Mosselen koken – Basisrecept

RECEPT VOOR 2 – 3 Personen

INFO:

Mosselen zijn vers het lekkerst. Ze bederven snel dus let bij het kopen goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Vervoer ze bij voorkeur in een koeltas of -box. Bewaar ze tot gebruik in de verpakking in de groentelade van de koelkast. 

De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd.  Er zijn recepten die opgeven dat mosselen 5, 7, 10 minuten of zelfs nog langer gekookt moeten worden. Dat is echt te lang en eigenlijk een culinaire ramp – de mosselen veranderen door te lang koken van een delicatesse in kleine gummi balletjes. Tip: Laat mosselen daarom ook niet meekoken in een gerecht (zoals soep) maar voeg ze pas op het laatst van de bereiding toe.

Het Zeeuwse mosselseizoen begint afhankelijk van een warm of koud voorjaar meestal ergens in juli (een beperkte hoeveelheid mosselen uit hangcultuur is er al vanaf juni). Weetje: Vroeger  waren mosselen aleen te koop er als de ‘R’ in de maand was. De koelmogelijkheden waren lang zo goed niet als tegenwoordig en daarom werden mosselen alleen verkocht de koudere periode van het jaar.


LET OP: Mosselen kunnen alleen gekookt ingevroren worden.

LET OP: Mosselen zijn erg gezond, maar ze bevatten  (vooral aan het begin van het mosselseizoen) heel veel eiwit. Sommige mensen zijn daar overgevoelig voor. Iemand die nog nooit mosselen gegeten heeft en ontdekt hoe lekker ze zijn kan daarom beter niet meteen onbeperkt beginnen te bunkeren !


VOORBEREIDINGSTIJD: circa 20 minuten.

BEREIDINGSTIJD: circa 15 minuten.


Tip: 

Als er op de verpakking van de mosselen staat dat ze ‘panklaar’ zijn verdient het toch aanbeveling ze te controleren, er zit soms nog verassend veel zand in de verpakking. 

Ga met panklare mosselen te werk als hieronder, 1 keer spoelen is meestal voldoende en het borstelen kan achterwege blijven.

VOORBEREIDEN (de mosselen panklaar maken, kan enkele uren van te voren, de mosselen daarna wel weer terug in de koelkast zetten):

Spoel de mosselen een paar keer in een (afwas) bak met steeds schoon, koud water tot er geen zand meer vanaf komt en doe de mosselen daarna in een (afwas) bak met ruim koud water (dit is nodig om de mosselen te controleren, open mosselen zullen zich nu sluiten).

Borstel de mosselen één voor één onder koud stromend water schoon en trek zo nodig de baarden (die harig uitziende sliertjes) van de mosselen af – gooi tijdens dit werk de ‘foute exemplaren’ en twijfelgevallen weg:

Werkwijze:

– Alle  mosselen met gesloten schelpen en een normaal gewicht – zijn goed.

– Ongewoon zware mosselen (met gesloten schelp) – weggooien – het zijn ‘zandmosselen’ of ‘slikmosselen’ (er zit geen mossel in, ze zitten, zoals de naam al zegt, vol met vies zand).

– Tik en paar keer met de bolle kant van een lepel op mosselen die open zijn, als de schelp dan niet sluit (duurt wel even) is de mossel dood en moet dat exemplaar weggegooid worden. 

– Kapotte mosselen – altijd meteen weggooien.


BEREIDEN:

Was de wortel, de tijm en de selderij.

Pel de ui.

Snijd de ui en wortel in grove stukken, laat de selderij heel . 

Doe een halve centimeter water of witte wijn met de ui, wortel, tijm, selderij en laurierbladeren in in een grote pan (? zie dan: Info – links hiernaast)

Breng de inhoud van de pan aan de kook, leg er een deksel op en laat de groentebouillon 5 minuten zachtjes koken.

Doe – na 5 minuten – de mosselen bij de hete groentebouillon in de pan, maar vul de pan niet verder dan tot een derde vol (? zie dan: Info – links hiernaast).

