Een spiegelei

Terug naar vorige pagina: VENSTER SLUITEN   

INFO:

Spiegeleieren zijn gebakken eieren met een hele dooier, die nog zacht en vloeibaar is (en dus ook vrijwel rauw is). 

 

TIP:

Het is aan te raden om voor spiegeleieren verse eieren te gebruiken. Ze hebben een steviger vlies om de dooier dan oudere eieren (en dat blijft makkelijker heel als de eieren gebroken worden).

LET OP:

Een heel klein percentage van de eieren bevat nog steeds (schadelijke) salmonella bacteriŽn. Gezonde, volwassen mensen kunnen daar meestal wel tegen. 

 

Salmonella wordt door verhitten gedood. Neem geen risico: Prik voor - jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt afweersysteem - tijdens het bakken de eidooiers door en bak de eieren aan beide kanten.

 

BEREIDEN :

Smelt een beetje margarine in een koekenpan en zorg er voor - door de pan te bewegen - dat de hele bodem vet is.

 

Tik met de zijkant van een ei op de rand van de koekenpan, zo dat de eischaal net barst. Tip: Mik op het midden van het ei en doe het niet te hard, niet alle eischalen zijn even dik. Lukt het niet dan er kan altijd nog een tweede - iets hardere - tik volgen.

 

Breek het ei met twee handen open boven de koekenpan en laat de inhoud van het ei in de koekenpan glijden. Let op: Doe dit voorzichtig anders breekt de de dooier.

 

Schakel de hittebron lager en laat het eiwit stollen. Tip: Een spiegelei is klaar als het eiwit wit en ondoorzichtig is (zoals bij het rechterei op de foto).