Potten voorbereiden

Terug naar de vorige pagina: VENSTER SLUITEN

BENODIGDHEDEN: 

Soda en een nieuwe houten 

afwaskwast.

Eventueel: een trechtertje

 


Tip:

Laat de afwaskwast na gebruik drogen en bewaar hem tot de volgende keer voor hetzelfde doel.

 

Tip:

Bewaar de overgebleven soda droog in een goed afgesloten plastic doos of glazen pot, anders trekt de soda vocht aan en wordt bikkelhard.

 

Tip:

Gebruik bewaarde jampotten liefst maar 1 keer, naarmate ze vaker gebruikt worden is de kans dat ze kapot springen groter.

 

Tip:
Aan jampotten met vacuŁmdeksel die met een warme inhoud gevuld zijn is na afkoelen te zien of ze goed sluiten. De deksels staan dan hol naar binnen.  Zo niet, dan blijft de inhoud niet lang goed - opmaken dus!

 

Tip:

In jampotten die niet goed afsluiten blijft de inhoud langer goed als er circa 1 centimeter gesmolten paraffine op gegoten wordt.

 

De randen van de potten moeten wel goed schoon en droog zijn anders sluit de paraffine niet af. Paraffine is te koop bij elke goede drogist.

 

INFO:

Schoon en schoon is twee. Grote boosdoeners in het verspreiden van bacteriŽn zijn theedoeken, vaatdoekjes en afwasrekken. Maar ook schone potten die uit de vaatwasser komen hoeven niet altijd goed schoon te zijn.

 

Heb je een grote familie of woon je toevallig op die studentenflat waar alles dat je vandaag gemaakt hebt gisteren al op was, dan hoef je niet verder te lezen.

 

Maar wil je zelfgemaakte jam, chutney enz. zonder problemen tot een jaar bewaren lees dan verder.....

 


BEWAREN:

Was jampotten, deksels, weckpotten of flessen, rubber ringen enzovoorts, die voor het inmaken bestemd zijn eerst op de gewone manier af en bewaar ze tot gebruik met gesloten deksels.

 

Let op

Potten met plastic deksels en een plastic afwasborstel niet voor dit doel gebruiken, ze smelten in kokend water.

 

Niet alle glazen flessen kunnen met hete vloeistof gevuld worden. Hoe dunner de fles, hoe hoger het risico dat de fles springt. 

 

Kies voor hergebruik bij voorkeur potten of glazen die al fabrieksmatig met een hete inhoud gevuld zijn (jam, warme sauzen, hete pap).  

 

Er zijn overigens niet alleen - de vaak wel bekende (hittebestendige) - Weck-potten (speciaal voor de inmaak) maar ook Weck-flessen.

 

Tip: Als Weck-potten (flessen) met rubberringen voor andere doeleinden (dan wecken) worden gebruikt kunnen ze luchtdicht afgesloten worden met Feria - druppels (verkrijgbaar bij een 'echte' drogist, de gebruiksaanwijzing zit in de verpakking).

 


VOORBEREIDEN VOOR GEBRUIK:

 

'Schone' jampotten, deksels weckpotten en flessen:

Wassen in zeer heet (liefst kokend) water met 2 volle eetlepels soda.


Goed naspoelen met schoon heet water.


Op de kop op een schone theedoek zetten tot gebruik.

 

Eerder gebruikte, nog gave rubber ringen:

Kort koken in een steelpan water met een eetlepel soda en  goed naspoelen.

 

Kurken:

Voor gebruik eerst 5 minuten koken in een steelpan met water. Gebruik geen oude kurken. Nieuwe kurken zijn te koop bij de drogist.

 


GEBRUIK:
Potten of flessen die met een hete inhoud gevuld  worden eerst in heet water warm maken. 

 

Zet ze tijdens het vullen  niet op het koude aanrecht maar op een plankje of een dubbel gevouwen handdoek anders springen ze kapot.

 

Maak eventueel vuil geworden randen schoon met vochtig keukenpapier en sluit de potten zo snel mogelijk af.

 

Tip:

Snijd van een goedkoop plastic trechtertje met een scherp Stanleymes een stuk af zodat het gat flink groter wordt (zie foto). Handig voor het vullen van jampotten, de randen blijven zo altijd schoon.

 

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar de vorige pagina: VENSTER SLUITEN