Falafel

RECEPT VOOR 10 – 12 stuks

INFO:

Falafel is een vegetarisch gerecht dat vooral gegeten wordt in India, Pakistan en het Midden Oosten. 

De pittig gekruide, gefrituurde  falafel ‘balletjes’ zijn in het Westen (en ook in Israël) inmiddels een populaire snack geworden. Ze worden gegeten met pitabroodjes, yoghurt en sla.

TIP: Reken (als snack) op 1 broodje met 2 stuks falafel per persoon.


VOORBEREIDEN5 minuten – Tip: Doe dit circa 1 uur voor de bereiding:

Spoel de kikkererwten in een zeef onder de koude kraan ‘schoon’ en laat ze goed uitlekken. Het is belangrijk dat de kikkererwten zo droog mogelijk zijn als aan de bereiding begonnen wordt anders blijft later de puree die voor de falafel gemaakt wordt te dun.


BEREIDINGSTIJD: circa 40 minuten. 

FRITUREN EN VERDERE AFWERKING:  circa 30 minuten (opwarmen eventuele frituurpan niet meegerekend)


BEREIDEN:

Pel de knoflook en de ui. Snipper de ui grof

Snijd het rode pepertje – zonder de pitjes – fijn. Let op: Wrijf niet in de ogen en was na afloop de handen.

Vul de mengbeker van de keukenmachine met de ui, de knoflook, het Spaanse pepertje en de peterselie.

Laat de keukenmachine een paar keer kort draaien tot de ui fijn gemalen is.

Doe de kikkererwten, het komijnpoeder, het korianderpoeder en 2 volle eetlepels bloem in de mengbeker (de rest van de bloem wordt later gebruikt).

Laat de keukenmachine weer een aantal keer draaien tot de kikkererwten gepureerd en goed gemengd zijn met de rest van de ingrediënten. Duw de massa in de mengbeker zo nodig met een lepel af en toe aan.  Tip: Het mengsel moet een dikke stevige wat korrelige puree geworden zijn, een lepel die er ingestoken wordt moet rechtop blijven staan. Lukt dat niet meng er dan nog een volle eetlepel bloem door.

Proef en breng de puree op smaak met zout. Tip: Doe dat – als de falafel in broodjes met yoghurt geserveerd wordt – niet te zuinig.

Schep 3 flink volle eetlepels bloem op een bord.

Leg een flinke eetlepel (25 – 30 gram) kikkererwten-puree op het bord met de bloem Tip: Gebruik hiervoor twee eetlepels.

Strooi wat bloem op de klodder kikkererwten-puree op het bord en vorm er – met de handen – een balletje van.

Druk het balletje plat tot het een dik rond koekje geworden is en wentel dat door de bloem (tot het er rondom mee bedekt is).

Maak van de rest van de kikkererwten-puree (op dezelfde manier) ook platte koekjes, leg ze op een bord en zet ze – losjes afgedekt met plasticfolie – tot gebruik in de koelkast (of frituur / bak ze meteen).


FRITUREN EN VERDERE AFWERKING:

Frituur de falafel (in een mandje en niet teveel tegelijk) in circa 3 – 5 minuten in olie van 180 graden Celsius goudbruin

of

bak de falafel in een (koeken) pan in en flinke laag (1 – 2 centimeter) hete olie. Keer de falafel als de onderkant bruin is.

Intussen:
Rooster pitabroodjes in een broodrooster (of bak ze in de oven of een (droge) koekenpan) tot ze warm en licht bruin zijn.

Snijd de pitabroodjes doormidden en maak de helften open. Stop er wat sla en 2 stuks – warme ! – falafel in en schep er een klodder yoghurt op. Tip: De yoghurt maakt de falafel milder van smaak (minder ‘heet’ (gepeperd) en kruidig) en dient eigenlijk naar behoefte toegevoegd worden.

BENODIGDHEDEN:

 

EEN KEUKENMACHINE MET EEN MENGBEKER, zie Info

EEN FRITUURPAN MET OLIE EN FRITUURMAND of circa 1/8 liter (zonnebloem-)olie), zie: Info

1 blik kikkererwten (netto 400 gram = uitgelekt circa 250 gram kikkererwten)
2 teentjes knoflook 

1 ui
1/2 rood Spaans pepertje zie: Tip
2 volle eetlepels fijn gesneden peterselie
1 volle theelepel korianderpoeder (=ketoembar – Oosterse kruiden)
1 volle theelepel komijnpoeder (= djintan)
circa 5 volle eetlepels tarwebloem (2 + 3)
2 – 3 afgestreken theelepels zout

verder:

1 bekertje dikke yoghurt (Bulgaarse of Griekse), slablaadjes en (6) pita broodjes

 

Info:

Falafel kan gefrituurd worden in een frituurpan met olie maar ook in een laag olie in een (koeken) pan

 

In plaats van een keukenmachine kan ook een staafmixer of een blender gebruikt worden. Degenen die dergelijke machines niet in huis hebben kunnen – er is wel geduld voor nodig – de kikkererwten fijn stampen met een aardappelstamper of prakken met een vork en de rest van de ingrediënten zeer fijn snijden of hakken.

 

Tip: In plaats van een vers pepertje kan poedervormige cayennepeper naar smaak toegevoegd worden. Dit vereist ervaring – een hoeveelheid is niet op te geven (cayennepeper is niet altijd even pittig) en het is moeilijk om te proeven of er voldoende toegevoegd is (omdat de puree nog niet gaar is en melig smaakt).