Bauernfrühstück

(Duitse boerenomelet)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOORPERSONEN

INFO:

Deze omelet is ontstaan uit restverwerking van de vorige dag en werd (vroeger) door Duitse boeren als ontbijt gegeten. Voor de begrippen deze tijd een beetje een te stevig ontbijt, maar wie het proberen wil.....

 

Wellicht een beter idee: Maak er een volledige warme maaltijd van door er sla,  rauwkost of tomaat en augurken bij te serveren. Tip (voor het winterseizoen): Rauwkost van wortel, knolselderij en appel (recept klik hier).

 


LET OP: Dit is een recept voor 2 personen (omdat de hoeveelheid dan in een gewone koeken pan past). Meer maken? Lees dan eerst even de Tip onder de benodigdheden, links hiernaast.

 


BEREIDINGSTIJD: circa 35 minuten  (met gebruik van een ovengrill circa 25 minuten).

 

BEREIDEN:
Tip: Deze omelet niet als ontbijt serveren, maar als warme maaltijd, met bijvoorbeeld sla of tomaten en augurken.

Schil de aardappels en snijd ze in plakken van circa 2/3 centimeter dik (zo dik als een potlood). 

 

Doe de aardappelschijfjes in een pan en giet er zoveel water bij tot ze net onder staan (niet minder, want dan worden ze niet gelijktijdig gaar) 

 

Strooi zout over de aardappelen en kook ze met een deksel op de pan net gaar.

 

Prik, na circa 10 minuten koken, met een mesje in de aardappelschijfjes om te controleren of ze gaar zijn, zo ja - giet dan het water af en laat de aardappelschijfjes zonder deksel uitdampen tot ze nodig zijn.

Intussen:
Op een matige hittebron, in een grote koekenpan, de spekblokjes langzaam uit bakken. 

 

Terwijl de spekjes uitbakken: 

De uien pellen en snipperen.

Als de uien gesnipperd zijn, de spekjes zo nodig op hogere hittebron verder uitbakken tot ze krokant zijn. Schep ze daarna uit de pan op een bord, laat het spekvet in de pan. 

Fruit, in het achtergebleven spekvet, de gesnipperde uien licht bruin en schep ze daarna uit de pan bij de spekjes op het bord.

Smelt in de gebruikte koekenpan 1 eetlepel boter (als er nog veel spekvet in de pan zit is dit niet nodig) en bak de aardappels er aan beide kanten al omscheppend lichtbruin in, voeg - als de pan tijdens het bakken te droog wordt - wat extra boter toe.

Zet, als de aardappelen gebakken zijn, de hittebron laag.

 

Schep de spekjes en gefruite uit door de gebakken aardappelen en bestrooi de inhoud van de koekenpan met peper en  zout.

Klop de eieren los met de melk en giet ze over het aardappelmengsel.

 

Laat het ei op een matige hittebron stollen, gebruik bij gas een vlamverdeler (of verzet de pan af en toe). Leg, als het er is, een deksel op de pan.

 

Tip: Wie een ovengrill bezit kan tijd besparen, gebruik 'm om de bovenkant van de omelet snel te laten stollen (Let op: Houdt een eventueel kunststof of houten handvat van de pan uit de buurt van de grill!)

 

Strooi de peterselie er over. 

BENODIGDHEDEN:

 

400 gram vastkokende aardappelen (geschild wegen)

zout

100 gram gerookte magere spekblokjes 
2 uien 
1 - 2 eetlepels boter (of margarine)
(witte) peper
3 eieren
3 eetlepels melk (of 1 eetlepel water)
2 eetlepels fijn gesneden peterselie

 


Tip:

Probeer voor meer personen niet met grotere hoeveelheden een dikkere omelet in een gewone koekenpan te bakken, het is  namelijk vrijwel onmogelijk om het ei dan gestold te krijgen zonder dat de onderkant van de omelet verbrandt.

 

Bak voor meer personen daarom meerdere omeletten, gebruik 2 (of meer) koekenpannen 

of: 

Bak eerst alle ingrediënten en daarna meerdere keren 1 omelet in 1 koekenpan (verdeel de eerste en eet die vast op terwijl het ei van de tweede stolt).

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'