaal lichtbruin is.

 

Serveer meteen!

BENODIGDHEDEN:

 

EEN GARDE, MIXER OF KEUKENMACHINE

EEN OVEN

EEN BAKPLAAT

EEN SILICONENBAKMAT (of een vel bakpapier)


2 grote verse eieren, zie Info

1/2 theelepel zout

25 gram grof geraspte  jonge of jongbelegen Goudse kaas

1 volle eetlepel fijn gesneden peterselie

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'