Zuurkoolstamppot

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 3 - 4 personen

INFO:

De zuurkool en de aardappelen worden apart gekookt om de volgende redenen:

  • Door het zuur in de zuurkool bestaat er een kans dat de aardappelen niet goed gaar worden als ze samen met zuurkool gekookt worden.

  • De kooktijden verschillen sterk: Helaas staat er nog steeds op veel verpakkingen dat zuurkool 20 - 30 minuten gekookt moet worden. Niets is minder waar: Zuurkool kan rauw gegeten worden en hoeft - zeker voor stamppot - alleen maar warm gemaakt te worden. Het is heel ouderwets om zuurkool (lang) te koken. Zuurkool bevat heel veel vitamine C die daardoor verloren gaat.


BEREIDINGSTIJD: circa 40 minuten


Schil de aardappelen, pit ze en snijd ze in vieren.

Was de aardappelen en doe ze in een grote kookpan.

Giet er een laagje water er bij en strooi (circa 1/2 eetlepel) zout over de aardappelen.

Leg een deksel op de pan en breng de aardappelen aan de kook. Zet daarna de hittebron lager en kook de aardappelen in circa 20 - 25 minuten gaar.  (Tip: Prik er in met een aardappelmesje om te controleren of ze door en door gaar en zacht zijn.)

Intussen:

Kook de rookworst  volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking of leg de rookworst op de aardappelen en kook hem daar mee.

Bak de spekjesblokjes  - vooral in een koekenpan met dikke bodem - bijna krokant en zet daarna de hittebron uit.  (Tip: Ze bakken nog even door nadat de hittebron uit is gezet.)

Doe de zuurkool samen met het vocht uit het zakje in een kook- of steelpan met een deksel. Doe bij 'droge' zuurkool uit een vat circa 4 eetlepels water, witte wijn of appelsap.

Kijk even of de slierten van de zuurkool erg lang zijn (de zuurkool is dan straks moeilijk te mengen) en snijd - als dat zo is  - de zuurkool even wat korter.

Maak de zuurkool nog niet warm.

Verder (als de aardappelen gaar zijn):

Zet de zuurkool met de deksel op de pan op een hoge hittebron tot hij door en door warm is. Tip: Roer hem even om als hij stoomt, leg de deksel terug en schakel kort daarna de hittebron uit.

Maak de spekjes warm op een lage hittebron.

Giet het kookvocht van de aardappelen af. Tip: Houd een rookworst die meegekookt is warm door hem op de spekjes te leggen.

Stamp de aardappelen fijn.

Zet de pan met de gestampte aardappelen op een lage hittebron.

Schep de zuurkool op de gestampte aardappelen, laat het kookvocht zo veel mogelijk in de pan. Let op: Gooi het kookvocht nog niet weg dat wordt waarschijnlijk later nog gebruikt.

Doe de boter of margarine bij de aardappelen en de zuurkool.

Meng de stamppot met een lepel en voeg ondertussen zoveel melk toe als nodig is om de stamppot lekker smeuÔg te maken.

Proef of de stamppot zuur genoeg is, voeg zo nodig nog (een deel van het) kookvocht toe.

Breng de stamppot op smaak met peper en zout of gebruik alleen zout en zet de pepermolen op tafel.

SERVEERTIP:

Leg de worst op de stamppot en serveer de spekjes er apart bij. Grof gemalen zwarte peper is lekker.

Weetje: Traditioneel is ook het bakvet van de spekjes een lekkernij. Op het bord wordt daarvoor een kuiltje midden in de stamppot gemaakt om dat in te doen. Dit past vaak niet meer in een modern dieet.
 

BENODIGDHEDEN:

1 kilogram aardappelen (geschild gewogen), zie: Tip
1 rookworst
250 gram gerookt magere spekblokjes
500 gram zuurkool, zie: Tip
2 flinke eetlepels boter of margarine
1 - 2 deciliter melk
peper en zout

 

Tip: Als er voor 4 personen met flinke honger gekookt wordt is de opgegeven hoeveelheid te weinig. Gebruik in dat geval 1-1/2 kilogram aardappelen en 750 gram zuurkool.

 

Tip: Als er 250 gram zuurkool overblijft kan die ingevroren worden voor later gebruik of gebruikt worden voor  Zuurkoolsoep (Klik hier voor het recept)

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'