Fluffernutter tosti's

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR

1 tosti

LET OP: Bak deze tosti's niet in een tosti-apparaat, onder een contactgrill of iets dergelijks (de marshmallows zwellen tijdens het bakken en worden samen met de pindakaas tussen het brood uitgeblazen).

 

INFO: Deze tosti's worden gemaakt met volkoren boterhammen en gewone marshmallows. Ze zijn afgeleid van de fluffernutter sandwich (twee witte casinoboterhammen met daartussen pindakaas en marshmallow crème) die al vele generaties lang erg populair is in New England (in Noordoost Amerika).


Weetje: Marshmallows zijn niet typisch Amerikaans. In het oude Egypte en werd al snoepgoed gemaakt van het ingedikte sap van de wortel van de 'marshmallowplant'  (Althea officinales - de Nederlandse naam is Heemst) en honing, dat overigens alleen bestemd was voor de farao's en goden.

 

In de 19e eeuw maakten Franse apothekers van het zelfde plantenextract (samen met opgeklopt eiwit en suiker) een medicijn in de vorm van een droog, zacht snoepje dat bestemd was voor kinderen met keelpijn. Het 'medicijn' bleek zo lekker te zijn dat er al snel geen keelpijn meer nodig was om er van te eten en zo werd de 'marshmallow' snoepgoed.

 

Tegen het einde van de 19e eeuw was er een procédé ontwikkeld (zonder plantenextract dat de marshmallow geschikt maakte voor massa productie.

 

Fluffernutter:

Begin 20e eeuw waren witte sauzen populair en ontstond de marshmallow-crème (marshmallows opgelost in suikerstroop) die mierzoet en beperkt houdbaar was. 

 

Deze marshmallow crème werd in Amerika door Limpert Brothers, Inc. (aan onder andere ijscokarretjes) geleverd  onder de door hun verzonnen naam : Marhsmallow fluff.

 

De eerste goed houdbare marshmallow crème voor thuisgebruik werd op de markt gebracht  door 'The Curtis Marshmallow Factory' onder de naam: Snowflake Marshmallow Crème.  Emma Curtis (een van de oprichters van de fabriek), was erg actief in het uittesten en publiceren van recepten om het product te promoten.

 

In een brochure gepubliceerd in 1914 raadde ze driehoekige sandwiches aan gemaakt van bruin brood, boter en marshmallow crème gecombineerd met pindakaas.

 

Men neemt aan dat dit de oorsprong is van de later zo geliefde Fluffernutter sandwich.


BEREIDINGSTIJD: circa 10 minuten


BEREIDEN:

Besmeer de boterhammen (bijvoorbeeld op een snijplank) heel dun met boter of margarine en leg ze met de besmeerde kanten op elkaar.

 

Besmeer de bovenste boterham ( lekker dik) met pindakaas.

 

Knip de marshmallows met een schaar in circa 1/2 centimeter dikke plakken en verdeel ze over de pindakaas.

 

Verwarm een koekenpan met een anti-aanbakbodem (of smelt een klontje boter in een gewone koekenpan).

 

Pak de boterham met de pindakaas en marshmallows (laat de andere liggen) en leg hem - met de met boter besmeerde kant naar beneden - in de koekenpan

 

Leg de overgebleven  boterham - met de met boter besmeerde kant naar boven - op de boterham in de koekenpan.

 

Bak de onderkant van de tosti - op een matige hittebron - goudbruin en keer hem daarna om. Let op: Druk niet te hard op de tosti, want dan komt de - vaak nu al zachte - vulling er tussenuit.

 

Bak verder tot ook deze kant bruin is en de tosti  door en door heet is (de marshmallow is dan gesmolten en flink opgezwollen)

BENODIGDHEDEN:

2 volkoren boterhammen

boter of margarine (3 gram)

pindakaas (25 - 30 gram)

2 marshmallows (13 gram)

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'