Spekkoek

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR

1 spekkoek

TIP: Een spekkoek is op zich niet moeilijk om te maken, maar het is alleen weggelegd voor een beetje handige personen met veel geduld, die ook nog eens niet snel afgeleid zijn.


BEREIDINGSTIJD: Trek er een middag of ochtend voor uit. Tip: Degenen die weinig tijd over hebben kunnen er beter niet aan beginnen.


SERVEERTIP: Voor degenen die na het bakken van de taart nog kalm gebleven zijn: Een spekkoek wordt traditioneel niet in punten maar, net als cake, in plakken gesneden.  Tip: Dat gaat het makkelijkst als koek eerst in vieren gesneden wordt. (Misschien is dit wel uitgevonden om een excuus te creëren om stiekem het afsnijdsel op te eten........).

TIP: De spekkoek is de dag na het bakken lekkerder....


BEREIDEN:

Meng de kruiden in een kommetje door elkaar.

 

Zet de dikke garde in de keukenmachine.

 

Snijd de zachte boter in blokjes  en doe die in de mengkom van de keukenmachine.

 

Doe de basterdsuiker, de vanillesuiker en de koffiemelk bij de boter en zet de machine aan (zie voor de goede snelheid de gebruiksaanwijzing of kies de middelste stand).

 

Pak een kleine (soep)kom voor het splitsen van de eieren en een grote kom (voor het stijfkloppen van de eiwitten)
 

Splits de eieren (Een tip nodig? Klik dan hier): Laat het wit steeds eerst in de kleine (soep)kom glijden en gooi het na controle- als er beslist geen eigeel / ei-schil in zit - daarna in de grote kom. Doe de dooiers steeds bij het draaiende botermengsel in de keukenmachine.

 

Klop het eiwit stijf (met een handmixer of een garde).

 

Zet de keukenmachine uit. Controleer even of het mengsel egaal romig is en de suiker opgelost is als er gewone suiker gebruikt wordt, laat de machine anders weer draaien tot het wel zo is.

 

Zeef de bloem en de maïzena en klop ze in gedeelten door de botercrème.

 

Verwijder de garde en haal de mengkom uit de keukenmachine.

 

Schep ongeveer de helft van het stijfgeklopte eiwit bij de botercrème en werk het er met een spatel door. Voeg daarna het resterende eiwit toe en werk dat er ook door.

 

Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de rand in.

 

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

 

Schuif het rooster in het midden van de oven en zet  de springvorm er op.

 

Schep de helft van het beslag (= circa 500 gram) uit de mengkom in een andere kom (die van het eiwit mag gebruikt worden).

 

Meng de kruiden door één van de kommen beslag.

 

BAKKEN:

Let op: Gebruik vanaf nu steeds ovenhandschoenen of pannenlappen om de springvorm vast te pakken. Tip: Toch brandplekken van oven of vorm? Meteen enkele minuten koelen onder de koude kraan.

 

Haal de springvorm uit de oven en schep er een circa 1/3 centimeter dikke laag lichtgekleurd beslag in. Tip: Dat is ongeveer 2-1/2 keer een flink volle eetlepel. Het beslag loopt niet uit: Gebruik de bolle kant van een lepel om het beslag netjes te verdelen en rondom goed tot tegen de zijkant van de springvorm aan uit te strijken. Tip: Helemaal vlak hoeft het niet te worden, tijdens het uitstrijken wordt het beslag al dunner en het vloeit tijdens het bakken vanzelf verder uit tot de bovenkant glad is.

 

Zet de vorm in de oven (sluit de ovendeur)  en wacht circa 5 - 10 minuten tot de laag beslag gaar is,  maar niet bruin! 

Tips:

Controleer af en toe: De laag is goed als de bovenkant droog is en de laag veerkrachtig aanvoelt. Het is niet erg als de laag op dat moment hier en daar net een lichtbruin vlekje heeft. 

Het is niet erg als er tijdens het bakken hier en daar een blaas (bobbel) ontstaat.

 

Haal de vorm uit de oven als de laag gaar is.

 

Schakel de oven nu naar alleen bovenwarmte of

zet de ovengrill aan als de oven geen aparte stand voor bovenwarmte heeft.

 

Prik eerst eventuele blazen in de eerste laag in de vorm door met een satéprikker of een scherp mesje. Druk ze daarna zachtjes aan met een glas of potje met een vlakke onderkant.

 

Breng nu een laag bruin beslag aan (op dezelfde manier en even dik als eerder het lichtgekleurde).

 

Bak die laag ook weer gaar. Let op: Dit gaat meestal sneller dan de eerste laag, maar: Het bakken moet ten minste circa 5 minuten duren, anders wordt de laag niet gaar.

Tip: Als het vel op het beslag na een paar minuten al bruin wordt en het beslag er onder nog slap is dan is de oventemperatuur te hoog of de grill te heet.

Zet bij bovenwarmte de oventemperatuur wat lager. Probeer met een te hete grill het volgende: Schakel die steeds even uit als de springvorm met een nieuwe laag in de oven gezet wordt en zet de grill weer aan als de vorm er uit gehaald wordt om de volgende laag aan te brengen. (zo komt de vorm steeds onder een hete grill te staan die langzaam kouder wordt). Blijft het toch te vlug gaan schuif het ovenrek dan een richel lager in de oven.

 

Verder als de tweede laag gaar is:

Bak om en om licht en donkergekleurde lagen tot het beslag op is.

 

Zet - nadat de laatste laag gebakken is - de oven uit maar haal de springvorm met de spekkoek niet uit de oven.

 

Laat de ovendeur circa 5 minuten (half) open staan tot de ergste warmte uit de oven is en zet de deur daarna op een kier (met bijvoorbeeld een houten lepel er tussen).

 

Laat de spekkoek - circa 45 minuten tot een uur - in de oven nagaren. haal hem er daarna uit en laat hem verder buiten de oven afkoelen.

BENODIGDHEDEN:

 

EEN elektrische OVEN, zie Info:

EEN OVENROOSTER

EEN SPRINGVORM (20 centimeter groot)

EEN SPATEL

voor het kloppen van de botercrème:

EEN KEUKENMACHINE (met mengkom en dikke garde )

 

voor het kloppen van de eiwitten:

EEN GROTE KOM (zo'n beetje even groot als de mengkom van de keukenmachine -

EEN HANDMIXER of EEN GARDE

 

325 gram roomboter (gezouten)

225 gram witte basterdsuiker (eventueel gewone suiker, langer kloppen)

3 zakjes vanillesuiker (elk 8 gram)

2 eetlepels koffiemelk

8 grote eieren (L)

100 gram (tarwe)bloem

35 gram maïzena

 

de kruiden:

2 afgestreken eetlepels kaneel (10 gram)

5 afgestreken theelepels anijspoeder (3 gram)

3 afgestreken theelepel kadrdemom (2 gram)

2 theelepels kruidnagelpoeder (1 gram)

1 afgestreken theelepel nootmuskaatpoeder (1/2 gram)

 

 

Info:

De spekkoek wordt in laagjes gebakken en de warmte daarvoor moet van boven komen.   Een oven met apart in te schakelen bovenwarmte is daarvoor het makkelijkst, maar met een beetje handigheid kan het ook prima met behulp van een ovengrill.

Tip: In de tijd dat er nog geen luxe uitgevoerde ovens waren werd er  - als er circa 6 lagen - gebakken waren een omgekeerde braadslee of bakplaat onder in de oven gezet om de warmte die van beneden kwam te temperen. Of dit werkt is niet door ons uitgeprobeerd. 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'