Vlierbessen cobbler

RECEPT VOOR 4 personen

INFO:

Cobbler bestaat uit een vruchtensaus met een – op zoet brood lijkende – krokante korst. Het is een Amerikaans nagerecht dat warm gegeten wordt. Er wordt daar vaak ook nog vanille-ijs of slagroom bij de cobbler geserveerd.

Tip: Zonder iets extra’s is de cobbler eigenlijk al lekker genoeg. Met ijs of slagroom erbij is de cobbler erg machtig. Het wordt dan bijna een maaltijd op zich.

De 4 porties zijn Amerikaans (= royaal bemeten). De korst wordt door bewaren zacht en is dan niet meer lekker. Overgebleven vruchtensaus kan in de koelkast enige dagen bewaard worden.


TIP: Behandel eventuele vlekken van fruit, in het bijzonder van bramen, bos- en vlierbessen (vooral op textiel) zo snel mogelijk.


VOORBEREIDINGSTIJD (fruit schoonmaken): Afhankelijk van de bewerkelijkheid van het gekozen fruit 10 minuten tot een uur.  Tip: Dit kan enkele uren van te voren gedaan worden. Zet het schoongemaakte fruit niet tot gebruik in de koelkast, het wordt daar te koud.

BEREIDINGSTIJD: circa 30 minuten 

OVENTIJD: circa 35 – 40 minuten 


VOORBEREIDEN:

Maak het fruit schoon en laat het daarna in een zeef uitlekken.  Er is informatie over het schoonmaken te vinden bij  WARENKENNIS – FRUIT – Vlierbessen. Ga om dat op te zoeken terug naar 


BEREIDEN:

Schuif de bakplaat op de onderste richel in de oven (om eventueel lekkend en spetterend sap straks op te vangen). Schuif het ovenrek op een richel net onder het midden in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius / Gas stand 6 (of doe dat later als de oven erg snel warm is).

Doe het fruit met de maïzena en de suiker voor de vruchtensaus in een ovenschaal en meng alles goed door elkaar.

Doe alle droge ingrediënten voor het deeg  in een (andere) schaal en meng ze door elkaar.

Snijd de koude boter in kleine blokjes en doe ze bij de droge mix in de schaal.

Bewerk de inhoud van de schaal met de handen of een vork net zo lang tot er een mengsel ontstaan is dat er uitziet als fijn broodkruim. 

Voeg de  karnemelk toe en meng die ‘losjes’ met een lepel door het kruim tot er een klonterig en plakkerig deeg ontstaat.  Let op: Bewerk het deeg zo kort mogelijk en kneed of roer het beslist niet glad, want dan wordt de deegkorst straks taai! Stop meteen met mengen als er geen droog kruim of natte karnemelk meer in de schaal zit.

Schep – met behulp van een lepel en een vork – klodders deeg naast elkaar op de vruchten in de ovenschaal.  Strijk de deegklodders niet glad, het geheel moet er uit zien als een soort kleffe bloemkoolroosjes. Tip: Maak de laag deeg ten minste zo dik als een duim. Het is niet erg dat de klodders niet de hele schaal bedekken of dat er hier en daar wat afstand tussen zit.

Schuif de schaal in het midden van de voorverwarmde oven op het rek en bak de cobbler 35 – 40 minuten (of zo veel langer als nodig) tot de vruchtensaus bubbelt en de korst krokant en bruin is.

Let op: Als de cobbler in een combimagnetron (op de hete lucht stand) gebakken wordt is het verleidelijk om de schaal op het draaiplateau zetten. Doe dat niet, want de onderste helft van de schaal staat dan in het koudste deel van de oven en de vruchten worden niet warm genoeg. Zet de schaal op een verhoging (bijvoorbeeld een ring van een springvorm of de – vaak bij de magnetron geleverde – (pizza) bakplaat ).


SERVEERTIP:

Laat de cobbler voor het serveren eerst circa 5 – 10 minuten afkoelen. Serveer hem op bordjes. Gebruik daarvoor een mes (voor de korst) en een juslepel.

Let op: Cobbler ziet er spannend uit. Controleer of het portie dat aan (kleine) kinderen verstrekt wordt voldoende afgekoeld is.

BENODIGDHEDEN:

 

EEN OVEN

EEN OVENSCHAAL

voor de vruchtensaus:

30 gram maïzena (2 zeer volle eetlepels)

100 gram suiker
500 gram vlierbessen (schoongemaakt afgewogen) of ander fruit, zie: Info.

voor het deeg:
150 gram bloem
1 zeer volle theelepel bakpoeder (zoveel als er op kan)
een mespunt zout
25 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
50 gram koude harde margarine (uit een pakje)
1 deciliter (= 100 gram) karnemelk

Info: 

Vlierbessen zijn rond het begin van september rijp. Ze zijn niet te koop, maar vaak niet moeilijk te vinden. Er is meer informatie te vinden over vlierbessen bij  WARENKENNIS – FRUIT. Ga om dat op te zoeken terug naar

Er kan ook ander fruit of een combinatie van verschillende fruitsoorten gebruikt worden. Vooral bosbessen, bramen en frambozen zijn door hun kleur erg mooi om te gebruiken.

Het fruit mag overrijp of beschadigd zijn (niet rot !). Ook ontdooid diepvries fruit is goed te gebruiken.

Let op: De opgegeven hoeveelheid suiker is berekend voor vlierbessen. Als het gebruikte fruit al lekker zoet is neem dan  de helft van de hoeveelheid suiker.