Koken met room

Terug naar vorige pagina: VENSTER SLUITEN

Info:

Als room aan warme bereidingen toe gevoegd wordt kan de room gaan schiften.

De kans dat het fout gaat is groter naarmate het vetpercentage van de room lager is.

Zo zal:

  • Koffieroom (met 20% vet) eerder schiften dan slagroom (met 35 % vet).

  • Zure room (met 15 - 20% vet) eerder dan (volle) crème fraîche (met 35 % vet).


Weetje:

Producten (zoals slagroom en crème fraiche) die meer dan 30 % vet bevatten geven meestal weinig problemen.

Er zijn minder vette roomsoorten die speciaal bestemd zijn voor gebruik in warme bereidingen (ze bevatten bindmiddelen om te voorkomen dat de room gaat schiften) (zoals bijvoorbeeld: Koksroom, Kookroom, Room Fris, Room Culinair en Pan & Oven -allemaal met 20% vet).


Tip:

Als de volgende regels in acht genomen wordt onnodig risico vermeden en kunnen ook minder vette roomsoorten zonder bindmiddel - zoals bijvoorbeeld koffieroom (met 20 % vet) - doorgaans wel met succes gebruikt worden:

  • Vergeet zure room (die schift al bij 80 graden Celsius - water kookt bij 100 graden ) en de echte 'light' producten met minder dan 15 % vet of roer er voor gebruik eerst een kleine hoeveelheid bloem of maïzena door  (circa 1 afgestreken eetlepel per 2 deciliter).

  • Maak het temperatuur verschil klein: Laat de room op kamertemperatuur komen of maak de room eerst lauw in een steelpannetje of roer de room eerst aan met een scheutje warm vocht (een deel van de bereiding - bijvoorbeeld een soep of saus).

  • Laat de room niet te heet worden: Voeg de room pas op het laatst aan een warme bereiding toe  - haal de bereiding even van de hittebron voordat de room toegevoegd wordt - voeg de room al roerend toe - laat het gerecht niet meer koken nadat de room toegevoegd is.


Let op: Niet alleen tijdens de bereiding, maar ook als een gerecht met room opgewarmd wordt - en te heet wordt - kan de room schiften.

TIP: Dit recept afdrukken? Gebruik de functie Bestand - Afdrukken (Engels: File - Print) van de Browser

Terug naar vorige pagina: VENSTER SLUITEN