Dunne frico met kruiden (kaas-snack)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR

10 stuks)

INFO: Frico kan naar keuze in een koekenpan of de oven gebakken worden. Tip: De oven-methode is eigenlijk alleen handig voor grote hoeveelheden, kies de koekpan om een restje kaas op te maken of een combinatie van kaas en kruiden uit te testen.

 

WEETJE: Frico is een eeuwenoud streekgerecht uit Friuli , een regio in Noordwest ItaliŽ. De eerste recepten dateren uit het eind van de middeleeuwen. Oorspronkelijk was het een zachte platte koek die door de arme bevolking gemaakt werd om de (eetbare) korst van kaas in te verwerken.

Behalve kaas bevat deze frico aardappelen en soms ook nog andere ingrediŽnten zoals uien.  

 

Later (niemand weet precies wanneer) is de dunne versie ontstaan. Deze frico bestaat alleen uit kaas, is na afkoelen krokant en wordt koud gegeten.

SERVEERTIP: Frico is dun en kwetsbaar en eenmaal opgestapeld lastig te pakken. Ze zijn met behulp van een vel (normaal A4) printer papier netjes met enige afstand in een schaaltje te zetten. Vouw het in de lengte dubbel en knip (of scheur) het langs de vouw doormidden. Vouw (beide helften) in de lengte weer dubbel en vouw de korte kant daarna steeds zig-zaggend circa 2 -1/2 centimeter om. Er ontslaat een harmonicavorm en daarin blijft de frico netjes rechtop staan (zie foto links hiernaast)


BEREIDINGSTIJD: 15 - 45 minuten (afhankelijk van de gemaakte hoeveelheid en de bereidingswijze).


BEREIDEN:

Verwijder de plastic korst van de kaas af en rasp de kaas dun. Tip: Gebruik - afhankelijk van de hoeveelheid - naar keuze een keukenmachine of een fijne rasp.

 

Meng de kaas met kruiden naar keuze (zie voorbeelden links hiernaast) of gebruik alleen kaas.

 

Bak de frico in de koekenpan of oven (zoals hieronder volgt):

 

In de koekenpan:

Verhit de koekenpan op een matige hittebron. Giet een klein beetje olie op een stuk keukenpapier en vet de bodem van de koekenpan er heel dun mee in.

Zet de koekenpan naast de hittebron en leg er   3 cirkelvormige hoopjes kaas-(mengsel) in  (naast elkaar, (bijvoorbeeld) 3 x een supervolle eetlepel met circa 4 centimeter afstand er tussen)

 

Spreid de hoopjes kaas losjes een beetje uit tot ze overal even dik zijn ( ongeveer 1 centimeter).
 

Zet de pan op de hittebron en bak de frico (nadat de kaas gesmolten is en de plakjes ťťn geheel geworden zijn) tot de buitenrand net iets begint te kleuren.

 

Haal de frico (ze zijn nog zacht in het midden) met behulp van een pannenkoekenmes uit de pan.Tip: Veeg de koekenpan steeds even 'schoon' met keukenpapier voordat een volgende portie gebakken wordt, invetten hoeft niet meer.

 

In de oven:

Haal de bakplaat uit de oven.

 

Verwarm een gewone elektrische oven voor op 200 graden Celsius, een heteluchtoven / combimagnetron op 180 graden Celsius, een gasoven op stand 4.

 

Leg een siliconenbakmat op de bakplaat en leg daar  cirkelvormige hoopjes kaas-(mengsel) op, net zoals hierboven bij de koekenpan beschreven is.

 

Schuif de bakplaat in de oven en bak de frico circa 5 tot 10 minuten tot de buitenrand net iets begint te kleuren. (af en toe in de oven kijken kan geen kwaad

 

Haal de bakplaat uit de oven en haal de siliconenmat met de frico er af.

 

Haal de frico van de siliconenmat af en laat de frico op keukenpapier afkoelen.

BENODIGDHEDEN:

EEN KOEKENPAN (bij voorkeur met anti-aanbaklaag) en een klein beetje olie

of

EEN OVEN, EEN BAKPLAAT en EEN SILICONENBAKMAT (of een vel bakpapier).

EEN FIJNE RASP (of een keukenmachine met rasp)

 

Een harde / belegen kaassoort, elke soort kan gebruikt worden, zie voorbeelden hieronder.

Tip: Het is een prima idee om het laatste deel van een stuk kaas (dat vaak minder lekker geworden is omdat het licht uitgedroogd is)  voor dit gerecht te gebruiken.

 

Bijvoorbeeld:

Gebruik alleen kaas

of

voor circa 10 stuks:

75 gram Parmezaanse kaas en 5 volle eetlepels fijngesneden verse peterselie

voor circa 10 stuks:

75 gram belegen Goudse kaas en 1 afgestreken eetlepel verse of gedroogde tijmblaadjes

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'