Yoghurt-puddinkjes

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

RECEPT VOOR 2 personen

INFO:

Deze yoghurt-puddinkjes zijn in een handomdraai gemaakt en - omdat er geen gelatine gebruikt wordt - ook geschikt voor vegetariŽrs.

Let op: De puddinkjes moeten ruim van te voren gemaakt worden (omdat ze op moeten stijven en goed af moeten koelen).

Ze zijn niet moeilijk om te maken, maar houdt de werkwijze en volgorde van dit recept wel aan, anders gaat het fout (als de schaaltjes niet klaar staan is de pudding al stijf - als de maÔzena later toegevoegd word als in het recept beschreven wordt, dan schift de yoghurt).

Tip: Verdubbel (of verdrievoudig) de ingrediŽnten voor 4 (of 6) personen. Maak nog grotere hoeveelheden puddinkjes bij voorkeur in porties, anders bestaat er een grote kans dat de pudding al stijf wordt tijdens het vullen van de schaaltjes.


BEREIDINGSTIJD: circa 15 minuten 

KOELEN: tenminste 3 uur (of tot de volgende dag)

AFWERKEN: 5 minuten


BEREIDEN:

Vet de schaaltjes dun in. Tip: Gebruik hiervoor een vet gemaakt stukje keukenpapier.

Zet de schaaltjes op - bijvoorbeeld - een onderzetter of een snijplank (dan blijven ze heel en zijn ze verplaatsbaar - ze worden heet!).

Doe de yoghurt in een steelpan en breng hem op smaak* met limonadesiroop.

 * Maak de yoghurt flink aan de zoete kant, anders smaken de puddinkjes straks flauw als ze koud en stijf geworden zijn. Tip: Puddinkjes van alleen drinkyoghurt met fruitsmaak worden een stuk flauwer van smaak dan de drinkyoghurt zelf, voeg ook hieraan wat extra 'smaakmaker' (zoals 2- 3 eetlepels suiker of limonadesiroop) toe.

Roer - in een kommetje of een kopje - een papje van de maÔzena en het water.

Giet het maÔzenapapje bij de yoghurt en let er op dat (bijna) alle maÔzena in de yoghurt terecht komt (de maÔzena plakt snel aan de bodem en er mag niet te veel  maÔzena in het kopje of kommetje achter blijven).

Breng de yoghurt - terwijl er voortdurend goed in geroerd wordt - aan de kook en zet de hittebron wat lager als yoghurt dik begint te worden. Tip: Haal - als het te snel gaat of de yoghurt begint te spatten - de pan even van de hittebron, blijf roeren.

Roer verder tot de yoghurt egaal dik geworden is en even kort goed gekookt heeft (de yoghurt borrelt dan overal).

Zet de hittebron uit en giet de yoghurtpudding in de schaaltjes.

Laat de yoghurt-puddinkjes (onafgedekt) afkoelen tot ze lauw zijn. Dek ze daarna af met plasticfolie of schoteltjes en zet ze tot gebruik in de koelkast.


AFWERKEN:

Houdt een schaaltje met pudding op de kop boven een bordje, maak het puddinkje los en laat het op het bordje glijden. Tip: Steek daarvoor een lepel of een mes tussen het schaaltje en het puddinkje en duw zachtjes tegen het puddinkje: Als er lucht tussen tussen het schaaltje en het puddinkje komt glijdt het vanzelf uit het schaaltje.

Laat het andere puddinkje ook op een bordje glijden en garneer de puddinkjes met slagroom.

TIP:

Blijken de puddinkjes tegen te vallen omdat ze toch te flauw geworden zijn, giet er dan als 'saus' een scheut limonadesiroop over. Smullen!

 

BENODIGDHEDEN:

2 (PUDDING) SCHAALTJES (inhoud minstens 1-1/2 deciliter), zie: Tip

 

iets om de schaaltjes mee in te vetten (olie, margarine, halvarine)
 

1/4 liter (250 gram) yoghurt met limonadesiroop naar smaak, zie: Info
30 gram maÔzena (4 afgestreken eetlepels)
4 eetlepels water

slagroom (uit een spuitbus)

 

eventueel:

eetbare blaadjes (munt / citroenmelisse/ salie) voor de decoratie
 

Info:

Voor deze yoghurt-puddinkjes kunnen alle schenk- en gietbare soorten yoghurt  worden gebruikt, ook magere, vanille- en drinkyoghurt (met fruitsmaak).

Tip:

De gebruikte schaaltjes moeten tegen hitte kunnen. Neem dus geen dunne glazen coupes of iets dergelijks, die knappen kapot.

Tip: Als de inhoud van de schaaltjes niet bekend is zet ze dan op een weegschaal en giet er water in (1-1/2 deciliter = 150 gram).

Als alternatief voor de schaaltjes kunnen koffiekopjes, theekopjes of soepkommen gebruikt worden.

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar:   DE HOMEPAGE (beginpagina)     

DE VORIGE PAGINA

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid  voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips Homepage'