Schouderkarbonades in 

barbecuesaus

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOORPERSONEN

TIP: 

Deze karbonades combineren goed met zowel aardappelen, rijst als pasta. Lekkere groenten er bij zijn o.a. doperwten, sperzieboontjes, sla, komkommersla.

 


INFO:

Haal een kwartier voor de bereiding de karbonades uit de koelkast, als vlees (te) koud bereid wordt is het eindresultaat droog en taai.

 

Houd de volgorde in het recept aan, koud water en andere koude ingrediŽnten bij de (aangebraden) karbonades in de pan doen veroorzaakt ook taai vlees.

 


BEREIDINGSTIJD: circa 45 minuten - 1 uur (hangt van de dikte van de karbonades en de grootte van de gebruikte koekenpan af).

 

BEREIDEN:
Neem een braadpan of een gewone kookpan met deksel waar twee karbonades naast elkaar in kunnen liggen en doe alle ingrediŽnten voor de saus er in ( ook de 2 deciliter water). 

Zet de pan met saus - met een deksel er op - op een lage hittebron en laat de inhoud langzaam warm worden.

 

Bestrooi de karbonades aan beide zijden met zout en wrijf het in (gebruik geen peper - zit al in de saus).

 

Verhit wat margarine in een koekenpan en bak op vrij hoge hittebron zoveel karbonades als in de koekenpan passen aan beide zijden bruin. 

 

Leg karbonades die klaar zijn in de lauwe (of warme) saus in de braad- of kookpan en ga door tot alle karbonades op zijn.

 

Breng de karbonades met de saus aan de kook, zet de hittebron lager en laat ze, met een deksel net iets schuin op de pan, circa 30 - 40 minuten sudderen.

 

Tip:

dunne karbonades zijn in 30 minuten gaar, laat dikke exemplaren wat langer sudderen,  wat langer sudderen dan nodig is maakt voor het eindresultaat geen verschil.

 

Intussen:

Kijk na 5 minuten sudderen, als de karbonades door en door warm zijn, of de saus nog wel zachtjes pruttelt, stel zonodig de hittebron bij.

 

Keer halverwege de kooktijd de karbonades en leg de onderste twee boven.

 

Controleer tegen het einde van de kooktijd of de saus niet te veel indikt en aan dreigt te branden, voeg zo nodig wat water toe.

Afwerken:

Proef en breng de saus indien nodig op smaak (voeg nog zout, (cayenne-)peper, basterdsuiker of azijn naar smaak toe of voeg water toe als de saus te pittig of zout is.

 

BENODIGDHEDEN:

4 schouderkarbonades, zie Info:

zout en margarine (of een ander bakmiddel)

voor de saus:

1/4 liter (= 250 gram) tomatenketchup
1 afgestreken eetlepel mosterd (uit een potje)
3 eetlepels azijn
2 theelepels Worcestershire saus
2 eetlepels bruine basterdsuiker (40 gram)
1 volle theelepel gemberpoeder (djahť)
1/2 theelepel cayennepeper

2 deciliter water (= 200 gram)

 


Info:

De karbonades worden 'gestoofd', andere karbonadesoorten zoal ribkarbonade en haaskarbonade zijn hier niet geschikt voor.

 

Tip:

Koks die alle ingrediŽnten voor de saus niet in huis hebben kunnen 1/4 liter barbecuesaus (uit een fles) gebruiken - vergeet dan niet het water toe te voegen. 

 

Nadeel is wel dat de smaak van de verkochte sauzen sterk kan verschillen.

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA