Honeycomb candy (honingraat-snoep)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR

circa 190 gram

INFO: Moeilijk is het maken van dit snoepgoed niet, maar...... LET OP: Tijdens het maken van dit recept wordt suiker tot een erg hoge temperatuur verhit. Dit recept is niet geschikt voor erg jonge (of wat minder handige) koks!  Tip: Voor de rest geldt: Bereiden op eigen risico!  Toch in contact gekomen met hete karamel? Koel de brandplek meteen onder de koude kraan.

SERVEERTIP: Honeycomb wordt in stukjes gebroken als snoep gegeten maar ook vaak in desserts verwerkt.

Weetje: In AustraliŽ zijn ze er gek op en in Nieuw Zeeland wordt het lievelingsijs van de bewoners er mee gemaakt. Het heet:  Hokey pokey ijs (Klik hier voor het recept)


BEREIDINGSTIJD: circa 15 - 20 minuten


BEREIDEN:

Even vooraf:

Werk bij voorkeur alleen om ongelukken met hete karamel te voorkomen.

Lees het recept hieronder eerst even helemaal door om al vast een idee te krijgen wat er gebeuren gaat.

 

Leg een vel bakpapier of een siliconenbakmat klaar om de honeycomb op uit te gieten. Let op: Die is op dat moment gloeiend heet. Zorg voor een hittebestendige ondergrond (bijvoorbeeld een aanrecht of werkblad dat er tegen kan of zet een bakplaat of een grote braadslee klaar op een taart- of het oven rooster (buiten de oven).

 

Doe de baksoda in een kommetje. Tip: Wrijf hem even door een theezeefje, hij wordt mooi los en er zitten ook zeker geen klontjes meer in.

 

Leg een (siliconen) spatel binnen handbereik.

 

Doe de suiker, honing en het water in een pan (Let op: Groot genoeg, zie: Info links onder de benodigdheden) en zet die op een matige hittebron. Kies bij een gasfornuis een brander waarvan de vlammen - straks ook in de hoogste stand - onder de pan blijven.

 

Wacht tot de suiker smelt en roer op dat moment de honing door de suiker. Blijf daarna voorlopig van het mengsel af (anders bestaat de kans dat de suikersiroop  terug gaat naar zijn oude structuur en kristalliseert).

 

Schakel de hittebron hoog en laat de bubbelende, heldere siroop inkoken.

 

Loop niet weg en houd de siroop in de gaten:  Na circa 5  - 10 minuten begint de siroop langzaam heel lichtbruin te worden. Tip: Verkeurt de siroop niet egaal, roer dan niet maar haal de pan even van de hittebron en meng de karamel door een draaiende beweging met de pan te maken.

 

Meet vanaf nu de temperatuur. Let op:  Meet wel de karamel en niet de bodem van de pan, houd de pan zo nodig even scheef.

 

Haal de pan - als de thermometer 149 / 150 graden Celsius aangeeft - meteen van de hittebron af en schakel die uit ( de kleur van de karamel is dan goudbruin en dat is goed, een lichtere karamel heeft weinig smaak, boven de 153 graden Celsius ontstaat een te donkere karamel en die is bitter ).

 

Zet de pan ergens neer - let op de ondergrond hij is gloeiend! - en pak de spatel.

 

Strooi de baksoda over de karamel, roer die er razendsnel doorheen en giet de schuimende massa meteen op het bakpapier (of de siliconenbakmat) en blijf er af (dus niet uitstrijken, want dan zakt de honeycomb in).

 

Laat de honeycomb afkoelen en breek hem daarna in stukken.

 

BEWAREN: Droog, anders wordt de honeycomb erg plakkerig.

Tip: Pan (en spatel) schoonmaken? Vol gieten met warm water en er een scheutje afwasmiddel bij doen. 5 - 10 minuten laten weken.

BENODIGDHEDEN:

EEN GROTE STEELPAN ( of een kookpan) Let op: Minimaal 2 liter, zie: Info 1

EEN VEL BAKPAPIER (of een siliconenbakmat) + indien nodig

EEN GROTE BRAADSLEE OF BAKPLAAT (zie; BEREIDEN)

EEN SILICONEN SPATEL (indien niet aanwezig een houten spatel of houten lepel)

EEN SUIKERTHERMOMETER, zie: Info 2

 

175 gram (gewone kristal-)suiker

2 eetlepels vloeibare honing

2 eetlepels water

10 gram = 2/3  eetlepel baksoda (Natrium bicarbonaat) , let op geen bakpoeder, zie: Info 3

 

Info 1:

Tijdens de bereiding ontstaat er veel schuim (ongeveer 1-1/2 liter) gebruik daarom een pan met circa 2 liter inhoud. Een steelpan is het handigst en een dikke bodem heeft de voorkeur omdat de warmte daardoor gelijkmatig verdeeld wordt.

 

Info 2: Degenen die vaak karamel maken kunnen op het goede moment (als er een vrij donkere karamel ontstaan is) op gevoel de baksoda toevoegen,  maar het is aan te bevelen om een speciale suikerthermometer te gebruiken om te voorkomen dat de karamel verbrandt.

Een gewone thermometer die tot 100 graden Celsius gaat is niet geschikt voor dit werk.  Behelpen kan wel met een digitale infrarood 'aanwijs' thermometer met en bereik tot 200 graden (of meer) Celsius. Richt daarmee van dichtbij op de karamel in de pan en zet de hittebron lager als de temperatuur in de buurt komt dan loopt de temperatuur langzamer op , de meting kost tijd.

 

Info 3:
In dit recept kan de baksoda (zoek hem in een grote supermarkt bij de bakproducten) niet worden vervangen door bakpoeder, ook niet als de hoeveelheid aangepast wordt.

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'