Gekonfijte wortel

(Glyko Karoto / lepelsnoep)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 

(ruim) 1 jampot vol

(circa 550 gram)

INFO:

Er zijn veel recepten waarin gekonfijte wortel gemaakt wordt met geraspte sinaasappelschil en water. In dit recept wordt in plaats
daarvan sinaasappelsap gebruikt (omdat de schil van sinaasappels restanten gewasbeschermingsmiddelen kan bevatten).

 

Weetje: In Griekenland worden al eeuwenlang fruit en andere zaken (zoals o. a. groenten en noten) ingemaakt in zoete siroop om de houdbaarheid
te vergroten.

Ze heten daar Glyko (= (vrij vertaald) gekonfijte). Deze naam wordt gevolgd of voorafgegaan door de soortnaam van hetgeen dat gekonfijt is (in dit geval Karoto)

De gekonfijte lekkernijen worden van oudsher ingemaakt in potten en zijn dan (door de conserverende werking van de suiker) net als jam lang houdbaar.

In Griekenland is het gewoonte om ze als een traktatie op een lepel te serveren met een glas (ijs)koud water of bij een kopje thee. Buiten Griekenland zijn de Glyko's daarom vaak bekend als 'lepelsnoep'.
 

SERVEERTIP:

Gekonfijte wortel

 

BEWAREN:
Gekonfijte wortel is circa 2 - 3 weken houdbaar in de koelkast (alleen als er niet meerdere malen met dezelfde lepel van gesnoept wordt).
 


BEREIDINGSTIJD: circa 1 uur en 15 minuten

 


BEREIDEN:

Zet een bord in de koelkast (word later gebruikt om strak te controleren of de gekonfijte wortel goed is)

 

Maak de wortels schoon (raspen onder de koude kraan of schillen met een dunschiller) en droog.

 

Rasp de wortels fijn.  Tip: Dit gaat erg snel maar ook vaak mooier met een keukenmachine. Worden de reepjes langer dan circa 2 centimeter snijd ze dan op een snijplank wat korter.

Doe de geraspte wortel in een pan en voeg de suiker, het sinaasappelsap en het kaneelpoeder toe.

Breng het sap aan de kook, roer om tot de suiker gesmolten is.

 

Leg een deksel schuin op de pan en laat de wortelrasp 50 - 60 minuten koken tot het vocht grotendeels verdampt is.  Roer in die tijd af en toe om. (Let op: De kooktijd is voor de in dit recept opgegeven hoeveelheden en kan voor een grotere of kleinere hoeveelheid anders zijn).
 

Verder (tegen het einde van de kooktijd):

Druk de wortelrasp met een lepel zachtjes aan en  kijk of er voldoende vocht verdampt is:

 

Voeg - als er geen vocht meer boven komt - het sinaasappelsap toe, roer om en ga tot controle over (De vloeistof voelt al wel iets plakkerig aan maar is nog niet dik).
 

De controle:
Haal het koude bord uit de koelkast.

 

Schep een beetje van de vloeistof uit de pan op het bord en laat die afkoelen.
 

Als de afgekoelde vloeistof dik en plakkerig is (iets dikker als limonadesiroop) dan is de gekonfijte wortel klaar. Zo niet, kook dan zonder deksel verder tot het wel zo is.

BENODIGDHEDEN:

 

EEN FIJNE RASP of

EEN KEUKENMACHINE met een fijne rasp

 

350 gram winterwortel (schoon wegen)

250 gram suiker

2 deciliter sinaasappelsap (vers of uit een pak)

1/2 theelepel kaneel

2 eetlepels citroensap, zie: Tip:

 

Tip: Citroensap is te koop in de supermarkt in kleine gele plastic flesjes (zoek ze buiten de koeling - bij de bakartikelen). Na opening het flesje wel in de koelkast bewaren !
 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'