Gefrituurde sardinefilets

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR

4  personen (maaltijd)

10 personen (snack / tapas)

INFO: Tijdens de bereiding van deze visfilets wordt de olie erg heet en dat kan gevaarlijk zijn. Let goed op en lees bij twijfel eerst even: Vlam in de pan (Klik daarvoor hier)

 

SERVEERTIP: Eet deze gefrituurde sardine filets warm, meteen na het bakken dan zijn ze lekker krokant. Serveer ze als snack / tapas of eet ze als maaltijd met volkorenbrood (met boter) en een salade, bijvoorbeeld deze Bloemkoolsalade (Italiaanse stijl)

Weetje:

Sardines zijn een soort haringen die wereldwijd in subtropisch water leven. Ze danken hun naam aan het Italiaanse eiland Sardinië. Ze kunnen tot 25 centimeter groot worden.  De (kleine) sardientjes die in blikjes verkocht worden zijn onvolgroeide jonge visjes.


BEREIDINGSTIJD (afhankelijk van de grootte van de pan): circa 20 - 45 minuten


BEREIDEN:

Spoel de sardinefilets af onder de koude kraan en dep ze daarna droog met keukenpapier.

 

Spreid de tarwebloem uit op een bord.

 

Giet een 1-1/2 tot 2 centimeter diepe laag olie in een grote koekenpan

 

Verhit de olie tot 180 graden Celsius. Tip: Gebruik een thermometer of leg een klein stukje brood in de olie, als dat meteen drijft en hard begint te bruisen is de olie heet genoeg.

 

Intussen:

Bestrooi zoveel sardinefilets als er naast elkaar in de koekenpan passen met peper en zout.

 

Wentel ze - één voor één, met beide zijden - door de tarwebloem en schud er even mee zodat overtollige bloem er af valt.

 

Leg de sardinefilets  - met de velkant naar boven, naast elkaar  - in de koekenpan.

 

Laat de sardinefilets nu met rust, maar let wel op: Keer ze om als de randen bruin zijn. Tip: Gebruik een tang of een vork en een  pannenkoekenmes.

 

Bak nog even verder tot de velkant ook krokant is, haal de sardinefilets daarna uit de pan en leg ze even op keukenpapier.

 

Intussen:

Bestrooi tijdens het bakken de volgende portie sardinefilets met peper en zout en haal ze (zoals hierboven beschreven) door de bloem.

Bak ze op dezelfde manier als de eerst portie en ga door tot alle sardinefilets op zijn. Tip: Het kan zijn dat tussen twee porties door wat olie bijgevuld moet worden, laat die eerst heet worden voordat er verder gebakken wordt.

 

BENODIGDHEDEN:

EEN GROTE KOEKENPAN, zie: Tip

circa 1/3 liter frituurolie of zonnebloemolie

10 dubbele sardinefilets (circa 20 centimeter lang), zie: Info

2 - 3 volle eetlepels tarwebloem

peper en zout

 

Info: Er worden filets van circa 25 centimeter grote sardines bedoeld, de opengevouwen vis met vel, zonder kop en graat.

Tip: Zijn die niet vers te vinden koop dan (grote!) verse of diepvries sardines en maak ze zelf schoon. Hoe? Zie daarvoor: Sardines fileren

 

Tip: In plaats van een koekenpan kan ook een frituurpan gebruikt worden maar dat is niet aan te raden; er passen niet veel filets tegelijk in en de olie moet na het frituren vervangen worden omdat die naar vis smaakt.

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'