Kooktip koekjes (zonder oven)

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT voor circa 20 koekjes

INFO: Deze koekjes kunnen zonder oven gemaakt worden. Ook een weegschaal is niet echt nodig, de hoeveelheden komen niet zo precies en kunnen wel geschat worden (op de verpakking van pindakaas en havermout wordt het gewicht opgegeven).

LET OP:

Deze koekjes worden gemaakt op een vel bakpapier op het werkblad en zijn dan heet. Sommige werkbladen kunnen niet tegen hitte, zoek in dat geval van te voren wat anders om het bakpapier op te leggen (een bakplaat, platte schalen, borden, dienbladen etc).


BEREIDINGSTIJD: circa 20 minuten 

OPSTIJVEN: circa 1 uur


BEREIDEN:
Zet het bakpapier, de benodigde havermout en de pot pindakaas (met een schone lepel) binnen handbereik klaar.

Roer - in een steelpan - de suiker, de vanillesuiker en het cacaopoeder met een lepel door elkaar en  druk eventuele klontjes in het cacaopoeder fijn.

Doe de melk en boter bij het suikermengsel in de steelpan.

Zet de steelpan op een matige hittebron en roer voortdurend in de steelpan tot alle suiker gesmolten is en het mengsel in de pan zachtjes borrelt.

Voeg de havermout toe. Laat alleen gewone havermout al roerend kort - circa 1 - 2 minuten - zachtjes mee koken. Tip: Als het mengsel in de pan hard begint te blazen of spettert, dan wordt het te heet, neem in dat geval de pan even van de hittebron en blijf roeren.

Snelkokende havermout - met een kooktijd van minder dan 5 minuten (zie verpakking) - hoeft niet gekookt te worden. Tip: Wel koken, in geval van twijfel over de soort havermout, kan geen kwaad)

Zet de hittebron uit en roer de pindakaas door het mengsel in de steelpan.

Leg bakpapier op het werkblad om de koekjes op te maken, een stuk dat zo'n beetje zo groot is als een deurtje van een keukenkastje is groot genoeg.

* Schep een flinke eetlepel van het mengsel uit de steelpan op het bakpapier en vorm er een rond koekje van. Tip: Gebruik een tweede eetlepel om de brei van de lepel waar mee geschept wordt af te schuiven en de koekjes plat te drukken.

Herhaal vanaf * tot alle koekjes klaar zijn en laat ze daarna circa een uur met rust zodat ze stijf kunnen worden.

Haal de koekjes van het bakpapier en bewaar ze in een koektrommel of een bewaardoos, ze blijven circa een week lekker (als ze voor die tijd tenminste niet op zijn).

BENODIGDHEDEN:

Bakpapier, zie: Info

250 gram (gewone of snelkokende) havermout (=  1/2 pak van 500 gram)

125 - 150 gram pindakaas (= 3/4 uit een pot van 190 gram of 1/4 uit een grote pot van 500 of 600 gram)

250 gram suiker (1/4 kilo-pak)

1 zakje vanillesuiker

75 gram harde margarine (uit een pakje - er staan streepjes in de verpakking die het gewicht aangeven)

3/4 deciliter melk (= 75 gram = 7 eetlepels)

15 gram (ongezoet) cacaopoeder (= 2 afgestreken eetlepels), zie: Tip

Info:

Bakpapier is in de supermarkt te vinden bij de bakartikelen. Als alternatief kan ook aluminiumfolie of magnetronfolie gebruikt worden (geen plastic huishoudfolie, die smelt).  

Zoek de (vaak bijna onvindbare) havermout bij de ontbijtgranen in de supermarkt.

 

Tip: Laat overgebleven cacaopoeder niet in de geopende (kartonnen) verpakking, daar wordt het vochtig.  Het is donker en droog zeer lang houdbaar (bijvoorbeeld in een goed afgesloten pot of bewaardoos).

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'