Sinaasappelsoufflé

(ook voor 'beginners')

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR

6 souffleetjes

INFO: Over soufflés zijn er zoveel recepten en wijsheden in omloop dat het net is of een soufflé alleen door gevorderden gemaakt kan worden. Maar echt moeilijk hoeft het niet te zijn: Voor wie het eens proberen wil is dit recept misschien wel de makkelijkste manier om een eerste poging te wagen: Heel simpel, zelfs zonder souflléeschaaltjes (alleen nodig zijn een garde, 3 sinaasappels, wat maïzena, een beetje suiker..... en een oven).

 

LET OP: Een soufflé is heel luchtig en moet vlak voor het serveren worden klaargemaakt, omdat hij snel inzakt als hij afkoelt. (Weetje: Er is een gezegde:  'De soufflé wacht niet op de gasten, maar de gasten wachten op de soufflé').


VOORBEREIDEN: circa 15 minuten

BEREIDINGSTIJD: circa 15 minuten

OVENTIJD: circa 15 minuten


VOORBEREIDEN:
Snijd de sinaasappels doormidden en pers ze uit. Let op: Er komt meer dan genoeg sap uit de sinaasappels. Houd de halve sinaasappelschillen heel. Leg ze opzij, ze worden straks gebruikt.

 

Zeef het sinaasappelsap en meet (of weeg) 1 deciliter (= 100 gram) af, de rest wordt niet gebruikt. Tip: Drink dat op of zet het weg om vergissingen te voorkomen.


*Splits de eieren in dooiers en wit.  Doe de eierdooiers in een (soep)kom en doe de eiwitten in een grote (meng)kom waarin ze straks stijf geklopt kunnen worden.
(Klik hier voor meer info en tips).  

 

Verder (Let op: Ga pas verder als er beslist geen geel van de dooier in het eiwit gekomen is, begin anders opnieuw bij * )

 

Zet de eiwitten opzij.
 

Doe de maïzena en 2 eetlepels van het - eerder afgemeten - sinaasappelsap bij de eierdooiers en klop er met een vork in tot alles egaal gemengd is.

 

Zet de hittebron laag, roer in de steelpan en giet het eierdooier-mengsel er in een dun straaltje bij. 

 

Blijf roeren tot er een vla ontstaan is. Zet daarna de hittebron uit en laat de vla af koelen. Roer af en toe.


BEREIDEN
Verwarm een elektrische oven voor op 180 graden Celsius, en gasoven op stand 3.

 

Schraap de vliezen met een lepel uit de halve sinaasappelschillen (tot op het wit binnenin de schil - laat dat er in).

Klop de eiwitten half stijf (ze zijn dan wit en dik als vla), voeg een afgestreken eetlepel suiker toe en klop verder tot ze stijf zijn.
(Een tip nodig? Klik dan hier)
 

Klop de koude sinaasappelvla nog een keer door en doe hem bij het stijve eiwit.

 

Spatel de vla voorzichtig door het stijve eiwit tot beide egaal gemengd zijn. Tip: Geen spatel? Gebruik een grote lepel. Roer niet maar schep het mengsel door elkaar.

 

Verdeel het soufflémengsel  over de sinaasappelbakjes.
 

Zet de souffleetjes met minstens 10 centimeter tussenruimte op de bakplaat (of in een grote lage ovenschaal op het ovenrooster) en bak ze in het midden van de hete oven in 12  - 15 minuten lichtbruin.   Let op: Door tocht zakt de soufflé in: Open de ovendeur de eerste 10 minuten niet (en sluit 'm daarna rustig).

 

Serveer direct en rustig: Ook stoten en hard neerzetten kunnen het einde van een soufflé betekenen.

BENODIGDHEDEN:

EEN OVEN

EEN GARDE

EEN GROTE LAGE OVENSCHAAL OF BAKPLAAT

EEN SPATEL (of grote lepel)
3 handsinaasappels (voor 6 halve schillen en 1 deciliter sinaasappelsap), zie: Tip:
2 eieren, zie: Tip
1 afgestreken eetlepel maïzena
3 ( 2 + 1 ) afgestreken eetlepels suiker

Tip:

Zorg dat er wat extra eieren voorhanden zijn voor het geval dat er iets mis gaat bij het eieren splitsen.

 

Tip:

De souffleetjes kunnen ook in souflléeschaaltjes (ramekins - 8 centimeter groot) gemaakt worden. Vet ze goed in met boter en bestrooi de binnenkant met bloem of poedersuiker. Strijk de bovenkant van het soufflémengsel glad en maak de rand schoon. De baktemperatuur is dan anders dan in het recept met de sinaasappelbakjes: 200 graden Ceslius en  de baktijd is circa 10 minuten.

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'