Hete bliksem (van appelmoes)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 4 personen

INFO:

Dit is een snelle en makkelijke manier om hete bliksem te maken, omdat er in plaats van appels appelmoes (uit een pot of blik) gebruikt wordt.

Op de foto wordt de hete bliksem geserveerd met Bakbloedworst (Klik hier) en Gekaramelliseerde ui (Klik daarvoor hier) .

Hete bliksem is vrij machtig, de hoeveelheid is - met de gekaramelliseerde ui en bakbloedworst er bij - doorgaans ruim voldoende voor 4 personen (....  hongerige studenten en stevige kerels lusten meer......)

Variatie: In plaats van bakbloedworst passen bij hete bliksem alle soorten spek (gekookt, gebakken, gerookt), maar ook een tartaartje of een hamburger.

Weetje: In sommige streken wordt hete bliksem gegeten met kaneel. In Noord-Holland wordt ook wel 'blauwe bliksem' gemaakt, met peren in plaats van appels.

TIP: Hete bliksem is (op een koude dag) samen met (vacuŁm verpakte) rookworst ook handig als vakantiemenu (er is geen koeling voor de ingrediŽnten nodig).

TIP: Voor  degenen die in plaats van een pot appelmoes zelf appelmoes willen maken is er een recept voor Appelmoes (klik hier).

Het originele recept voor hete bliksem luidt (in het kort) als volgt:

- schil 1-1/2 kilogram aardappelen.

- schil 750 gram zoete pot-appels en 750 gram zure appels (Goudrenet), verwijder de klokhuizen.

- kook de aardappelen met de appels er bovenop gaar.

- giet af, stamp en breng de hete bliksem op smaak met peper en zout.

Opmerking - meestal zijn de zoete pot-appels niet te vinden en er gaan door het samen koken veel vitaminen en smaak verloren bij het afgieten van het kookvocht.


BEREIDINGSTIJD: circa 45 minuten 


BEREIDEN HETE BLIKSEM:

Schil en pit de aardappelen. Snijd de aardappelen - afhankelijk van de grootte - zo nodig door midden of in vieren.

Was de aardappelen en doe ze in een pan.

Giet een laag water bij de aardappelen (circa 3 - 4 centimeter), verkruimel de bouillonblokjes er over en kook ze met een deksel op de pan in circa 20 - 25 minuten gaar (let er op dat ze niet droog koken).

Intussen: Doe de appelmoes in een (steel)pan en laat die op een lage hittebron warm worden, roer er af en toe in.

Controleer na 20 minuten koken of de aardappels gaar zijn (prik er met een aardappelschilmesje in - als dat er makkelijk in floept zijn ze goed) en giet ze af als dat zo is, vang het kookvocht op

Stamp de aardappelen fijn met de aardappelstamper.

Roer de appelmoes en de boter door de gestampte aardappelen en breng hem op dikte. De hete bliksem moet lekker smeuÔg zijn, voeg als de hete bliksem te stijf is wat kookvocht toe.

Breng de hete bliksem op smaak met zout en flink wat peper en maak hem - af en toe roerend - gloeiend heet.

Zet eventueel nog peper en kaneel (poeder) op tafel.

BENODIGDHEDEN:

EEN AARDAPPELSTAMPER
 

1 kilogram aardappelen (geschild wegen), zie: Info

vleesbouillonblokjes voor 1 liter bouillon

circa 750 gram appelmoes (uit een pot of een blik)

2 flinke eetlepels boter (of margarine)
peper en zout

 

Info:

Als de hoeveelheid aardappelen bekend is die er gewoonlijk geschild wordt: Voor hete bliksem zijn ongeveer net zoveel  aardappelen nodig (neem er een of twee extra).

 

Tip:  Pas de hoeveelheid appelmoes zo nodig aan als het er erg veel meer of minder zijn dan de in het recept opgegeven kilogram.

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'