Ensalada Chilena

(Chileense tomaat en ui salade)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 2 personen

INFO: Deze tomaat en ui salade is fris en - ondanks de grote hoeveelheid ui - heel erg mild van smaak (dit komt door de bereidingswijze van de uien).

De salade is bedoeld als een (aanvullend) bijgerecht (de hoeveelheid is daar ook op berekend) (en dus niet om de groente bij een maaltijd te vervangen).

TIP: Serveer deze salade bij  gebakken (vette) vis, de barbecue of Chileense maÔspastei (Pastel de Choclo) (Klik daarvoor hier)

TIP: Er is ook een recept voor (een eventueel wel 'groente vervangende') Tomatensalade (Klik daarvoor hier)


VOORBEREIDEN: circa 10 minuten (een uur van te voren).

BEREIDINGSTIJD: circa 15 minuten. 


VOORBEREIDEN: Pel de uien en snijd ze in smalle partjes, snijd een grote ui eerst - overdwars - doormidden, anders worden de partjes te lang)  (Een tip nodig? Klik dan hier)

Doe de uienpartjes in een schaal en giet er water bij tot ze ruim onder staan. Dek de schaal af (met plasticfolie of een bord) en laat hem een uur buiten de koelkast staan bij kamertemperatuur.


BEREIDEN:

Doe de uienpartjes in een zeef en laat ze uitlekken (gooi het water weg - dat wordt niet gebruikt).

Ontvel* de tomaten (Klik hier voor een tip).

* Voor deze salade worden de tomaten ontveld, dit is - als de tomaten geen stug vel hebben - niet echt nodig en kan desgewenst overgeslagen worden.

Snijd de tomaten in plakken en verwijder tijdens deze bezigheid de natte delen en de pitjes.

Doe de tomaten in een schaal.

Maak de uiensnippers - met een vel keuken papier of een doek - nog wat droger dan ze al zijn en doe ze bij de tomaten in de schaal.

Voeg 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel citroensap en het koriander- (of peterselie) blad toe.

Schep de salade om en breng hem op smaak met wat peper, zout en eventueel nog wat extra citroensap.


 

BENODIGDHEDEN:

 

EEN ZEEF

KEUKENPAPIER (of een schone theedoek)

2 kleine uien (of 1 middelgrote)

2 - 3 tomaten (samen circa 250 gram), zie Info

1 eetlepel (olijf) olie

1 eetlepel fijngesneden korianderblad (of 1-1/2 eetlepel peterselie)

circa 1 - 2 eetlepels citroensap, zie: Tip

iets peper en zout  naar smaak

 

Tip: Citroensap is te koop in de supermarkt in kleine gele plastic flesjes (zoek ze buiten de koeling - bij de bakartikelen). Na opening het flesje wel in de koelkast bewaren !

Info:

De tomaten bepalen in grote mate de smaak van deze salade. Koop geen flauwe exemplaren. Kies zo mogelijk voor (de langwerpige) Roma tomaten of kleine vleestomaten.

 

'Low budged' tip:

Omdat de grote hoeveelheid uiensnippers  de 'beet' aan deze salade geven kan - in plaats van verse tomaten - een (goedkoop) blik gepelde tomaten gebruikt worden: De tomaten snijden, de pitjes verwijderen en de tomaten in een zeef doen. Onder de koude kraan afspoelen en goed uit laten lekken.

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'