Zet de pan met gesloten deksel op zo’n hoog mogelijke hittebron, blijf er bij en wacht ( circa 3 tot 5 minuten, lijkt langer ) tot de inhoud van de pan kookt – laat de pan dicht, het is te zien of het zover is zonder de pan te openen, de deksel komt omhoog als de inhoud van de pan kookt.

Pak – zodra de inhoud kookt – de pan van de hittebron en schud de inhoud om.

Zet de pan weer terug op de hittebron en tel tot tien.

Open de pan en controleer – door weer om te schudden – of alle schelpen open zijn;

– zo ja – dan zijn de mosselen klaar 

– zo niet – laat ze dan nog even kort verder koken tot alle schelpen open zijn.

Tip: Het is normaal dat sommige mosselen tijdens het koken uit de schelpen vallen.


SERVEERTIP (Mosselen Naturel):


Serveer de warme mosselen (in de schelpen) op een diep bord met een schep van het gezeefde kookvocht. Geef er stokbrood bij om (desgewenst) het vocht mee op te soppen.

Tip: 

Eet de mosselen met de hand, een schelp kan als knijpertje dienen om de mosselen uit de schelpen te pakken. Zet vingerkommetjes op tafel (of soepkommen met water) en vergeet de servetten niet.


Tip: 

Wie de mosselen ‘naturel’ al niet lekker vindt, die houdt niet van mosselen en kan in het vervolg (in plaats van allerlei andere mosselrecepten of sausjes te proberen) de euro’s beter aan wat anders besteden.

BENODIGDHEDEN:

ZEER GROTE PAN (5 – 6 liter) zie: Info

2 kilogram verse mosselen
1 kleine ui
1/2 winterwortel
6 takjes selderij (blad met steel)
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm (elk circa 5 centimeter)
mespunt peper

eventueel: witte wijn (niet zuur – niet zoet)

 


Info:
Voor het koken van mosselen is een zeer grote pan nodig om een gelijkmatig resultaat te krijgen.

Vul de pan niet verder dan tot een derde want open schelpen nemen veel meer ruimte in dan dichte en de mosselen moeten tijdens het koken makkelijk omgeschud kunnen worden.

Tip: 

Is de grootste pan nog te klein voor alle mosselen, kook ze dan in twee keer, schep de eerste portie na het koken (met een schuimspaan) uit de pan en kook de tweede portie in hetzelfde kookvocht).


WEETJE:

Er zijn speciale mosselpannen met een hoge deksel te koop om mosselen in te koken.

Een ‘gewone’ bak verse mosselen van 2 kilo bevat circa 150 mosselen en levert ongeveer 400 gram gekookte mosselen op.

Overgebleven gekookte mosselen kunnen in de diepvries bij – 20 graden Celsius 3 maanden bewaard worden.


FABELTJE OF NIET?

Van te kort gekookte mosselen word je ziek. 

– Dit is over het algemeen genomen niet waar, mosselen kunnen (net als oesters) zelfs rauw* gegeten worden …….

– Mosselen zijn tegen te kort koken beveiligd –  probeer het maar eens voor elkaar te krijgen om zonder bijzonder gereedschap bij een (te kort gekookte) dichte mossel binnen te komen – zodra de schelp door het koken open gaat is de mossel altijd gaar.

Volgens een rapport (d.d. 1996) van het RIVM (Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu  loopt 5 tot 20 procent van alle mosselen (en  2 – 10 procent van de oesters) kans op besmetting met de ziekteverwekkende bacterie campylobacter lari. Koken maakt de bacterie onschadelijk. 

De kans op ziek worden is in praktijk dermate klein dat ‘Moules parquées’ (rauwe mosselen) nog steeds als specialiteit op de kaart van veel (mossel) restaurants staan………


Tip: 
Vries overgebleven (gare ! ) mosselen in. Spaar ze zo nodig op tot het er voldoende zijn en gebruik ze voor